Rovaniemeläinen mies ikuisti linnun hämmentävän teon auton ikkunasta moottoritiellä – tutkija äimistyi: ”En ole koskaan nähnyt vastaavaa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rovaniemeläinen mies ikuisti linnun hämmentävän teon auton ikkunasta moottoritiellä – tutkija äimistyi: ”En ole koskaan nähnyt vastaavaa”

Pulu nautti moottoritieliikenteestä.

30.5.2019 20:55

Rovaniemeläinen lukija lähetti Ilta-Sanomiin moottoritieltä kuvatun videon, jossa kyyhky lentää pitkän aikaa auton vieressä.

Välillä lintu vaihtaa auton puolelta toiselle. Lukija kertoo, että väliin se lähti seuraamaan myös takana ja vieressä kulkevia autoa, mutta palasi aina hänen autonsa vierelle.

Mies lähti ajamaan Oulusta nelostietä pohjoiseen määränpäänään Rovaniemi.

Kyyhky lähti seuraamaan autoa moottoritiellä Oulun keskustan kohdalla ja jatkoi seuraamista ainakin kymmenen kilometrin ajan.

– Kun se lähti alkuun seuraamaan, mietin, että ei varmaan ehdi ottaa kameraa esille. Sitten katselin, että se vaan seuraa, seuraa ja seuraa, mies kertoo.

Lopulta mies otti kameran esille. Hän ehti kuvata lintua yli kuuden minuutin ajan.

Lukija kertoo, että lintu kävi välillä seuraamassa muitakin autoja, mutta palasi aina hänen autonsa kohdalle.

Hän ei osaa sanoa varmaksi, mikä on auton vauhti.

– Siinä oli aika kova vauhtikin. Parhaimmillaan oli satasen alue, mutta ajoin koko ajan niin, että se lintu pysyy mukana.

Kyyhky koki välillä myös läheltä piti -tilanteita, kun sen siipi hipaisi muutaman kerran autoon ja sen ikkunoihin. Lukija kuitenkin kertoo, ettei lintu ollut niistä moksiskaan, vaan jatkoi iloisena lentelyä.

Kerran se oli osua myös vastaan tulevaan autoon.

– Se väisti auton menemällä sen yli. Sen jälkeen se laskeutui taas minun korkeudelleni.

Loppujen lopuksi lintu jäi auton taakse. Miehen mukaan se kävi aina välillä lentämässä myös takana tulevan auton perässä, mutta lensi aina hänet kiinni takaisin.

– Viimeisen kerran, kun se jäi taakse, niin se katosi sinne.

Lintututkija Pekka Rusanen Suomen ympäristökeskuksesta ei löydä kyyhkyn toiminnalle mitään selitystä.

Hän ei ole koskaan nähnyt vastaavaa.

– Ei soi kellot. En muista, että olisin nähnyt noin pitkään lentävän. Kyllä se voi lyhyesti, mutta saman auton sivulla kymmenenkin kilometriä, niin on se vähän erikoista, hän toteaa.

Hän kertoo, että kyyhky on todennäköisesti ihan perinteinen kaupunkipulu.

Rusasen mukaan kyyhky pystyy lentämään tarpeeksi nopeasti, että se pysyy auton perässä.

– Se on varmaan vain vähän höpsö, että haluaa kokeilla. En keksi mitään sen kummempaa. Tuskin siihen mitään järkisyytä on. Kokeilunhaluinen yksilö.

– Vaikea sanoa, ehkä sillä on vaan ollut sellainen fiilis, että nyt mennään auton mukana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?