Helsingin kasvi­tieteellisen puu­tarhan ylipuu­tarhuri pettyi MM-juhlijoiden käytökseen: ”Ei se ainakaan työ­motivaatiota lisää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsingin kasvi­tieteellisen puu­tarhan ylipuu­tarhuri pettyi MM-juhlijoiden käytökseen: ”Ei se ainakaan työ­motivaatiota lisää”

Juhlaväki levisi kasvitieteellisen puutarhan alueelle.

Julkaistu: 29.5.2019 19:13

Osa mm-kultaa maanantaina juhlineista unohti käytöstavat.

MM-kultaa jääkiekossa voittanut Leijona-joukkue villitsi 40 000 fania Helsingissä. Maanantai-iltana Kaisaniemessä jatkui iloinen karnevaali, joka oli alkanut jo summerin soitua edellisenä yönä.

Se karnevaali levisi myös Kaisaniemen puiston vieressä sijaitsevan Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan alueelle. Ylipuutarhuri Pertti Pehkonen korostaa, ettei heillä ole mitään sitä vastaan, että kaupungissa on tapahtumia – sehän on hyvä juttu heille itselleenkin.

Hän kuitenkin toivoo, että juhlijat osaisivat käyttäytyä.

– Kiva, että on tapahtumia, mutta järjestäjän kuuluisi huolehtia ettei aitojen yli loikita. Heillä ei kuitenkaan ollut niin paljon väkeä, että tämä olisi onnistunut. Perusongelma taitaa olla se, että Kaisaniemi on liian pieni paikka tällaisille super-massatilaisuuksille.

Helsingin kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Pertti Pehkonen.

Kultajuhlijoita kasvitieteellisen puutarhan alueella maanantaina.

Ylipuutarhuri kertoo, että kultajuhlat levisivät puutarhan alueelle monin tavoin. Peruuttamatonta ja suurta vahinkoa ei syntynyt, mutta monenlaista pientä mielipahaa senkin edestä.

– Olin itsekin katsomassa juhlaa puutarhalla ja joihinkin asioihin puutuin. Siinä vaiheessa kun tontilla on 200 ihmistä joita ei voi häätää poiskaan koska puutarha on auki, niin ympäristöstä tuli yleinen käymälä. Ulkopuolelta koko aidanvarsi oli yhtä käymälää.

– Kun tuollainen porukka tulee kaljapurkkien kanssa sotkemaan ja käyttää puutarhaa käymälänä, niin ei se ainakaan työmotivaatiota lisää. Ei kiva, kun tämä on kuitenkin toisten työpaikka.

Puutarhan aita rikottiin maanantaina ainakin kolmesta kohtaa.

Juhlijoiden tarjoaman ylimääräisen lannoituksen lisäksi suuri osa puutarhan kasveista sai kuitenkin olla rauhassa. Mitä nyt jotkut muuttivat puutarhan vesialtaita uimapaikoikseen, ylipuutarhuri kertoo.

Käymäläilmiön lisäksi puutarhan kahvilasta varastettiin kalusteita ja juhlijat rikkoivat aidan ainakin kolmesta eri kohtaa. He jättivät jälkeensä myös läjäpäin roskia.

Kasvitieteellisessä puutarhassa oli parhaillaan käynnissä tutkimus, jonka avulla selvitettiin siellä elävän rottapopulaation elinaluetta.

Rottia otetaan elävänä kiinni puutarhan alueella olevilla loukuilla. Sitten niiden niskaan laitetaan mikrosiru, ja rottien liikkeitä pystytään selvittämään lukulaitteilla, joita asetellaan puutarhassa rottien kulkureiteille.

Juhlijat paiskoivat rottia varten viritetyt loukut ympäri puutarhaa, ylipuutarhuri harmittelee.

– Suurin osa ihmisistä käyttäytyi hyvin vessailmiötä lukuun ottamatta, ainakin kello 21 asti. Jonkun penkin hain turvaan ja yksille tytöille sanoin, että tulisivat alas puusta. Se taipui niin paljon, että huolestuin sekä tyttöjen että puun kohtalosta.

Kasvitieteellisen puutarhan taimet saivat enimmäkseen olla rauhassa.