Yliopistoon hakeva, kuutta kieltä puhuva Ellen tyrmistyi: Miksi englannin kieltä lukemaan pyrkivä saa eniten pisteitä matematiikasta? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yliopistoon hakeva, kuutta kieltä puhuva Ellen tyrmistyi: Miksi englannin kieltä lukemaan pyrkivä saa eniten pisteitä matematiikasta?

Ylioppilaaksi kirjoittavat joutuvat taktikoimaan, mitä kannattaa kirjoittaa, jotta maksimoivat pistemääränsä opiskelemaan päästäkseen.

Lukion pitkä matematiikka vaikuttaa siihen, pääseekö hakija lukemaan kieliä. – Kuinka moni vielä lukiossa tietää, mitä haluaa tehdä mahdollisesti loppuelämänsä? tamperelainen Ellen Ojala kysyy.­

29.5.2019 9:53

Kehutun suomalaisen koulun oikeaan arkeen kuuluu paljon vaiettuja erikoisuuksia. Yksi niistä on pitkän matematiikan opiskelu.

Pitkän matematiikan merkitys vaikuttaa monen opiskelijan opiskelemaan pääsyyn sellaisillakin aloilla, jossa matematiikka ei ole tärkeää. Tamperelainen Ellen Ojala kertoo asiasta konkreettisen esimerkin Twitter-tilillään.

Ilta-Sanomat kysyi Ellen Ojalalta, mistä tässä oikein on kyse hakijan näkökulmasta.

– Jos hakee opiskelemaan englannin kieltä, matematiikasta saa enemmän pisteitä, kun englannin kielen osaamisesta, Ojala kertoo.

Ojala kertoo Twitterissä puhuvansa kuutta kieltä, mutta kokevansa, että siitä ei ole mitään hyötyä.

Hän korostaa, ettei väheksy matematiikan osaamista, mutta asioiden pitäisi olla toisin, sillä nykytilanne on epäoikeudenmukainen.

– Pääsin itse ylioppilaaksi vuonna 2016. Monet meistä lukiolaista monet eivät voineet tietää, että uudessa pistejärjestelmästä pitkän matematiikan ylioppilasarvosanoista saa eniten pisteitä haettaessa jatko-opintopaikkaa korkeakouluista, hän kertoo.

Hän painottaa myös sitä, että vaikka sanotaan, että aina voi hakea uudestaan, jos ei tuntunut omalta alalta, tilanne ei ole helppo.

– Millä ihmeellä on tarkoitus päästä uudestaan sisään, kun sitten sinulla ei ole enää edes sitä ensikertalaisen statusta?

Ellen Ojala­

Ojala ei ole luopunut silti toivosta.

– Minulla on ollut kahdet pääsykokeet tänä keväänä ja kolmannet ovat tulossa, hän kertoo.

Ojala kertoo vielä toisen käytännön esimerkin.

– Kun valmistuin ylioppilaaksi 2016, ei ollut mitään tietoa siitä, että esimerkiksi toisen reaalin kirjoittaminen olisi ollut kannattavaa. Totta kai sitä kirjoitti ne, mitkä kiinnostivat, hän kertoo.

– Nykyiset lukiolaiset kyllä tietävät tämän, mutta tilanne ei ole muuttunut. Yhtä lailla he joutuvat taktikoimaan, mitä kannattaa kirjoittaa, jotta maksimoivat pistemääränsä. Kuinka moni vielä lukiossa tietää, mitä haluaa tehdä mahdollisesti loppuelämänsä? Puhumattakaan taakasta, minkä tämä tuo lukiolaisille, hän kertoo.

Mitä vaiettuja erikoisuuksia on lukion opiskelussa? Osallistu keskusteluun!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?