Helsingin apulais­pormestari Nasima Razmyar toivoo: kulta­juhlat pois Havis Amandalta

rac

Julkaistu:

”Pitäisi keksiä joku muu juhlintapaikka”, Razmyar toivoo.
Havis Amandan -suihkulähteellä eli Mantalla ei pitäisi enää viettää kultajuhlia, toivoo Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar Twitter-viestissään. Syynä on 111-vuotiaan suihkulähteen patsaan hauraus.
Havis Amanda on vuonna 1908 Helsingin Kauppatorin laidalle pystytetty suihkulähde. Lähteen keskellä on alastonta naista esittävä patsas.

Apulaispormestari Razmyar on huolissaan, miten Manta-patsas ja Havis Amanda -suihkulähde kestävät kovaa juhlintaa. Ihmiset kokoontuivat sunnuntaina ja maanantain välisenä yönä suihkulähteelle juhlimaan jääkiekon MM-kultaa.

– Jos juhlinta aloitetaan puolelta öin ja lopetetaan kuudelta aamulla, ja on satoja ihmisiä, patsas ei vain yksinkertaisesti kestä.

Razmyar muistuttaa, että suihkulähde on muutenkin huonossa kunnossa.

– Tuollainen määrä kylpijöitä samaan aikaan. Se oli huolenaiheeni kuvien ja videoiden perusteella, mitä on nähty.

Manta-patsas on ontto, Razmyar sanoo.

– Patsaan pronssipinta on tosi ohut. Meillä on ollut huoli alkuperäisestä patinasta, joka kärsii muutenkin. Sitten tällainen valtava massa on siinä päällä.

Kiivas keskustelu leimahti

Apulaispormestari Razmyar julkaisi tiistai-iltapäivänä Twitter-viestin huolestaan. Viesti on herättänyt lyhyessä ajassa paljon keskustelua.

– Olen varmaankin ilonpilaaja. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, vaan meidän yhteisestä kansallisaarteestamme.

Ihmiset ovat Razmyarin mukaan alkaneet kysyä, ryhtyykö Helsingin kaupunki antamaan sakkoja.

– Kaupungin tehtävä ei ole antaa sakkoja, mutta tulevaisuudessa on varmaankin tarpeen keskustella poliisin kanssa. Suomi toivottavasti voittaa tulevaisuudessakin MM-kultaa. Poliisi voisi omalta osaltaan taata turvallisuuden ja valvoa tilannetta.

Razmyarin mukaan juhlia saa. Kauppatori on edelleen avoin juhlimiselle ja oleskelulle.

– Pitäisi kuitenkin pohtia, kestääkö 111-vuotias patsas samanlaista juhlintaa.

Ihmisten pitäisi hänen mielestään ymmärtää, että kaupungilla on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita asioita.

– Eihän patsaan päälle noin vain kiivetä, ymmärrän näkökulman, että niin kauan kuin ei ole ilkivaltaa, suoran kiellon antaminen tai sakottaminen on tosi hankalaa.

– Jos ensimmäinen askel olisi, että tiedostettaisiin, että on kyseessä vanha patsas eikä se kestä mitä tahansa juhlintaa ja tuollaista määrää populaatiota.

Patsaan kohtelusta Razmyar ottaa esimerkiksi Mantan lakituksen vappuna.

– Lakki lasketaan Mantan päähän nosturista. Se kertoo osaltaan, miten herkkä patsas on ja miten sitä kohdellaan muina aikoina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt