USA:n erikoisjoukkojen taistelijat arvostavat yhä Lauri Törniä yhdestä sotataidosta

– Hänen suorituksensa kelpaavat meille yhä esikuvaksi, totesi 2010-luvun vihreä baretti.

Vihreät baretit Erich Gardner ja Dave Tyler toivat Lauri Törnin syntymän 100-vuotisjuhlaan terveisin samasta joukko-osastosta, jossa Larry Thorne palveli.

Legendaarisen sotilaan Lauri Törnin (1919–1965) syntymän 100-vuotisjuhlaa kunnioitettiin kahden maan sotilaiden voimin Tampereella lauantaina. Törnin syntymästä tulee kuluneeksi tasavuodet tiistaina 28. toukokuuta.

Kapteeni Lauri Törni kuvattuna jatkosodan aikana.

Sotilastervehdyksistä kaukaisimmat tulivat samasta joukko-osastosta 10th Special Forces Group:ta, jossa Törni palveli siirryttyään Suomesta Yhdysvaltain armeijaan. Nimi vain vaihtui Lauri Törnistä Larry A. Thorneksi, mutta teot ovat arvossa.

– Thornen ja muiden Yhdysvaltain armeijaan siirtyneiden suomalaisten tuoma osaaminen erityisesti talvisodankäynnistä vahvisti erikoisjoukkojen osaamista, nykyinen erikoisjoukkojen eli vihreiden barettien sotilas, Master Sergant Dave Tyler, arvioi IS:lle.

Tervehdysosaston toinen vihreäbaretti Erich Gardner arvosti Thorne saavutuksista erityisesti hänen vihollisen selustassa tekemiä partioretkiä.

– Jokainen erikoisjoukkojen sotilas voi ottaa niistä yhä oppia, Gardner arvioi.

Törnin sotasaavutuksista kiehtovimmaksi ja korkeimmalle hän arvosti neuvostojoukkojen selustassa tehdyt iskut.

Erikoisjoukkojen miehet saapuivat Suomeen autolautalla Virosta, missä he ovat olleet kouluttamassa paikallisia erikoisjoukkoja. Miesten loma-asut sen sijaan tulivat lentorahtina juhliin yksiköstä Fort Carsonista Coloradosta.

Virallisen Suomen korkeimman tervehdyksen tilaisuuteen toi puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.)

Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoi Lauri Törnin olevan marsalkka Mannerheimin jälkeen Suomen kansvainvälisesti tunnetuin sotilas.

Hän muistutti Lauri Törnin olevan marsalkka Mannerheimin jälkeen kansainvälisesti tunnetuin sotilaamme.

– Toisaalta Lauri Törni on myös eräs kiistanalaisimmista sotilaistamme. Ajasta irtautuneille idealisteille hän on sotarikollinen SS-mies ja maanpetturi. Mutta meille – ja väitän että pääosalle Suomen kansaa – hän on isänmaallinen sankari, jonka rohkeus ja ansiot ovat vailla vertaa, Niinistö sanoi.

Puolustusvoimien tervehdyksen tuonut kenraaliluutnantti Paavo Kiljunen muistutti Törnin olleen poikkeuksellinen sotilas, jonka elämänkaari karttoi tavanomaisia latuja.

– Jatkosodan päätyttyä Lauri Törnille ei jäänyt mahdollisuutta harjoittaa haluamaansa sotilaan ammattia isänmaassaan. USA:n armeijassa palvellessaan Törnikin on varmasti kokenut osallistuvansa vapaan maailman puolustamiseen, jonka osaksi hänen synnyinmaansakin onnistui ankarin sotaponnistuksin ja uhrauksin jäämään, Kiljunen muistutti.

Korkeimman oikeuden (KKO) jäsen Jussi Tapani käsitteli päätöstä, jolla Törnin upseerinarvo mitätöitiin 1950. Sodan loppuvaiheessa, kun Suomen ja Saksan välillä alkoi sotatila, Törni lähti Saksaan sotimaan. Suomeen palattuaan hän sai tuomion maanpetoksesta 1947.

– Törnin kansalaisluottamus palautettiin, kun Paasikivi armahti hänet 1948. Oikeudellisessa mielessä se merkitsi myös sotilasarvon palauttamista Törnille. Niinpä sitä ei enää 1950 voinut menettää, Tapani sanoi.

Tapanin oikeustulkinnan mukaan Törni on yhä edelleen myös Suomen armeijan kapteeni.

Juhlassa pureuduttiin myös väitteeseen, jonka mukaan vapaaehtoisena Saksaan 1941 värväytyneen Törnin ura olisi kaatunut runsaaseen alkoholinkäyttöön. Ansioitunut Törni-kirjailija Kari Kallonen osoitti arkistosta löytämillään asiakirjalähteillä, että tämä piirre on kenties tarkoitushakuisesti haluttu liittää Törniin.

– Kaksi upseeria palautettiin Saksasta Suomeen, mutta kumpikaan heistä ei ollut Törni. Hän kyllä myöhemmin oppi käyttämään alkoholia, mutta myöhempien näyttöjen perusteella ei voi päätellä, että 1941 hänen uransa olisi katkennut juomiseen, Kallonen sanoi.

Hänen mukaansa tapaus on yksi osoitus siitä, miten kiistelty Törni-kuva Suomessa vallitsee.

Yhdysvalloissa kuva Larry Thornesta on suoraviivaisempi.

– Hän on todella tunnettu ja hänen perintönsä elää joukko-osastossamme, Dave Tyler kertoi.

10th Special Forces Group:in päärakennus on nimetty Larry Thornen mukaan. Parhaat taistelijat palkitaan vuosittain hänen nimeään kantavalla palkinnolla.

Esikuntaan ei voi kävellä sisään ilman, että näkee Larry Thornesta tehdyn öljyvärimaalauksen. Ja kaikki yksikön juhlallisuudet järjestetään Larry Thorne Plazalla.

– Voisi sanoa, että Larry Thornen elämäntyö osoitti meille, mitä on olla erikoisjoukkojen sotilas, Tyler tiivisti.

Alla olevalla videolla on katkelma erikoisjoukoista kertovasta elokuvasta, jossa on mukana myös Lauri Törni.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?