Kuvat: kokoomuksen vaalivalvojaisissa juhlittiin Suomen voittoa

Kokoomus hoiti itselleen eurovaalien ykköspaikan yhtä selkein lukemin kuin Leijonat Suomelle MM-kullan.

27.5.2019 2:06

Kokoomus paketoi eurovaalien selkeään ykköspaikkaan johtaneen illanvieton yökerho Maxinessa päätökseen kovalla hehkutuksella, mutta samalla jännitettiin Leijonien kamppailua MM-finaalissa.

Leijonien ensimmäinen maali osui juuri kiitospuheiden päälle ja nostatti valtaisan huutomyrskyn. Niiden jälkeen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo asetteli illan jatkoaskeleet seuraavasti:

– Nyt hoidetaan se kulta Leijonille!

Kokoomuksen vaalivalvojaisissa juhlittiin paitsi vaalivoittoa myös Suomen kiekkokultaa.

Orpo ei joutunut pettymään. Sen sijaan hän sai ottelun päätteeksi tuulettaa Poika saunoo -rallin säestyksellä. Juhlajuomana oli kuohuvaa, jota Orpo kippisteli yhdessä muun kokoomusväen kanssa.

Kokoomus juhli Leijonia. Kaikki saivat kuohuviiniä.

Leijonat hoitivat kullan kotiin yhtä selkeästi kuin kokoomus eurovaalien ykköspaikan itselleen. Kokoomus otti kultaa eurovaaleissa 4,8 prosenttiyksikön erolla toiseksi rynnineisiin vihreisiin.

– Se on tämän 101-vuotiaan kansanliikkeen historian ylivoimaisin ykköspaikka, puoluesihteeri Janne Pesonen villitsi yleisöä.

Orpo kuvaili vaalivoittoa loistavaksi.

– Näissä vaaleissa kokoomus otti sen paikan, mikä meille kuuluu. Meidän kuuluu olla Suomen suurin Eurooppa-puolue, koska olemme Suomen Eurooppa-myönteisin puolue. Me uskallamme puolustaa Eurooppaa, Orpo huudatti kello kymmenen jälkeen salia.

Henna Virkkunen sai europarlamenttipaikan. Sunnuntai-iltana hän juhli myös Suomen kiekkomenestystä.

Orpo painotti, ettei puolue hötkyillyt sen Eurooppa-linjan kanssa.

– Me olimme ylivoimaisesti suurin ja asetuimme vastavoimaksi niille, jotka haluavat heikentää Eurooppaa ja sitä kautta heikentää myös Suomen asemaa ja asiaa niin Euroopassa kuin globaalistikin. Ollaan ylpeitä ja juhlitaan.

Kokoomuksen valvojaisissa katsottiin loppuillasta jääkiekon loppuottelua.

Kokoomuksen ehdokkaista Brysseliin lähtevät tutut nimet Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen. Yksikään heistä ei yltänyt Alexander Stubbin viiden vuoden takaiseen 148 000 valtaisaan äänimäärään. Tällä kertaa puolueen ääniharava oli Pietikäinen 77 517 äänellä.

Ääniharava nosti esiin elefanttina vaalivalvojaistilassa olleen eduskuntavaalien kolmospaikan, jonka seurauksena pääministeripaikka lipsui ohi suun. Lopulta kokoomus jäi myös rannalle Antti Rinteen (sd) johtamista hallitusneuvotteluista. Pietikäinen olisi toivonut, että selkeän Eurooppa-linja omaava kokoomus olisi voinut johtaa pääministeripuolueena Suomen heinäkuussa alkavaa EU-puheenjohtajuuskautta.

– Helppohan sitä työtä on tehdä, kun (puolueella on) selkeä linja. Tämä on se juttu, miksi kannattaa olla kokoomuksessa ja miksi olisin niin toivonut, että kokoomus olisi johtanut Suomen EU-puheenjohtajakautta, Pietikäinen sanoi.

Kolmanneksi eniten kokoomuksesta ääniä kahmi Henna Virkkunen, joka painotti vaalituloksen olleen Suomesta vahva viesti Eurooppa-vastaisille voimille.

– Ääriliikkeet halutaan pysäyttää. Nationalistit eivät saa jalansijaa Euroopassa, vaan halutaan työskennellä sen eteen, että meillä on tulevaisuudessa vahva yhtenäinen ja hyvinvoiva Eurooppa, Virkkunen sanoi.

Kolmanneksi eniten ääniä saanut Petri Sarvamaa otti vaalituloksen nöyränä vastaan.

– Olen liki sanaton. Tämä oli minulle tällainen 10-vuotisjuhla tavallaan. Lähdin pyrkimään näihin töihin 10 vuotta sitten, kun oli tehnyt aiemman urani journalismissa.

Sarvamaa kiitteli vaalitiiminsä lisäksi vuolaasti Orpoa ja vaimoaan.

Juttuun on korjattu 28.5 klo 15:41 Henna Virkkusen saaneen puolueesta toiseksi eniten ja Petri Sarvamaan kolmanneksi eniten ääniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?