Sirpa Pietikäinen, 60, kokoomus, Hämeenlinna
Äänet: 77 517
Vertailuluku: 380 106
Eurovaalien suvereeni äänikuningatar. Eduskunnassa 1980-luvun alusta, ympäristöministeri 1990-luvulla. Pietikäisellä oli uran alussa heikko hetkensä uskottavuuden kanssa, mutta meppinä Pietikäinen on EU-politiikassa kerännyt arvostusta. Porvarien ”ympäristöomatunto”, seksuaalivähemmistöjen ja eläinten oikeuksien puolella. On viikonloput äitinsä omaishoitajana ja halunnut käyttöön syrjinnän kieltävän direktiivin, joka parantaisi ikäihmisten oikeuksia myös Suomessa.
Ville Niinistö, 42, vihreät, Turku
Äänet: 111 598
Vertailuluku: 292 512
Vihreiden voimahahmo Ville Niinistö tekee tilaa puolueen uudelle puheenjohtajalle. Niinistö tuskin jää hiljaiseksi riviedustajaksi europarlamentissakaan. Niinistö on ilmoittanut olevansa myös käytettävissä komissaarin paikkaan, vaikka vaihtoehto tuskin avautuu. Niinistö oli kahden hallituksen ympäristöministerinä ja johti puoluetta vuoteen 2017. Parlamentissa haluaa keskittyä globaaleihin ilmastokysymyksiin, nuorten koulutukseen ja ihmisoikeuksiin.
Eero Heinäluoma, 63, Sdp, Helsinki
Äänet: 128 113
Vertailuluku: 267 342
Eduskunnan jättänyttä politiikan raskaan sarjan konkaria veikkailtiin äänikuninkaiden kärkeen ja pronssia tulikin. Heinäluoman ansioluettelo on pitkä: eduskunnan puhemiehestä ministeriin ja Sdp:n puheenjohtajaan. Parlamentin riviedustajan paikka ei välttämättä täysin tyydytä, vaan intoa olisi uudeksi EU-komissaariksi. Esteeksi voi nousta sukupuoli, sillä Antti Rinne haluaa demareilta naiskomissaariehdokkaan. Heinäluoman julkisuuskuvaa piristää uusi rakkaus ja avioliitto.
Laura Huhtasaari, 40, ps, Pori
Äänet: 92 585
Vertailuluku: 252 990
Puolueen varapuheenjohtaja Huhtasaari meni odotetusti läpi kerättyään paljon Jussi Halla-aholta jääneitä EU-ääniä. Perussuomalaisten presidenttiehdokkaana kamppaili teemalla ”Suomi takaisin”, ajaa Suomen eroa EU:sta ja eurosta. Turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksiä ajava Huhtasaari päässee kärjekkäillä kannanotoillaan otsikoihin myös EU-parlamentissa. Oikeistopopulistien äärisiipeä edustava porilaispoliitikko on virkavapaalla opettajantöistä.
Mauri Pekkarinen, 71, keskusta, Jyväskylä
Äänet: 68 357
Vertailuluku: 247 416
Eduskunnan jättänyt Pekkarinen meni odotetusti läpi viidenteen sijaan oikeuttavalla äänimäärällä. Vuodesta 1979 kansanedustajana ollut Pekkarinen on toiminut ministerinä peräti viidessä hallituksessa, mutta puheenjohtajaksi kannatus ei koskaan ihan riittänyt. Pekkarisen neuvottelutaidoista kielii vanha verbi ”pekkarointi” ja sitkeydestä lempinimi ”eduskunnan terrieri”. Vastustaa EU:n integraation syventämistä, mutta haluaa kehittää EU:n sisämarkkinoita.
Henna Virkkunen, 46, kokoomus, Jyväskylä
Äänet: 70 561
Vertailuluku: 190 053
Istuvan mepin kotimaan politiikan sulkina opetusministerin ja sitten hallinto-, kunta- ja liikenneministerin pestit. Ennen EU-uraa oli kokoomuksen puheenjohtajanimipelissäkin, mutta 2014 ilmoitti lähtevänsä parlamenttiehdokkaaksi pieleen menneen kuntauudistuksen jälkeen. Ilmastoasiat läheisiä mutta myös suomalaisen metsätalouden etu. Yrittäjyyttä ja digitalisaatiota. Suututti maanviljelijöitä viime vuonna sanomalla, että EU:n maatalous- ja aluetuet ovat liian suuria.
Heidi Hautala, 63, vihreät, Helsinki
Äänet: 89 562
Vertailuluku: 146 256
Eduskunnassa vuonna 1991 aloittanut Hautala on konkarimeppejä, oli Suomen edustajana unionissa jo liittymisvuonna 1995. Vihreän liikkeen kantavia voimia oleva entinen puolueen puheenjohtaja ja presidenttiehdokas. Kehitysministerinä ajautui niin sanotun Arctia Shipping -kohun keskelle, mikä johti eroon 2013. Ajanut europarlamentissa päätöksenteon läpinäkyvyyttä, ja ympäristöasioiden lisäksi arvostellut tiukasti suurvaltojen, erityisesti Venäjän, ihmisoikeusrikkomuksia.
Miapetra Kumpula-Natri , 47, sd, Vaasa
Äänet: 68 459
Vertailuluku: 133 671
Kansanedustajaksi 2003 valittu Kumpula-Natri on istuva ”digimeppi”, joka haluaa parantaa Euroopan kilpailukykyä 5G-verkoilla Eurooppaan ja ajoi roaming-maksujen poistumista. Ilmastoasioissa aktiivisen Kumpula-Natrin nimi on spekulaatioissa EU-komissaariksi. Sdp:ssähalua saada ensimmäinen naiskomissaari Suomelle. Kumpula-Natri olisi valmis tehtävään. Jäi äänissä selvästi Heinäluomasta, ja veikkailuissa myös vahva nimi Jutta Urpilainen.
Teuvo Hakkarainen, 59, PS, Viitasaari
Äänet: 29 075
Vertailuluku: 126 495
Hakkaraisen kannattajajoukko on uskollista ja kasvoi eduskuntavaaleissa entisestään, vaikka Hakkarainen on ollut uutisotsikoissa tiuhaan muista kuin poliittisista ansioista. Kolmannen kauden kansanedustaja toimi perheen perustamassa sahayrityksessä ennen sahan myyntiä ja politiikkaan siirtymistä. Keski-Suomen äänikuninkaan eduskuntatyö jää Toimi Kankaaniemen hoidettavaksi. Hakkarainen haluaa vaikuttaa suomalaiseen maaseutupolitiikkaan EU:n kautta.
Silvia Modig, 42, vasemmistoliitto, Helsinki
Äänet: 51 608
Vertailuluku: 125 749
Silvia Modigin putoaminen eduskunnasta oli jossain määrin yllätys ja pettynyt Modig kampanjoi tosissaan parlamenttiin pääsemiseksi. Ollut kaksi kautta vasemmistoliiton kansanedustajana. Kohtuuhintaisen asumisn kannattaja ihmetteli viimetöikseen eduskunnassa Valtion asuntorahaston rahojen vientiä toisaalle. Toimittajana työskennellyt Modig on sanonut, että haluaa ajaa Suomen ilmastotoimia EU:ssa. Ihmisoikeuskysymykset myös vaaliteemana.
Petri Sarvamaa, 58, kokoomus, Helsinki
Äänet: 64 524
Vertailuluku: 126 702
Nousi Euroopan parlamenttiin toiselta varasijalta vuonna 2012 Ville Itälän tilalle. Toimittajataustaisella Sarvamaalla on vaikutusvallasta näyttöjä ja hän on ahkeroinut myös paljon mietintöjä. Sarvamaa ajaa EU-varojen tehokasta käyttöä ja vaati hiljattain EU:n turvapaikkavirastoa vastuuseen väärinkäytöksistä. Vaalien alla outo kiista Heidi Hautalan kanssa, jota Sarvamaa syytti väärän tiedon levittämisestä äänestyksessä.
Elsi Katainen, 52, keskusta, Pielavesi
Äänet: 54 557
Vertailuluku: 123 708
Kolmen kauden kansanedustaja siirtyi europarlamenttiin maaliskuussa 2018, kun Hannu Takkula tuli valituksi Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen. Agrologi ja ammattiopettaja pitää miehensä kanssa lypsykarjatilaa kotikylässään Venetmäellä.
Kansanedustajana Katainen on muun muassa vastustanut nelosoluen tuomista kauppoihin ja ehdottanut valtakunnallista suositusta lasten kotiintuloajoiksi. Kannattaa EU:n puolustusyhteistyön syventämistä.
Nils Torvalds, 73, RKP, Helsinki
Äänet: 46 448
Vertailuluku: 116 033
Istuva meppi vuodesta 2012. Sitä ennen RKP:n varapuheenjohtaja, puolustusministeri ja presidenttiehdokas viime vuoden vaaleissa. Neuvotellut EU:ssa metsien hakkuumäärien lainsäädännöstä ja puolustanut Suomen metsäteollisuuden etuja. Nato-myönteisyys ei ole jäänyt epäselväksi. Vasemmistolaista vihaisen miehen nuoruutta elänyt toimittajataustainen Torvalds on Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjän Linus Torvaldsin isä.
Alviina Alametsä, 26, vihreät, Helsinki
(Läpi, jos Britannia eroaa EU:sta)
Äänet: 13 651
Vertailuluku: 97 504
Europarlamentin junioriehdokas, opiskelija ja ensimmäisen kauden Helsingin kaupunginvaltuutettu. Teki aloitteen kaupungin mielenterveyspalveluiden kehittämiseksi. Pekka Haaviston avustaja ei mennyt läpi eduskuntaan ja nyt meppikohtalo kiikkuu kiinni Brexit-aikataulussa. Nuoruudessa rankka kokemus, oli paikalla Jokelan koulusurmatragediassa.
Korjattu klo 18.41: Poistettu tieto Sarvamaan tiukasta läpimenosta.