Karttakuvat kertovat: Täältä uudet mepit keräsivät äänisaaliinsa

IS esittelee kaikki Suomen uudet mepit.

27.5.2019 7:04 | Päivitetty 27.5.2019 18:42

Sirpa Pietikäinen, 60, kokoomus, Hämeenlinna

Äänet: 77 517

Vertailuluku: 380 106

Eurovaalien suvereeni ääni­kuningatar. Eduskunnassa 1980-luvun alusta, ympäristö­ministeri 1990-luvulla. Pietikäisellä oli uran alussa heikko hetkensä uskottavuuden kanssa, mutta meppinä Pietikäinen on EU-politiikassa kerännyt arvostusta. Porvarien ”ympäristö­omatunto”, seksuaalivähemmistöjen ja eläinten oikeuksien puolella. On viikonloput äitinsä omaishoitajana ja halunnut käyttöön syrjinnän kieltävän direktiivin, joka parantaisi ikäihmisten oikeuksia myös Suomessa.

Ville Niinistö, 42, vihreät, Turku

Äänet: 111 598

Vertailuluku: 292 512

Vihreiden voimahahmo Ville Niinistö tekee tilaa puolueen uudelle puheenjohtajalle. Niinistö tuskin jää hiljaiseksi rivi­edustajaksi euro­parlamentissakaan. Niinistö on ilmoittanut olevansa myös käytettävissä komissaarin paikkaan, vaikka vaihtoehto tuskin avautuu. Niinistö oli kahden hallituksen ympäristöministerinä ja johti puoluetta vuoteen 2017. Parlamentissa haluaa keskittyä globaaleihin ilmastokysymyksiin, nuorten koulutukseen ja ihmisoikeuksiin.

Eero Heinäluoma, 63, Sdp, Helsinki

Äänet: 128 113

Vertailuluku: 267 342

Eduskunnan jättänyttä politiikan raskaan sarjan konkaria veikkailtiin ääni­kuninkaiden kärkeen ja pronssia tulikin. Heinäluoman ansio­luettelo on pitkä: eduskunnan puhemiehestä ministeriin ja Sdp:n puheenjohtajaan. Parlamentin riviedustajan paikka ei välttämättä täysin tyydytä, vaan intoa olisi uudeksi EU-komissaariksi. Esteeksi voi nousta sukupuoli, sillä Antti Rinne haluaa demareilta naiskomissaariehdokkaan. Heinäluoman julkisuuskuvaa piristää uusi rakkaus ja avioliitto.

Laura Huhtasaari, 40, ps, Pori

Äänet: 92 585

Vertailuluku: 252 990

Puolueen varapuheen­johtaja Huhtasaari meni odotetusti läpi kerättyään paljon Jussi Halla-aholta jääneitä EU-ääniä. Perus­suomalaisten presidentti­ehdokkaana kamppaili teemalla ”Suomi takaisin”, ajaa Suomen eroa EU:sta ja eurosta. Turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksiä ajava Huhtasaari päässee kärjekkäillä kannanotoillaan otsikoihin myös EU-parlamentissa. Oikeistopopulistien äärisiipeä edustava porilaispoliitikko on virkavapaalla opettajantöistä.

Mauri Pekkarinen, 71, keskusta, Jyväskylä

Äänet: 68 357

Vertailuluku: 247 416

Eduskunnan jättänyt Pekkarinen meni odotetusti läpi viidenteen sijaan oikeuttavalla äänimäärällä. Vuodesta 1979 kansanedustajana ollut Pekkarinen on toiminut ministerinä peräti viidessä hallituksessa, mutta puheenjohtajaksi kannatus ei koskaan ihan riittänyt. Pekkarisen neuvottelutaidoista kielii vanha verbi ”pekkarointi” ja sitkeydestä lempinimi ”eduskunnan terrieri”. Vastustaa EU:n integraation syventämistä, mutta haluaa kehittää EU:n sisämarkkinoita.

Henna Virkkunen, 46, kokoomus, Jyväskylä

Äänet: 70 561

Vertailuluku: 190 053

Istuvan mepin kotimaan politiikan sulkina opetus­ministerin ja sitten hallinto-, kunta- ja liikenne­ministerin pestit. Ennen EU-uraa oli kokoomuksen puheen­johtajanimi­pelissäkin, mutta 2014 ilmoitti lähtevänsä parlamentti­ehdokkaaksi pieleen menneen kuntauudistuksen jälkeen. Ilmasto­asiat läheisiä mutta myös suomalaisen metsätalouden etu. Yrittäjyyttä ja digitalisaatiota. Suututti maanviljelijöitä viime vuonna sanomalla, että EU:n maatalous- ja aluetuet ovat liian suuria.

Heidi Hautala, 63, vihreät, Helsinki

Äänet: 89 562

Vertailuluku: 146 256

Eduskunnassa vuonna 1991 aloittanut Hautala on konkari­meppejä, oli Suomen edustajana unionissa jo liittymisvuonna 1995. Vihreän liikkeen kantavia voimia oleva entinen puolueen puheenjohtaja ja presidenttiehdokas. Kehitysministerinä ajautui niin sanotun Arctia Shipping -kohun keskelle, mikä johti eroon 2013. Ajanut europarlamentissa päätöksenteon läpinäkyvyyttä, ja ympäristö­asioiden lisäksi arvostellut tiukasti suurvaltojen, erityisesti Venäjän, ihmisoikeusrikkomuksia.

Miapetra Kumpula-Natri , 47, sd, Vaasa

Äänet: 68 459

Vertailuluku: 133 671

Kansan­edustajaksi 2003 valittu Kumpula-Natri on istuva ”digimeppi”, joka haluaa parantaa Euroopan kilpailukykyä 5G-verkoilla Eurooppaan ja ajoi roaming-maksujen poistumista. Ilmastoasioissa aktiivisen Kumpula-Natrin nimi on spekulaa­tioissa EU-komissaariksi. Sdp:ssähalua saada ensimmäinen naiskomissaari Suomelle. Kumpula-Natri olisi valmis tehtävään. Jäi äänissä selvästi Heinäluomasta, ja veikkailuissa myös vahva nimi Jutta Urpilainen.

Teuvo Hakkarainen, 59, PS, Viitasaari

Äänet: 29 075

Vertailuluku: 126 495

Hakkaraisen kannattaja­joukko on uskollista ja kasvoi eduskunta­vaaleissa entisestään, vaikka Hakkarainen on ollut uutisotsikoissa tiuhaan muista kuin poliittisista ansioista. Kolmannen kauden kansanedustaja toimi perheen perustamassa sahayrityksessä ennen sahan myyntiä ja politiikkaan siirtymistä. Keski-Suomen äänikuninkaan eduskuntatyö jää Toimi Kankaaniemen hoidettavaksi. Hakkarainen haluaa vaikuttaa suomalaiseen maaseutupolitiikkaan EU:n kautta.

Silvia Modig, 42, vasemmistoliitto, Helsinki

Äänet: 51 608

Vertailuluku: 125 749

Silvia Modigin putoaminen eduskunnasta oli jossain määrin yllätys ja pettynyt Modig kampanjoi tosissaan parlamenttiin pääsemiseksi. Ollut kaksi kautta vasemmistoliiton kansanedustajana. Kohtuuhintaisen asumisn kannattaja ihmetteli viimetöikseen eduskunnassa Valtion asuntorahaston rahojen vientiä toisaalle. Toimittajana työskennellyt Modig on sanonut, että haluaa ajaa Suomen ilmastotoimia EU:ssa. Ihmisoikeuskysymykset myös vaaliteemana.

Petri Sarvamaa, 58, kokoomus, Helsinki

Äänet: 64 524

Vertailuluku: 126 702

Nousi Euroopan parlamenttiin toiselta varasijalta vuonna 2012 Ville Itälän tilalle. Toimitta­jataustaisella Sarvamaalla on vaikutus­vallasta näyttöjä ja hän on ahkeroinut myös paljon mietintöjä. Sarvamaa ajaa EU-varojen tehokasta käyttöä ja vaati hiljattain EU:n turvapaikkavirastoa vastuuseen väärinkäytöksistä. Vaalien alla outo kiista Heidi Hautalan kanssa, jota Sarvamaa syytti väärän tiedon levittämisestä äänestyksessä.

Elsi Katainen, 52, keskusta, Pielavesi

Äänet: 54 557

Vertailuluku: 123 708

Kolmen kauden kansan­edustaja siirtyi euro­parlamenttiin maaliskuussa 2018, kun Hannu Takkula tuli valituksi Euroopan tilin­tarkastus­tuomio­istuimeen. Agrologi ja ammatti­opettaja pitää miehensä kanssa lypsykarjatilaa kotikylässään Venetmäellä.

Kansanedustajana Katainen on muun muassa vastustanut nelosoluen tuomista kauppoihin ja ehdottanut valtakunnallista suositusta lasten kotiintuloajoiksi. Kannattaa EU:n puolustusyhteistyön syventämistä.

Nils Torvalds, 73, RKP, Helsinki

Äänet: 46 448

Vertailuluku: 116 033

Istuva meppi vuodesta 2012. Sitä ennen RKP:n varapuheenjohtaja, puolustusministeri ja presidenttiehdokas viime vuoden vaaleissa. Neuvotellut EU:ssa metsien hakkuumäärien lainsäädännöstä ja puolustanut Suomen metsäteollisuuden etuja. Nato-myönteisyys ei ole jäänyt epäselväksi. Vasemmistolaista vihaisen miehen nuoruutta elänyt toimittajataustainen Torvalds on Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjän Linus Torvaldsin isä.

Alviina Alametsä, 26, vihreät, Helsinki

(Läpi, jos Britannia eroaa EU:sta)

Äänet: 13 651

Vertailuluku: 97 504

Euro­parlamentin juniori­ehdokas, opiskelija ja ensimmäisen kauden Helsingin kaupungin­valtuutettu. Teki aloitteen kaupungin mielen­terveys­palveluiden kehittämiseksi. Pekka Haaviston avustaja ei mennyt läpi eduskuntaan ja nyt meppikohtalo kiikkuu kiinni Brexit-aikataulussa. Nuoruudessa rankka kokemus, oli paikalla Jokelan koulusurmatragediassa.

Korjattu klo 18.41: Poistettu tieto Sarvamaan tiukasta läpimenosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?