Kommentti: Ei helpota Säätytalolla – eikä Heinäluomaa ohiteta

Julkaistu:

Keskustan polvet notkahtivat, vihreiden itsevarmuus kasvoi – ja Sdp:n komissaarikuvio meni uusiksi, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
EU-vaalit ovat eurovaalit, mutta niillä on myös yleispoliittista merkitystä – ja tänä vuonna tulosta voi peilata myös käynnissä oleviin hallitusneuvotteluihin.

Hallitusneuvotteluja EU-vaalit eivät helpottaneet, päinvastoin.

EU-vaalien voittaja, kokoomuksen Petteri Orpo lähettikin jo eilen terveiset Antti Rinteelle (sd) Säätytalolle.

– Viime vaalit he (Sdp) kävivät aika huonosta asemasta. Mielestäni heidän kannattaa miettiä asemaansa tarkkaan hallitusohjelmaneuvotteluissa, Orpo sanoi ISTV:n vaalilähetyksessä.

EU-vaalien tulos ja vaikutus kotimaan politiikkaan on tiivistettävissä stubbmaisesti kolmeen kysymykseen:

1. Miten kepun selkäsauna näkyy hallitusneuvotteluissa?

2. Nostaako vihreiden vaalivoitto uusia vaatimuksia?

3. Voiko Sdp enää ohittaa äänikuningas Eero Heinäluoman EU-komissaarin paikalta?

Keskustan tulos oli heikko, mutta ei niin karmea kuin Juha Sipilä (kesk) näytti pelänneen: meppimäärä ei tippunut kolmesta yhteen, vaan kahteen, vaikka hilkulla oli.

Joka tapauksessa kannatuspainajainen jatkuu. Kyseessä oli reilun kuukauden sisään toinen selkäsauna, jonka puolue Sipilän johdolla otti.

Eduskuntavaaleissa puolue sai historiansa heikoimman tuloksen (13,8 %) ja menetti 18 edustajan paikkaa. Nyt tuli puolueen historian surkein EU-vaalitulos (13,5 %).


Jokin mättää kepun kentällä pahemmin kuin koskaan. Vaalituloksia väännellään ja käännellään itku kurkussa, vaikka EU-vaalien ykköstykki Mauri Pekkarinen (kesk) sanoikin olevansa tyytyväinen tulokseen – mitenpä muutenkaan.

 

Kyseessä oli reilun kuukauden sisään toinen selkäsauna, jonka puolue Sipilän johdolla otti.

Moni ottaa tuloksen – yli kuuden prosenttiyksikön pudotuksen – myös viestinä, mitä mieltä kenttä on keskustan ryntäämisestä Sipilän johdolla Sdp-vetoiseen hallitukseen yhdessä vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n kanssa.

Viime viikolla saatu sopu 18 maakunnasta ei paljon lämmittänyt keskustan äänestäjiä, jos se lämmikkeeksi oli tarkoitettu. Maakuntauudistuksen lisäksi hallitusneuvotteluissa on kahden viikon aikana saavutettu sopu vain seksuaalivähemmistöjen translaista, mikä ei taatusti ole keskustan kentän ykköshuolenaihe.

Talous- ja vero- ja työllisyyskysymykset ovat sen sijaan täysin levällään. Keskusta vaatii julkisen talouden tasapainottamista vuoteen 2023 mennessä, eikä yritysveroja saa kiristää. Sen perusteella, mitä hallitusneuvotteluista on kuultu, yhtälö kuulostaa mahdottomalta.

Hallitusneuvottelujen aikataulut tulevat venymään ja paukkumaan. Alun perin Rinteen hallituksen ohjelman piti olla kasassa viime perjantaina. Ei ollut, eikä se ole valmis tälläkään viikolla.

Vihreiden itseluottamus ja kannatus lisääntyy samaan aikaan, kun keskusta joutuu taistelemaan poliittisesta uskottavuudestaan. Vihreät saivat EU-parlamenttiin kaksi paikkaa ja saman kokoisen vaalivoiton, jonka kepu hävisi.

Vihreiden noste näkyy taatusti myös seuraavan hallituksen ilmastopoliittisissa linjauksissa.

Ei tarvitse olla suuri ennustaja, kun arvaa, että keskusta ja vihreät ovat hallitusneuvotteluissa matkalla kohti yhteentörmäystä. Keskustan on pakko uskottavuutensa nimissä puolustaa kaikkia kynnyskysymyksiään ja mm. metsien hakkuita koskevaa linjaansa – ja vihreät kokevat saaneensa luottamuksen toimia entistä vahvemmin omalta kannaltaan.

Kemin sellutehtaan infrahankkeet ovat yksi vedenjakaja.

 

Ei tarvitse olla suuri ennustaja, kun arvaa, että keskusta ja vihreät ovat hallitusneuvotteluissa matkalla kohti yhteentörmäystä.

Jos vihreiden hallitusneuvottelijat eivät aja vihreiden linjaa Säätytalolla riittävän tehokkaasti, puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän tulevissa hallituskokouksissa kuuluu sukkatikkujen ja virkkuukoukkujen kilinän ohella lisävaatimusten ääni.

Sellainen oli meininki jo 2011 hallitusneuvotteluissa. Nyt vihreillä on vielä enemmän varaa vaatimuksiin: puolue on Rinteen hallituksen vaa’ankieli.

Näköala on hallitusta muodostavan Rinteen kannalta jopa pelottava.

Sdp:ssä on edessä puolestaan riitely puolueen EU-komissaariehdokkaasta. Jos Rinne saa hallituksensa kasaan, Jyrki Kataisen (kok) komissaaripaikka menee Sdp:lle ja IS:n tietojen mukaan Jutta Urpilaiselle (sd).

Näin ”on sovittu”. Lisäksi Rinne käytännössä varmisti asian Ylen vaalitentissä torstaina.

 

Heinäluoman äänikuninkuuden jälkeen häntä on mahdoton ohittaa komissaarikuvioissa, varsinkin kun hän viime viikolla kertoi olevansa tehtävästä kiinnostunut.

Syitä on kaksi: Urpilaisen sukupuoli ja Antti Rinteen huono omatunto. Rinne syrjäytti Urpilaisen toukokuussa 2014 Sdp:n johdosta ay-liikkeen tuella. Tuolloin Rinne lupasi Urpilaiselle saman tien merkittäviä tehtäviä ja paikkaa hallituksessa, mutta ne eivät Urpilaiselle kelvanneet ja 2015 Sdp päätyikin oppositioon.

Nyt olisi lunastuksen paikka, mutta vaalitulos muutti tilanteen.

Eero Heinäluoma (sd) pelasti Sdp:n EU-vaalit maan suurimmalla äänimäärällä (128 113). Heinäluoman äänikuninkuuden jälkeen häntä on mahdoton ohittaa komissaarikuvioissa, varsinkin kun hän viime viikolla kertoi olevansa tehtävästä kiinnostunut.

Urpilainen ei ollut edes EU-ehdokkaana, toisin kuin Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri (sd). Se on Urpilaisen kannalta haitta.


Heinäluoma toisti illalla, että Suomen – kuten muidenkin maiden – tulisi asettaa sekä mies- että naispuolinen komissaariehdokas.

Heinäluoman henkilökohtainen tulos saattoikin sotkea kulisseissa tehdyt välipuheet.

– Rinteen naamasta näkyi, ettei Heinäluoman hirmuinen äänimäärä ollut hänelle mikään mieluinen yllätys, IS:lle todetaan.

Perussuomalaisten eurojytky jäi tulematta. Puolue saa EU-parlamenttiin kaksi ehdokasta.

Persut ovat liittymässä EU-parlamentin oikeistolaisten ja kansallisten populistivoimien uuteen ryhmään.

Laura Huhtasaaren (ps) oikeisto-innokkuuden ja Venäjä-mielisten eurooppalaisten populistivoimien ihailun ohella Suomen kannalta suurin seurattava saattaa lopulta olla Teuvo Hakkaraisen (ps) käytös eurooppalaisilla lavoilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt