Kommentti: Heinäluoman tulos pisti komissaaripelin uusiksi – Rinteen on nyt vaikea valita naista

Julkaistu:

Eero Heinäluomaa on vaikea ohittaa, kun Antti Rinne päättää Suomen EU-komissaarista, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Sdp:n entisen puheenjohtajan Eero Heinäluoman, 63, huima henkilökohtainen vaalimenestys eurovaaleissa yllätti kaikki. Hänellä on suuri ansio siitä, että demarit voivat pitää itseään vaalivoittajana, vaikka paikat taisivatkin pysyä samoina.

Heinäluoma sotkee nyt demarijohtaja Antti Rinteen kaavailuja. Jos demarit on pääministeripuolue, se pääsee valitsemaan Suomen seuraavan EU-komissaarin. Rinne on antanut ymmärtää valitsevansa naisen, todennäköisesti Jutta Urpilaisen tai Miapetra Kumpula-Natrin. Tätä on helppo perustella sillä, että Suomen kaikki komissaarit ovat olleet miehiä.

Mutta myös Heinäluoman oletetaan olevan paikasta kiinnostunut ja nyt häntä on vaikea sivuuttaa.


Heinäluoman hyvitys

Heinäluoma luopui Sdp:n puheenjohtajuudesta vuonna 2008, syynä edellisvuoden huonosti menneet eduskuntavaalit. Häntä pidettiin kuitenkin vielä pitkään Jutta Urpilaisen puheenjohtajakaudella kaikkivoipana puolueen harmaana eminenssinä.

 

Vanhoja konkareita kannattaa aina varoa.

Rinteen kaudella Heinäluoman rooli on kaventunut. Hänen vaalivoittonsa on tässäkin mielessä revanssi. Heinäluoma teki vahvan nousun, kun monet odottivat hänen hakevan vain eläkepaikkaa Brysselissä. Vanhoja konkareita kannattaa aina varoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt