Terrorismin tutkijalta tiukka kanta Isis-leirin naisten paluuseen: Suomi ottaa riskin jokaisen kohdalla

Kansainvälisen terrorismin tutkija Antti Paronen ei suosittele naisten ottamista takaisin Suomeen.

26.5.2019 17:57

IS uutisoi viime perjantaina, että terrorismin tutkija Juha Saarinen pitää suomalaisten Isis-leirin naisten lausuntoja huolestuttavina. Suomeen takaisin haluavat naiset kertovat, etteivät näe omassa toiminnassaan mitään väärää.

Lauantaina myös kansainvälisen terrorismin tutkija ja maapuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen otti Twitterissä kantaa Isis-naisten paluuseen.

– Nämä naiset ilmaisevat kantoinaan eläneensä normaalia elämää Isisin hallinnoimilla alueilla. Vaikka tämä olisikin totta, en lähtökohtaisesti suostuisi uskomaan vaatimattomaan rooliinsa. Näin siksi, että taistelijoiden vaimoina he eivät ole voineet välttyä propagandalta, Paronen kirjoitti.

Parosen mukaan sodassa on montaa erilaista luonnetta. Siksi ajatus siitä, että taistelutehtäviin osallistuminen olisi ratkaiseva kysymys, on hänen mielestään erikoinen.

– Suomalaiset naiset tai nainen on toiminut Isisin propaganda-apparaatissa vähintäänkin antaen tietoa suomalaisen yhteiskunnan luonteesta ja rakenteesta.

– Isisin eteen tehty propagandistinen työ on sellaisenaan aivan yhtä tuomittavaa, kuin aseellinenkin toiminta.

Entä pitääkö Antti Paronen suomalaisia Isis-leirin naisia uhkana?

– Palaajina he ovat jokainen tietoinen riskinotto Suomelta, Paronen kirjoittaa.

Hän ei suosittele naisten ottamista takaisin.

– Tiedän tässä olevan monta juridista ongelmaa. Kansainvälisen oikeusistuimen perustaminen tilanteen ratkaisemiseksi olisi hyvä, mutta sen kokoon saaminen on pitkässä puussa ja verraten epävarmaa. Näin ollen kannustaisin alueellisten oikeusjärjestelmien kehittämiseen ja niin naisten kuin miestenkin tuomitsemiseen näissä tribunaaleissa.

– Kaiken kaikkiaan tilanne on haastava, eikä yksikään näköpiirissä oleva ratkaisu ole ongelmaton. Onneksi tiedustelulakien myötä potentiaalisten uhkien torjunta kotimaassamme kuitenkin helpottuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?