20–30 juoksijaa teki ”iivoniskaset” Naisten Kympillä – juoksivat kilometrin ylimääräistä

Julkaistu: , Päivitetty:

Harmittava tapaus sattui vain viikko sen jälkeen, kun olympiavoittaja Iivo Niskanen harhautui reitiltä Helsingissä juostulla puolimaratonilla.
Ilta-Sanomat sai lauantaina tiedon, että Helsingissä juostulla Naisten Kympillä osa kärkipäässä matkaan lähteneistä juoksijoista juoksi noin kilometrin ylimääräistä.

IS:n tavoittama juoksija kertoo, että hän ja osa muita juoksijoita juoksi erehdyksessä Baanaa pitkin Ruoholahteen asti ja työmaalta vaikuttaneen alueen poikki Pohjoisen Rautatiekadun risteykseen.

– Keskityin juoksemiseen ja yht’äkkiä tajusin, että onpa kummallinen reitti. Siinä vaiheessa, kun näimme muiden tulevan oikeaa reittiä Mechelininkadulle, totesimme toisen juoksijan kanssa, että voi ei, nyt on juostu pidempi lenkki.

Naisten Kympin tapahtumapäällikkö Miia Laaksonen Suomen Urheiluliitosta vahvistaa saaneensa juoksijoilta tiedon asiasta. Hänen tietojensa mukaan asia koskee 20–30 ensimmäisessä lähtöryhmässä reitille startannutta juoksijaa.

– Näin on valitettavasti päässyt käymään, että osa juoksijoista teki noin kilometrin mittaisen ylimääräisen lenkin, kertoo Laaksonen.

Laaksonen muistuttaa, ettei Naisten Kympin reittiä ole mitattu virallisesti eikä tapahtumassa ole myöskään virallista ajanottoa. Esimerkiksi viime vuonna reitti oli hänen mukaansa tasan 10 kilometrin sijaan noin 10,5 kilometriä ja tänä vuonna noin 10 kilometriä.

Juoksijoiden kannalta harmillinen tapaus sattui vain viikko sen jälkeen, kun hiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen harhautui reitiltä Helsinki City Runin puolimaratonilla. Kärkikahinoissa mukana ollut Niskanen juoksi useiden kilometrien ylimääräisen lenkin ja jäi ilman virallista aikaa.
IS:n tietojen mukaan myös Naisten Kympillä osa väärän reitin juosseista valitteli reittimerkintöjen olleen puutteelliset.

– En kyllä osaa sanoa, oliko siinä ohjausta. Keskityin vain juoksemaan ja muutkin lähtivät samalle reitille. En siis voi sanoa, että meidät olisi ohjattu väärälle reitille, IS:n tavoittama juoksija kertoo.

Myöskään Laaksosella ei ollut vielä tarkkaa tietoa siitä, mikä on mennyt pieleen, sillä hän ei ollut ehtinyt keskustella reittivastaavan kanssa.

– Paikalla on ollut kannustuspiste ja orkesteri. Kun olisi pitänyt taittaa viistoon, on ohjaava nuoli ilmeisesti ollut niin, että reitin on valitettavasti voinut valita väärin. Myös liikenteenohjaaja siinä on ollut, mutta en osaa sanoa, mitä on tarkalleen tapahtunut, sanoo Laaksonen, jonka mukaan myös juoksijoiden edellä kulkeneesta kärkiautosta täytyy myös kysellä, mitä matkan varrella on tapahtunut.

Laaksosen mukaan suurin huolenaihe on tällaisissa tilanteissa juoksijoiden turvallisuus.

– Tietooni ei onneksi ole tullut, että mitään olisi kenellekään tämän takia sattunut. Kaikki ovat päässeet turvallisesti maalialueelle.

Hän myöntää, että jatkossa reittimerkinnöissä, liikenteenohjauksessa ja järjestelyissä on petrattavaa, kun vastaava moka on päässyt tapahtumaan jo kahtena peräkkäisenä viikonloppuna.

– Organisaation täytyy miettiä asiaa. Tämä on todella harmillista.

IS:n tavoittama juoksija kertoo, että aluksi moka harmitti, koska tavoitteena oli uusi oma ennätys.

– Mutta nyt jo naurattaa. Olihan se hauska kommellus. Ei kuitenkaan voi olla kuin itsestä ylpeä, kun juoksin ainakin kilometrin ylimääräistä ja olin alle tunnissa maalissa, hän nauraa.

Juttua päivitetty kello 17.09 mukana olleen juoksijan kommenteilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt