Isis-vaimo Sanna kertoi Ylelle uuden selityksen, miksi päätti lähteä Syyriaan – ”Mies sai puhuttua ympäri”

Ylen Instagram-tilillä julkaistussa videossa haastateltu Isis-vaimo Sanna katuu ja toivoo, että perhe saisi palata takaisin Suomeen.

Sanna asuu nyt muiden Isis-vaimojen kanssa Koillis-Syyriassa al-Holin leirillä.

25.5.2019 10:29

Yle on julkaissut verkkosivuillaan Al-Holin leiriltä videon, jossa viisi Suomesta Syyriaan muuttanutta hunnutettua naista kertoo oloista leirillä.

Yksi Ylen tapaamista naisista on Isis-vaimo Sanna, jota CNN haastatteli keväällä. Sanna kertoi muun muassa aviomiehensä kuolleen auto-onnettomuudessa. Lisäksi hän sanoo, että jos ”pään irti leikkaaminen” on kirjattu sharian lakiin, se on oikein. Katso tästä linkistä haastattelu kokonaisuudessaan.

Ylen Instagram-tilillä näkyvässä klipissä haastateltu Sanna kertoo siitä, miten perhe muutti Syyriaan.

– Mun mies sai puhuttua ympäri, että kyllä täällä on kaikki hyvin, ei täällä ole mitään pahaa, Sanna kertoo. Tätä selitystä ei ole aiemmin kuultu julkisuudessa.

– Sitten me tultiin, että kai mä tuon lapset isän luokse, Sanna kertoo Ylen toimittajalle.

Ilta-Sanomat on selvittänyt Sannan ja muiden Isis-vaimoiksi kutsuttujen naisten vaiheita kevään aikana.

IS:n selvitysten mukaan Sanna muutti Suomesta Syyriaan neljän lapsensa kanssa 2014–2015 taitteessa. Tätä ennen, vuonna 2013, Sanna oli hakenut avioeroa yhdessä marokkolaissyntyisen aviomiehensä kanssa. IS:n tietojen mukaan perheeseen tuli sisarvaimo, kantasuomalainen, aktiivinen vanhoillista islamintulkintaa edustava ”Fatima” vuonna 2013.

Tämän jälkeen perheen suunta muuttui IS:n saamien tietojen mukaan radikaalisti.

Sannan lasten isä ja Fatima lähtivät Syyriaan edeltä ja Sanna seurasi lapsineen perästä.

Sanna osoitti jo maaliskuun alussa CNN:n haastattelussa katumusta Syyriaan lähdöstä. Tuoreessa Ylen videohaastattelussa hän tuo ilmi, että toivoo ”normaalia” elämää Suomessa kouluineen ja työssä käymisineen.

– Joo kadun, niin kun lasten kannalta. Joo, paljon asioita, mitä tekisin toisin, mutta en voi, Sanna sanoo.

Tutkija huolestui

Terrorismintutkija Juha Saarinen kommentoi torstaina IS:lle Isis-leirin naisten haastatteluja. Saarinen piti huolestuttavana sitä, etteivät he näe toiminnassaan mitään väärää.

Naiset kertoivat Koillis-Syyrian al-Holin leirillä Ylelle, että haluaisivat palata Suomeen, eivätkä ymmärrä mikseivät voisi lastensa kanssa tehdä niin.

Saarisen mielestä viesti on selvä. Naiset ovat omatoimisesti matkustaneet alueelle ja osallistuneet terroristiryhmän toimintaan.

– Se, että tässä päätöksessä ja näissä teoissa ei nähdä mitään väärää, on itsessään aika huolestuttava lausunto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?