Pikkukahvilan rauha järkkyi, kun ovelta kajahti ”Armed robbery!” – kuvasarja kertoo tapahtumien kulun

Julkaistu:

Rikos
Valvontakamerat ja poliisi tallensivat kuviin lähes koko ryöstöretken ja kiinniotot.
Pienen, viehättävän kahvilan rauha järkkyi Helsingin Kalliossa helmikuisena perjantai-iltapäivänä. Kaksi miestä astui sisään veitset käsissään.

– Armed robbery! (”Aseistettu ryöstö!”) he sanoivat.

Toinen ryöstäjä, kasvoiltaan tatuoitu mies, jäi vahdiksi ulko-ovelle veitsi esillä.

Toinen, naamioitunut mies marssi tiskin taakse kahvilan naismyyjän luo. Miehellä oli musta pipo, peiliaurinkolasit ja kasvojen päälle vedettynä mustavalkoinen bandana-huivi.


Naamioitu mies piti veitsikättään lantion tasalla. Paniikissa myyjä avasi kassalippaan miehelle, joka otti rahat, pudotti osan niistä maahan, keräili niitä ja valitti, ettei rahaa ollut tarpeeksi.

Kahvilassa oli kahdeksan asiakasta. Joukossa oli ikkunapöydässä istunut nelihenkinen espanjalainen perhe, johon kuuluivat 7-vuotias tyttö ja 10-vuotias poika. Perheen äiti huusi puolisolleen, että mene lasten luo.

– Don’t call, I will kill you (”Älä soita, minä tapan sinut”), tatuoitu mies huusi, kun perheenäiti otti puhelimen esille.


Huivimies kääntyi kassalta asiakkaisiin päin ja vaati myös näitä tyhjentämään taskunsa.

Yksi naisasiakas jäi loukkuun seinän ja oven kulmaukseen tatuoidun miehen taakse. Veitsi oli vain 10–15 sentin päässä hänen kasvoistaan. Hän ei myöhemmin oikeudessa enää muistanut, pitikö mies hänestä kiinni, mutta hän tunsi miehen painon.

– Please don’t hurt me (”Älä satuta minua”), nainen pyysi.

Kahvilan ryöstöä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa äskettäin. Tuomio tuli viime viikolla. Käräjäoikeus langetti molemmille tekijöille lähes neljän vuoden vankeusrangaistukset törkeästä ryöstöstä.

Kassalippaan ryövännyt Nuredin Idiris Hassan Nur, 24, sai kolme vuotta ja yksitoista kuukautta vankeutta. Ovensuussa seissyt Jaakko Kettunen, 29, tuomittiin kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeuteen.

Rangaistuksiin sisältyvät täytäntöönpantavaksi määrätyt aiemmat ehdolliset ja jäännösrangaistukset.

Oikeudessa tapahtumat saatiin selvitettyä perusteellisesti ryöstön uhrien kertomuksilla ja kuvamateriaalilla, jota esitutkinnassa kertyi runsaasti koko tapahtumaketjun ajalta.

Hassan Nur ja Kettunen tallentuivat valvontakameran kuviin jo muutama tunti ennen ryöstöä Helsingin keskustan sekatavaramyymälässä. He ostivat puolen päivän aikaan sieltä paketin veitsiä, joita he sitten käyttivät ryöstössä.


Eräs asiakas näki miesten ottavan veitset pois paketista ja laittavan ne taskuihinsa. Asiakkaan mielestä tämä vaikutti pelottavalta ja hän soitti hätänumeroon.

Vartijat näkivät, että miehet menivät toiseen Asematunnelin myymälään ja pyysivät sieltä paperia, johon he käärivät veitsien terät. Miehet pääsivät kuitenkin tässä vaiheessa livahtamaan ennen kuin kukaan pääsi kyselemään heidän aikeistaan.

Kello 15:n jälkeen valvontakamera kuvasi miehet Sörnäisissä, jossa he kulkivat Vaasankatua pitkin. Toinen kamera kuvasi heidät hetkeä myöhemmin Harjukadulla, jossa he kävelivät kohti ryöstöpaikkaa.


Sitten he iskivät. Kahvilan kassasta kaksikko sai saaliikseen 208 euroa ja 75 senttiä. Lisäksi he anastivat yhden asiakkaan kannettavan tietokoneen.


Ryöstön jälkeen samat Harjukadun ja Vaasankadun valvontakamerat tallensivat miesten pakenemisen.


Kamerat nappasivat kuviin myös kahvilassa asiakkaana olleen naisen, joka juoksi ryöstäjien perään.

Matkalla jompi kumpi miehistä heitti keittiöveitsen pysäköidyn pakettiauton alle. Poliisi löysi matkan varrelta myös pudonneita setelirahoja.


Pitkälle ryöstäjät eivät pötkineet.


Poliisi otti miehet kiinni jo puoli tuntia ryöstön jälkeen Vaasankadulla sijaitsevasta ravintolasta, jonne he olivat menneet oluelle.


Tuomituista Kettunen kertoi oikeudessa, että hän oli tuolloin hyvin päihtynyt juotuaan alkoholia viikon verran.

Saaliista kateisiin jäi 125 euroa ja 68 senttiä. Loput rahat ja tietokone saatiin takaisin.


Poliisi kuvasi miehet Helsingin poliisivankilassa tunnistamistarkoituksiin.


Molemmilla oli rikollista menneisyyttä jo entuudestaan.

Kettusella oli aiempi ehdollinen vankeustuomio ryöstöstä ja maksuvälinepetoksesta. Hassan Nur oli ehdonalaisessa vapaudessa vankeustuomioista, joita hän oli saanut mm. törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä ryöstöstä ja varkausrikoksista.

Oikeudessa miehet sanoivat, ettei tarkoitus ollut tappaa tai vahingoittaa ketään. Hassan Nur sanoi olevansa pahoillaan kaikkien, etenkin lasten puolesta.

Useat uhrit saivat väkivaltauhkaisesta ryöstöstä psyykkisiä ja fyysisiä oireita kuten univaikeuksia, ahdistuneisuutta tai pelkotiloja. Käräjäoikeus tuomitsi ryöstäjät maksamaan uhreille korvauksia sekä kärsimyksestä että tilapäisistä haitoista. Korvausten yhteissumma nousee yli 30 000 euron.