Lapsiasiavaltuutettu väläyttää poikkeustoimia Isis-leirin lasten tapauksessa

Ylen haastattelemien suomalaisnaisten mukaan leirillä on 11 aikuista suomalaisnaista. Heillä on 33 lasta, joista osa on syntynyt Suomessa ja osa Syyriassa.

Elina Pekkarinen.

24.5.2019 19:16

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan Syyriassa Isis-leirillä olevien lasten tapauksessa olisi syytä harkita poikkeustoimia. Tilanne on poikkeuksellinen muun muassa sen takia, ettei Syyriassa ole tällä hetkellä toimivaltaisia viranomaisia, joiden kanssa Suomen viranomaiset voisivat tehdä yhteistyötä lasten suhteen.

Pekkarisen mielestä nyt olisi ensisijaisen tärkeää tehdä nopeasti päätöksiä ja varmistaa, että lapset pääsevät turvaan. Hän sanoo, että esimerkiksi Syyriassa syntyneiden lasten kansalaisuuskysymyksiä voitaisiin selvittää vasta sen jälkeen, kun lasten turvallisuus on taattu.

– Ensisijaisesti tulisi huolehtia siitä, että lapset pääsevät turvaan. On se sitten äitien kanssa tai ilman, mutta sinne ei saisi nyt jättää ketään kuolemaan vain sen tähden, että me emme osaa tehdä päätöksiä.

Lue myös: Nämä seitsemän naista matkustivat Suomesta Isisin kalifaattiin

Lasten ja perheiden tilanne tulisi arvioida yksilöllisesti

Pekkarisen mukaan julkisuudessa olleiden ja muista maista saatujen tietojen perusteella osa lapsista on todella huonossa kunnossa. Kuumeneva sää myös pahentaa tilannetta.

– Siellä on yksi- ja kaksivuotiaita, jotka painavat muutamia kiloja. Kohta siellä tulee kuuma. Ripulisairauksia sairastavat, aliravitut lapset ovat silloin hengenvaarassa, Pekkarinen arvioi STT:lle.

Pekkarinen myös ihmettelee suhtautumista leirillä oleviin suomalaisäiteihin. Hän painottaa, että jokaisen lapsen ja perheen tilanne pitäisi arvioida yksilöllisesti. Lisäksi hänen mielestään olisi syytä selvittää sitä vaihtoehtoa, että äidit luopuisivat lapsistaan vapaaehtoisesti.

– Voihan olla, että äidit ajattelevat, että ensin pelastetaan lapset ja myöhemmin arvioidaan, mitä vanhemmille tapahtuu.

Lue myös: Suomeen haluavien Isis-leirin naisten lausunto huolestuttaa terrorismintutkijaa – ”Eivät ymmärrä seurauksia”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?