Nämä seitsemän naista matkustivat Suomesta Isisin kalifaattiin

rac

Julkaistu:

terrorismi: Ilta-Sanomat esittelee seitsemän suomalaisnaista, jotka matkustivat Isisin kalifaattiin.
Yle julkaisi torstaina raportin al-Holin pakolaisleiriltä, jossa pidetään Isisin sortuneesta kalifaatista evakuoituja naisia ja lapsia.

Ylen haastattelemien suomalaisnaisten mukaan leirillä on 11 aikuista suomalaisnaista. Heillä on 33 lasta, joista osa on syntynyt Suomessa ja osa Syyriassa. Naisista kolme on niin sanottuja kantasuomalaisia.
Naiset eivät paljastaneet henkilöllisyyttään, mutta jo aikaisemmin julkisuudessa on esiintynyt 46-vuotias suomalainen Sanna, joka on leirillä neljän lapsensa kanssa.

Ilta-Sanomat on talven aikana selvittänyt Syyriaan matkustaneiden suomalaisnaisten tarinoita. Esittelemme nyt heistä seitsemän. Kaikkien kohdalla ei ole tiedossa, ovatko he al-Holin leirillä tai ylipäätään elossa.


Osa tässä olevista tiedoista perustuu muiden tiedotusvälineiden, kuten Ylen tekemään työhön. Lähteenä on käytetty myös Leena Malkin ja Juha Saarisen tutkimusta Jihadistinen liikehdintä Suomessa.

Kutsumme naisia heidän niin sanotuilla taistelunimillään. Umm tarkoittaa äitiä.

Umm Salamah

Jo kesällä 2012, pian Syyrian sisällissodan syttymisen jälkeen maahan matkusti kantasuomalainen nainen yhdessä afrikkalaissyntyisen miehensä kanssa. He saivat Syyriassa lapsen. Mies liittyi presidentti Bashar al-Assadia vastaan taistelleeseen kapinallisryhmään, joka oli liittoutunut Isisin kanssa. Mies kuoli taistelussa kesäkuussa 2013, jonka jälkeen Umm Salamah avioitui Syyriassa toisen suomalaismiehen kanssa. Tämä esiintyi myöhemmin Isisin propagandavideolla.

Umm Muusa

Taistelussa kuolleen afrikkalaissuomalaisen miehen veli matkusti Syyriaan 2015 vaimoineen ja lapsineen. Vaimo oli kantasuomalainen. Mies käytti taistelunimeä Abu Muusa ja menehtyi ilmeisesti taistelussa Isisin riveissä.

Umm Shu’yab

Noin 20-vuotias espoolainen nainen matkusti Syyriaan keväällä 2013 yhdessä aviomiehensä kanssa. Molemmat olivat somalitaustaisia. Miehen serkku oli matkustanut Syyriaan jo aikaisemmin. Umm Shu`yab kertoi elämästään Isisin alueella Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä lokakuussa 2014. Hän odotti tuolloin ensimmäistä lastaan. Sosiaalisessa mediassa Umm Shu`yab ylisti pyhää sotaa ja uhkaili shiiamuslimeja. Molemmat serkukset kuolivat taistellessaan Isisin riveissä.

Umm Ismael

Oulun imaamin Abdul Mannanin tytär matkusti Syyriaan kesällä 2014 yhdessä bangladeshilaisen aviomiehensä kanssa. Umm Ismael oli opiskellut Suomessa hammaslääkäriksi ja opettanut lapsia Oulun moskeijassa. Mies oli ammatiltaan fysioterapeutti ja toimi tässä tehtävässä myös kalifaatissa. Toukokuussa 2017 Isis kertoi miehen kuolleen. Pariskunnalla oli pieni lapsi.

Umm Irhab

Somalialaissyntyinen nainen matkusti Syyriaan ensimmäisen kerran vuonna 2013 suomalaisen miehensä kanssa. Hän oli tuolloin 24-vuotias. Pariskunta erosi, ja nainen palasi Suomeen alkuvuodesta 2014. Vielä saman vuoden aikana Umm Irhab matkusti uudelleen Syyriaan, tällä kertaa Isisin hallitsemalle alueelle. Hän päivitti Syyriassa sosiaalisen median tilejään, joilla hän muun muassa ylisti amerikkalaistoimittaja James Foleyn mestausta.

Umm Musa

Pohjois-Suomesta kotoisin oleva suomalaisnainen kääntyi Ylen mukaan islamiin ylioppilaskeväänään. Hän omaksui heti jyrkän salafistisen islamin tulkinnan. Alkuvuodesta 2015 nainen matkusti Syyriaan, jossa hän oli naimisissa sinne puoli vuotta aikaisemmin matkustaneen bangladeshilaisen miehen kanssa. Tämä oli aikaisemmin opiskellut Suomessa. Umm Musa kirjoitti maaliskuussa 2017 artikkelin Isisin verkkojulkaisuun.

Umm Khalid

Isisin Daqib-lehdessä ilmestyi heinäkuussa 2016 artikkeli, jonka oli kirjoittanut suomalaiseksi esittäytynyt nainen, Umm Khalid al-Finlandiyyah. Hän oli 40-vuotias kantasuomalainen nainen, joka kertoi kääntyneensä muslimiksi somalialaissyntyisen miehensä vaikutuksesta. Pariskunta oli matkustanut Syyriaan vuotta aikaisemmin. Mies oli tuolloin syytettynä somalialaisen terroristiryhmän rahoittamisesta, mutta syyte kaatui Helsingin hovioikeudessa. Pariskunnalla oli mukanaan lapsia, joista yksi kuoli neljä kuukautta kalifaattiin muuton jälkeen.