Piinallinen hetki rappukäytävässä: naapurin kylpytakin alta paljastui jotain, mitä kanssa-asujat eivät olisi halunneet nähdä

Julkaistu:

Isännöitsijät joutuvat ratkomaan työssään monenlaisia asukkaiden erimielisyyksiä.
”Vanhempi miespuolinen henkilö kulki taloyhtiön saunasta asuntoonsa porrashuoneessa kylpytakki auki niin, että hänen sukukalleutensa olivat kaikki näkyvillä. Kylpytakissa oli kietaisuvyö, mutta se ei ollut kiinni.

Toinen osakas, joka oli kokenut kulkemisen häiriöksi, oli minuun yhteydessä. Osakas kertoi, että hän oli huomauttanut asiasta miehelle ystävällisesti, mutta mies oli jatkanut takki auki kulkemista vielä useamman kerran.

Soitin kylpytakkimiehelle. Sen jälkeen en enää saanut viestiä, että toiminta olisi jatkunut.

Joskus entiset omakotiasujat ovat tottuneet vapaampiin tapoihin kuin mitä taloyhtiöissä tulee noudattaa.”

Muun muassa tällainen tapaus nousi esiin, kun Ilta-Sanomat jututti isännöitsijöitä jokakesäisestä riidanaiheesta: saako omalla pihalla, parvekkeella tai rappukäytävässä liikkua alasti tai vähäpukeisena. Tapauksia oli monenlaisia.

 

Seksistä oli kuulohavainto.

”Eräs nuori, rivitalo-osakkeessa asuva nainen oli auringonpalvoja. Hän otti aurinkoa pihalla ilman vaatteita. Naapuri puolestaan otti yhteyttä isännöitsijään ja pyysi puuttumaan alastomaan auringonottoon.

Soitin naiselle. Aluksi hän ihmetteli hyvin äänekkäästi, että kyllä hän saa omalla pihallaan tehdä mitä haluaa. Hän otti aurinkoa alasti siksi, ettei halunnut näkyviä rusketusraitoja.

Kun asiaa käytiin läpi, nainen kyllä ymmärsi naapureiden erilaisen katsomuksen. Jos on näkyvällä paikalla, ei se ihan normien mukaista ole, että vaatteitta kuljetaan.”

Mutta mitä sanoo laki?

Omalla pihalla nakuilua säätelee rikoslain kohta sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta. Raja sallitun ja kielletyn alastomuuden välillä menee siinä, aiheuttaako alastomuus paheksuntaa vai ei.

– Jos on omalla pihalla alastomana eikä hae alastomuudellaan näkyvyyttä, niin saa tehdä. Myös omalla parvekkeella saa ottaa alasti aurinkoa, kun sillä ei hae katseita, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen tulkitsee.

 

Jos on omalla pihalla alastomana eikä hae alastomuudellaan näkyvyyttä, niin saa tehdä.

”Eräänä kesäpäivänä oli todella lämmintä. Sain asukkaalta ilmoituksen, että samassa talossa harrastetaan äänekästä seksiä eräällä parvekkeella. Asiasta oli kuulohavainto. Koska pakarakaan ei vilahtanut, ja tilanne oli ainutkertainen, se ei sillä kertaa aiheuttanut toimenpiteitä.

Jos parvekeseksi olisi toistunut, se olisi mennyt siveellisyysasiana eteenpäin. Tällainen on haastava puututtava, sillä tapauksessa pitäisi olla myös todistajat, jotka olisivat valmiita menemään tarvittaessa oikeuteen saakka.”

Tarkalleen ottaen asiaa säätelee rikoslain yleistä järjestystä käsittelevä luku 17 ja sen sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista koskeva pykälä 21: ”Joka tekee julkisesti sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan teon siten, että se aiheuttaa pahennusta, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä rangaistusta, sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.”

 

Meillä ei ole lainsäädäntöä sen suhteen, millaiset vaatteet tulee olla, kun astuu kotoa ulos.

Kiinteistöliittoon otetaan yhteyttä omalla tai taloyhtiön pihalla nakuilun vuoksi silloin tällöin.

– Tästä asiasta tulee puheluita todella harvoin. Ihmiset mieluummin kirjoittavat ja kysyvät, että voiko pihalla olla alasti ja missä menee raja sen suhteen, ettei se enää ole sopivaa, Pynnönen kertoo.

”Vuokratalossa eräs 30–40-vuotias kaveri kulki säännöllisesti lauantaisin kylpytakki päällä viikkosaunaan niin, että takki ei ollut kunnolla kiinni. Naispuolinen asukas oli nähnyt miehen toistuvasti, ja tapausta oli jo käsitelty asukastoimikunnassa. Miehellekin oli asiasta sanottu, mutta hän ei ottanut keskusteluista vaarin.

En saanut miestä kiinni, joten laitoin hänelle kirjeen, jossa kerroin, että hän häiritsee kanssa-asujia ja pyysin ottamaan yhteyttä, jotta hän saa halutessaan kertoa oman näkemyksensä tapahtuneesta. Hän soittikin ja ymmärsi häirinneensä. Hän muutti pian asian käsittelyn jälkeen pois.”

Arkipäivän rajanveto sen suhteen, mikä on sopivaa nakuilua ja mikä ei, on Pynnösen mukaan haastavaa.

– Meillä ei ole lainsäädäntöä sen suhteen, millaiset vaatteet tulee olla, kun astuu kotoa ulos. Jokaisella on oikeus valita omat vaatteensa ja kukin voi myös valita olla pukeutumatta.

Pynnönen näkee, että sopimattomuuden raja ylittyy helpommin silloin, jos nakuilu tapahtuu lasten läheisyydessä.

– Suomalaiset kuitenkin itsekin välttävät rajan ylittämistä ja laittavat esimerkiksi aurinkoa ottaessaan uima-asun, Pynnönen toteaa.

”Eräänä vappuna vuokralla olleessa osakehuoneistossa vietettiin äänekkäitä opiskelijajuhlia, joiden osallistujat myös viuhahtelivat. Talon asukkaat tekivät asiasta ilmoituksen poliisille. Tapaus saatettiin myös osakehuoneiston omistajan tietoon.

Tämä on vähän siinä ja siinä, että kuuluuko asia varsinaisesti vuokranantajalle, sillä viuhahtelemalla ei kuitenkaan riko huoneenvuokralakia.

Vapun ja muiden opiskelijarientojen aikaan on tavallista, että talon tai jopa korttelin ympäri juostaan alasti.”

Oikeudessa kotipihanakuilua on puitu ainakin kerran. Syytettynä oli suomalainen mies, joka hyppi toistuvasti kotipihansa trampoliinilla alasti ja katsoi sen perustuslailliseksi oikeudekseen.

– Trampoliinitapauksessa tapahtui rajanveto perustuslain ja sukupuolisiveellisyyden julkisen loukkaamisen välillä. Se, että naapureilla ei ollut mahdollisuutta olla näkemättä alastonta trampoliinimiestä, ylitti rajan, Pynnönen kertoo.

Sekä käräjä- että hovioikeuden mukaan mies aiheutti pahennusta. Hän sai 20 päiväsakkoa sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta.

Artikkelissa kerrotut tapaukset ovat tilanteita, joihin IS:n haastattelemat isännöitsijät ovat työssään törmänneet.

Onko sinulla kokemuksia vastaavista tilanteista? Keskustele oheisessa kommenttiosiossa.

Näin lakimies vetää rajan

Auringonotto alastomana

”Omalla pihalla tai parvekkeella saa olla alastomana. Jos otat aurinkoa vähän piilossa, makaat vaikka aurinkotuolilla tai terassilla, sitä ei välttämättä huomaa kukaan. Jos taas menet ottamaan aurinkoa oman aidan viereen tai vilkuttelet tai hypit, kun joku menee ohi, vaikuttaa siltä, että haet huomiota. Sillon raja voi ylittyä. Sama homma, jos menet yhteiselle piha-alueelle, jossa on vaikkapa lasten leikkipaikkoja.”

Parvekeseksi

”Jos alastomuutta ei näy, mutta ääni kuuluu, sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen ei välttämättä ylity, jos sitä ei tee tarkoituksella. Seksiäänet kuuluvat kerrostaloyhtiöissä huoneistojen sisälläkin, eikä sille voi mitään – se on osa elämää. Jos taas sillä haetaan huomiota, raja ylittyy.”

Vilvoittelu saunaan jälkeen

”Omalla pihalla voi huoletta istua saunan jälkeen alastomanakin. Taloyhtiössä tilanne on vaikeampi. Jos tarkoituksella pidetään kylpytakkia auki ja kierretään pihaa, jäädään keinumaan tai soitellaan ovikelloja, se on todennäköisesti paheksuttavaa. Jos taas omaan huoneistoon kulkee kylpytakki auki, rajanveto on hankalampaa. Tässä toivoisi, että kunnioitettaisiin toisia asukkaita. Jos toiset asukkaat ilmoittavat, että sukukalleuksien näkeminen loukkaa, ei kylpytakin kiinni laittaminen ole mikään kohtuuton vaatimus.”

Pihatyöt alastomana

”Tämä riippuu tapahtumapaikasta: missä olet, kuinka helposti olet muiden nähtävissä, onko piha aidattu ja oletko esimerkiksi aidan takana, kun leikkaat nurmikkoa tai hoidat puutarhaa ilman vaatteita. Alastomuudelle ei kuitenkaan ole oikein perusteita, eikä se ole niissä hommissa kovin tyypillistä. Voisi ajatella, että auton pesussa se olisi paremmin perusteltua, mutta henkilökohtaisesti pidän sitäkin huomiohakuisena. Taloyhtiön talkoissa pitää mielestäni olla pukeutuneena sopiviin vaatteisiin.”

Viuhahtelu

”Esimerkiksi maailmanmestaruusjuhlinnan ja vapun tietämillä näkee silloin tällöin viuhahtelijoita, ihan Helsingin keskustassakin. Nämä tapaukset ovat olleet enemmän leikkimielisiä, eikä niissä ole ollut tarkoituksena loukata ketään. Ei silti ole poissuljettua, etteikö poliisi voisi puuttua toimintaan, jos se nähdään ja koetaan loukkaavana.”

Kommentit: Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt