Santahaminaan saapuu 100 kovaa brittisotilasta, joiden yksikkö on sotinut Irakissa ja Afganistanissa – tällainen aseistus briteillä on mukana

Julkaistu:

PUOLUSTUSVOIMAT
Perinteikkään jalkaväkirykmentin ”Old Dozen” -komppania harjoittelee kaupunkisotaa Kaartin jääkärien kanssa.
Kaartin jääkärirykmentin loppusotaharjoitus ”Sapeli” käydään Helsingin ja Uudenmaan alueella 3.–10. kesäkuuta. Silloin sotilaalliset taitonsa pääsevät näyttämään tammikuussa 2019 ja heinäkuussa 2018 palvelukseen astuneet varusmiehet.

Harjoituksen johtaja, eversti Rainer Kuosmanen Kaartin jääkärirykmentistä kertoo joukkojen olevan koulutuksen osalta vaiheessa, jossa ne osaavat tehtävänsä ja pystyvät toimimaan yhdessä myös ammattisotilaiden kanssa. Mukaan harjoitukseen tulee ”Old Dozeniksi” kutsuttu brittikomppania, joka on osa Royal Anglian -rykmentin Viikinki-pataljoonaa. Kokonaisuudessaan harjoitukseen osallistuu noin 800 sotilasta, joista brittien vahvuus on vähän yli sata.

Eversti Kuosmasen mukaan kaupunkisotaan erikoistuneen Kaartin jääkärirykmentin tavoitteena on vahvistaa kansainvälistä kokemustaan ja harjoitella yhteistoimintaa brittien kanssa.

Aikaisemmin Kaartin jääkärirykmentin harjoituksia on järjestetty lähinnä ruotsalaisten kanssa, mutta nyt kansainvälistä kokemusta halutaan lisää. Pyrkimyksenä on kokeilla uutta toimintamallia, jossa ulkomainen komppania sijoittuu osaksi Kaartin omaa harjoitusta, osallistuen siihen yhtenä toiminnallisena yksikkönä.

Old Dozen -komppania on sopivasti vapautunut operatiivisista tehtävistä ja palannut koulutukseen juuri tämän tyyppistä yhteistoimintaa varten. Harjoituksessa tarvittavaa kokemusta kaupunki- ja asutuskeskustaisteluista ”vanhalla tusinalla” on kertynyt mm. Irakista ja Afganistanista.

Aseistuksen osalta britit tuovat mukanaan lähinnä jalkaväen aseita, kuten rynnäkkökiväärejä, keskiraskaita konekiväärejä, kevyitä kranaatinheittimiä, panssarintorjunta-aseita ja tarkka-ampujajoukkueen kivääreineen. Kuljetuskaluston suhteen he nojaavat puhtaasti suomalaisiin, kertoo komppanian yhteysupseeri majuri Charles Singleton IS:lle.

 

Käytännön tasolla kyseessä on kahdenvälinen taistelutekninen harjoitus.

Britannian sotilasasiamies Suomessa, Kuninkaallisten ilmavoimien Wing Commander (everstiluutnantti) Mark Taylor paljastaa kuitenkin, että uutta tekniikkaakin tullaan näkemään: ainakin harjoitteluun tarkoitettuja laseraseita ja muun muassa tiedusteluun käytettäviä minidroneja. Vaikka Wing Commander Taylor on itse ilmavoimien upseeri, on hän onnistunut järjestelemään historian toistaiseksi suurimman brittien jalkaväkijoukon saapumisen Suomen maaperälle.

Vuonna 2017 Suomen allekirjoittama sotilaallinen yhteistyösopimus Joint Expeditionary Force (JEF) luo puitteet ja mahdollisuuden yhteistyölle Britannian kanssa.

– Käytännön tasolla kyseessä on kahdenvälinen taistelutekninen harjoitus, sanoo harjoituksen johtaja eversti Kuosmanen.

Sapeli-harjoitukseen liittyvä yhteinen osuus brittien kanssa on viralliselta nimeltään UWFEX-19 (engl. Urban Warfare Excercise -19).

Royal Anglian

1. Britannian maavoimien jalkaväkirykmentti, joka rekrytoi sotilaita Englannin itäosista, muun muassa Essexin, Hertfordshiren ja Suffolkin kreivikunnista.

2. Vuonna 1964 muodostetussa rykmentissä on kolme pataljoonaa, joista yksi on sijoitettu Kyprokseen. Rykmentin perinteet ulottuvat 1680-luvulle.

3. Vuodesta 2002 lähtien Royal Anglian lähettänyt sotilaita Afganistaniin, Irakiin, Maliin ja Etelä-Sudaniin. Ensi vuonna rykmentti lähtee kahdeksannelle komennukselle Afganistaniin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt