Suomeen haluavien Isis-leirin naisten lausunto huolestuttaa terrorismintutkijaa – ”Eivät ymmärrä seurauksia”

Naiset kertoivat Ylelle, etteivät katso tehneensä mitään väärää.

Tutkija Juha Saarinen. Naisia al-Holin leirillä Hasakassa huhtikuussa.

24.5.2019 11:58

Terrorismitutkija Juha Saarinen pitää huolestuttavana suomalaisten Isis-naisten lausuntoja siitä, etteivät he näe omassa toiminnassaan mitään väärää.

Naiset kertoivat Koillis-Syyrian al-Holin leirillä Ylelle, että haluaisivat palata Suomeen, eivätkä ymmärrä mikseivät voisi lastensa kanssa tehdä niin.

Ylen mukaan al-Holissa on 11 suomalaista naista ja 33 lasta, mikä on enemmän kuin julkisuudessa on tähän asti arvioitu. Toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkänen (kok) vahvisti tiedon Ylelle.

Naiset ovat olleet Syyriassa jo vuosia.

Arkistokuva Al-Holin leiriltä Koillis-Syyriasta tämän vuoden huhtikuulta.

Tutkijan viesti on selvä. Naiset ovat päättäneet omatoimisesti matkustaa konfliktialueelle ja osallistua sellaisen terroristiryhmän toimintaan, joka on murhannut todennäköisesti kymmeniä tuhansia ihmisiä.

– Se, että tässä päätöksessä ja näissä teoissa ei nähdä mitään väärää, on itsessään aika huolestuttava lausunto.

– Kertoo vähintään siitä, että nämä henkilöt eivät ymmärrä omien tekojensa ja päätöstensä vakavuutta ja seurauksia. Se, ettei nähdä tässä mitään väärää voi myös indikoida sitä, ettei nähdä koko Isiksessä toimijana mitään väärää, Saarinen sanoo.

Saarinen kertoo uskovansa, että ainakin osa naisista uskoo edelleen Isiksen ideologiaan ja koko ryhmään hyvin voimakkaasti.

Sisäministeri Mykkänen kertoi Ylelle, että naiset ovat syvästi radikalisoituneita eikä heitä olla palauttamassa Suomeen. Mykkänen sanoi, että mikäli he itse pääsisivät palaamaan Suomeen, heidät pidätettäisiin.

Saarinen huomauttaa, että kaikilla suomalaisilla on oikeus palata kotimaahansa. Sitä ei poliittiset lausunnot muuta.

Rajalla pidättäminen olisi tutkijan mukaan oikea ratkaisu, muttei mutkaton sekään. Naisia ei voisi pitää pidätettynä kovin kauaa, ellei heidän tekemiään rikoksia pystyttäisi näyttämään toteen.

– Se voi olla äärimmäisen haastavaa.

Saarinen uskoo, että tarkka suomalaisten määrä konfliktialueella on ollut viranomaisten tiedossa jo pitkään. Sen vuoksi esitutkintoja on todennäköisesti jo aloitettu.

Tutkija näkee riskejä siinä, jos vuosia Isisin kynsissä olleet naiset onnistuisivat palaamaan Suomeen. Yksi riski on se, että naisilla saattaa olla väkivaltaisia aikeita, jos he ovat edelleen sitoutuneita järjestön ideologiaan.

Naisia myymässä alusvaatteita al-Holissa.

Naiset voisivat toimia periaatteessa myös sillanrakentajina suomalaisten aktivistien ja konfliktialueiden välillä.

– Osalla heistä saattaa olla hyvin merkittävät kansainväliset verkostot ja kontaktit, jotka ovat muodostuneet vuosien aikana.

Konfliktialueelta poistuminen on äärimmäisen vaikeaa. Ylelle puhuneet naiset kertovat, että heillä ei ole ollut varaa maksaa salakuljettajille.

Saarisen mukaan se on kuitenkin vain yksi syy sille, miksi naisia on edelleen Syyriassa. Taustalla on myös aitoa uskoa ideologiaan.

Naiset ovat varmasti kokeneet indoktrinaatiota, jolla tarkoitetaan järjestelmällistä ajatusmaailman muokkaamista järjestölle positiiviseksi. Saarinen kuitenkin muistuttaa, että suurin osa naisista lähti konfliktialueelle omaehtoisesti.

Saarinen on tutkijana haastatellut monia konfliktialueilla olleita. Saarisen mukaan he kertovat usein, etteivät ole propagandan vuoksi tienneet, minkälainen järjestö Isis oikeasti on.

– Vaikuttaa epätodennäköiseltä, että näin olisi. Varsinkin sellaisten henkilöiden kanssa, jotka ovat viettäneet pitkiä aikoja konfliktialueella. Isis ei ole mitenkään piilotellut omaa väkivaltaisuuttaan, vaan pikemminkin juhlistanut sitä omassa propagandassaan.

Poika vetää kärryjä al-Holissa huhtikuussa.

Saarinen kertoo yllättyneensä jonkin verran nyt julki tulleesta suomalaisten määrästä Syyriassa. Erityisesti yllätti se, että paikalla on jopa 33 lasta.

Tiedossa on toki ollut se, että alueelle on matkustanut noin 30 lasta. Lasten keskuudessa kuolleisuus on kuitenkin ollut varsin korkeaa, etenkin kalifaatin supistumisen alettua.

Turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta myös lasten palauttaminen Suomeen on hankalaa, Saarinen sanoo. Vain vauvaikäiset, jotka eivät ole vielä kohdanneet indoktrinaatiota, olisi tästä näkökulmasta helppo palauttaa.

Jo 3–4-vuotiaista eteenpäin lapsilla on kuitenkin muistikuvia konfliktialueesta. Saarisen mukaan Isis opettaa lapsille väkivaltaa varhaisesta iästä alkaen. Heihin myös kohdistetaan väkivaltaa.

Vaikka nuoret eivät olisi rikosoikeudellisessa vastuussa, eli alle 15-vuotiaita, heidän palaamisella Suomeen voisi olla turvallisuuspoliittisia vaikutuksia.

– On mahdollista, että on naispuolisia henkilöitä, jotka ovat jo menneet naimisiin aseellisten taistelijoiden kanssa tai miespuolisia nuoria, jotka ovat osallistuneet taisteluihin ja saaneet aseellista koulutusta, Saarinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?