Bodomin murhapaikalla tehdään kaivauksia – mitä kätkeytyy maan poveen?

rac

Julkaistu:

Arkeologiopiskelijat tutkivat Bodominjärven murhapaikalla ihmisten vuodesta 1960 lähtien jättämiä jälkiä.
Bodominjärven kolmoismurha on yksi Suomen suurimmista rikosmysteereistä.

Artikkelin videolla tutustutaan Bodominjärven murhapaikan kaivauksiin.

15-vuotiaat Maila Irmeli Björklund, Anja Tuulikki Mäki ja 18-vuotias Seppo Antero Boisman surmattiin kesken telttaretken Espoossa Bodominjärven rannalla helluntaiviikonlopun sunnuntaina 5. kesäkuuta 1960, lähes 59 vuotta sitten. Seurueen neljäs retkeilijä Nils Wilhelm Gustafsson löytyi surmapaikalta elossa.

Helsingin yliopiston opiskelijat ovat tehneet telttapaikalla ja lähiympäristössä arkeologisia kaivauksia. Tavoitteena on selvittää, mitä paikalla vierailleet ihmiset ovat alueelle vuosikymmenten aikana jättäneet.

Kun Ilta-Sanomat vieraili alueella, paikalla liikkui kalastajia, pyöräilijöitä, retkeilijöitä ja kaivauksista sekä Bodomin murhamysteeristä kiinnostuneita ihmisiä.


Yksittäiset löydöt kertovat ainakin yöpymisestä ja alkoholinkäytöstä: lasinsiruja, paristo, telttanauloja ja pullonkorkkeja. Kaivajat taltioivat löydökset ryhmittäin. Tavoitteena on muodostaa murhapaikalle jääneistä esineistä kokonaiskuva.

Helsingin yliopiston kaivausprojektikurssin osallistujat perehtyvät kaivauksen suunnitteluun ja raportointiin. Opiskelijat kaivavat Espoon kaupungin luvalla niemelle useita neliömetrin kokoisia koekuoppia.


Arkeologiopiskelija Emmi Karvinen kertoo, että Bodom kiinnostaa opiskelijoita paitsi tutkittavana kohteena niin myös ilmiönä.

– Meitä kiinnostaa laajasti koko niemi. Olemme tehneet koekuoppia eri puolille, myös tuonne itäpuolelle.


Kaivaukset ovat vetäneet paikalle Bodomin murhamysteeristä kiinnostuneita ihmisiä.

– Viikon aikana täällä on käynyt ihmisiä juttelemassa. Toiset etsivät telttapaikkaa, toiset haluavat tietää, mitä me teemme. Jokaisella tuntuisi olevan jo jonkinlainen mielipide. Olemme kuulleet kaikenlaisia teorioita.
Alueella on käynyt vuosikymmenten varrella runsaasti telttailijoita. Siitä kertovat myös alueen kahdesta eri kuopasta löytyneet telttakiilat.

Kaivauksilla ei pyritä selvittämään murhien tekijää, vaan tällä kertaa painopiste on retkeilijöiden ja muiden paikalla vierailleiden jättämissä jäljissä.

Bodominjärven murhapaikka ja tapaus ylipäätään on siinä mielessä poikkeuksellinen, että paikka on tutkittu perusteellisesti kahteen kertaan. Ensin 1960-luvulla ja uudestaan vuonna 2004.


Vuonna 2004 hyökkäyksen ainoa eloonjäänyt, Gustafsson vangittiin kahdeksi kuukaudeksi epäiltynä kolmesta murhasta. Gustafsson kiisti jyrkästi syyllisyytensä. Seuraavana vuonna Espoon käräjäoikeus hylkäsi syytteet ja totesi Gustafssonin syyttömäksi.

Syyttäjät eivät valittaneet tuomiosta hovioikeuteen, ja tuomio jäi voimaan.

Ilta-Sanomat kertoi viime viikolla, että uimari löysi alueelta toistakymmentä vuotta sitten puukon, jonka puinen kahva oli lahonnut pois.

Mahdollinen murha-ase saattaa näin ollen olla jo keskusrikospoliisin hallussa. Ikävä kyllä mahdolliset jäljet ovat kuitenkin jo kuluneet pois.

Lue lisää: Löysikö sivullinen sattumalta Bodomin murha-aseen?