5-vuotiaan raiskannut oli syyntakeeton – houkutteli lapsen mukaansa pelikentältä

Julkaistu:

Päiväkoti-ikäinen lapsi joutui raiskatuksi metsässä Vantaalla.
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut tuomion seksuaalirikosjutussa, jossa uhri oli tavallistakin nuorempi. Päiväkoti-ikäinen 5-vuotias lapsi joutui raiskatuksi Vantaalla elokuussa 2018.

Käräjäoikeus katsoi tekoaikaan 21-vuotiaan miehen syyllistyneen törkeään raiskaukseen ja törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Mies jätettiin kuitenkin rangaistukseen tuomitsematta, koska käräjäoikeus totesi hänet syyntakeettomaksi.

Tähän johtopäätökseen oli päädytty jo miehelle tehdyssä mielentilatutkimuksessa. Tuomiosta kertoi ensimmäisenä MTV.

Käräjäoikeuden tuomiosta käy ilmi, että mies on tätä nykyä tahdosta riippumattomassa hoidossa.

Syyntakeettomuus tarkoittaa sitä, ettei tekijä kykene ymmärtämään tekonsa luonnetta tai oikeudenvastaisuutta tai hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään on ratkaisevasti heikentynyt johtuen mielisairaudesta, syvästä vajaamielisyydestä tai vakavasta mielenterveyden tai tajunnan häiriöstä.

Tuomion mukaan mies pyysi 5-vuotiaan lapsen kanssaan pelikentältä metsään, jossa hän sai lapsen koskettelemaan sukuelintään. Mies kosketteli lasta ja käski tätä istumaan syliinsä. Hän oli myös sukupuoliyhteydessä lapsen kanssa.

Oikeudessa mies myönsi teonkuvauksen pitkälti, mutta kiisti käskeneensä lasta ryhtymään tai alistumaan seksuaalisten tekojen kohteeksi. Hänen mukaan tilanteeseen oli vain ajauduttu. Puolustus totesi, ettei syytetty ole henkiseltä tasoltaan 21 vuoden ikäisen tasolla.

Syyntakeettomana miestä ei tuomittu rangaistukseen, mutta uhrille hänet tuomittiin maksamaan korvauksia. Käräjäoikeus määräsi kärsimyskorvauksia 11 666 euroa. Määrä oli soviteltu kahteen kolmasosaan täydestä määrästä syistä, jotka liittyvät mielentilatutkimuksesta ilmeneviin perusteisiin ja syytetyn taloudellisiin olosuhteisiin.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa huhtikuun lopulla.