Pyöräliitto vaatii kaatumisia aiheuttaneiden kaapeli­suojien kieltämistä – Toiminnan­johtaja: ”Järjetöntä, että markkinoilla on tällaisia”

Julkaistu:

Viime viikonloppuna Töölön kisahallin kupeessa ollut kaapelisuoja aiheutti onnettomuuksia pyöräilijöille. Nyt Pyöräliitto vaatii, että tietynlaiset kaapelisuojat kiellettäisiin kokonaan.
Viikonloppuna helsinkiläispariskunta loukkaantui sairaalakuntoon törmättyään kaapelisuojaan polkupyörillä.

Kaapelisuoja oli asennettu Töölön kisahallin kupeeseen ja se johti Helsinki City Runin teltalle.

– Aivan yllättäen eturengas tökkäsi johonkin ja lensin ohjaustangon yli maahan. Tyttöystävä tuli perässä, eikä myöskään huomannut estettä, joten hänkin törmäsi siihen ja sen jälkeen minun pyörääni. Myös hän lensi rytäkässä maahan.

– Silmien avauduttua huomasin, että tyttöystävältäni tulee reilusti verta päästä. Samalla paikalle tuli sivullisia hänen avukseen. Itse soitin tässä tilanteessa hätäkeskukseen ja sieltä luvattiin lähettää ambulanssi, pyöräilijä kertoi asiasta ensin uutisoineelle MTV Uutisille.

Nyt Pyöräliitto vaatii, että tietynlainen kaapelisuoja, joka johti pyöräonnettomuuksiin, täytyy vetää pois markkinoilta. Samankaltaisen kaapelisuojamallin turvallisuudesta on kohuttu myös viime vuonna.

Pyöräliiton vaatimuksesta ensin kertonut Helsingin Sanomat kirjoittaa, että liitto on tehnyt kaapelisuojasta ilmoituksen Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon.


Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen kertoo Ilta-Sanomille, ettei MTV:n uutisoima onnettomuus ole ainoa laatuaan.

– Uutisointien jälkeen yksi henkilö otti yhteyttä, että hän oli kaatunut polkupyörällä juuri tähän samaan suojaan viime viikonloppuna. Hän oli murtanut ranteensa.

– Eli selkeästi uhrit eivät ole jääneet kahteen. Lisäksi olen saanut muista tapauksista sähköpostia nyt, joten selvästi tämä on ihmisille tuttu asia, joka on aiheuttanut onnettomuuksia. Minusta on järjetöntä, että markkinoilla on tällaisia kaapelisuojia, jotka ovat selvästi onnettomuusriski, Koistinen sanoo.

Koistinen korostaa, että nimenomaan kaapelisuojan muotoilu on asiassa suurin ongelma. Onnettomuuden aiheuttanut kaapelisuoja on kulmikas, ja se on väriltään musta-keltainen.

– Kaapelisuojan muotoilu voi olla paljon turvallisempaa. Sen ei tarvitse täräyttää pyörää sillä tavalla, että pyöräilijä kaatuu. Suoja voidaan muotoilla siten, että kulma ei ole niin jyrkkä suhteessa asvalttiin. Jos nousu on loivempi ja pidempi, suoja on huomattavasti turvallisempi.

– Sellaisia suojia, jotka ovat pyöräilijöille turvallisempia, on markkinoilla, Koistinen toteaa.

Lisäksi hän sanoo, että suoja on vaikea havaita, vaikka siinä onkin keltaista.

Koistisen mukaan jyrkän kulmikas kaapelisuoja on hankala monille muillekin liikkujille kuin vain pyöräilijöille.

– Se on erittäin vaarallinen esimerkiksi näille uusille sähköskoottereille ja sen tyyppisille välineille.

Koistinen ehdottaa, että joko kaapelisuojat tulisi vaihtaa erimallisiin tai sitten vaihtoehtona voisi olla myös kaapelin vetäminen ilmateitse.


Entä sitten pyöräilijän vastuu? Eikö kaapelisuojaan kompuroiminen ole omaa syytä?

– Jos suojaa on käytännössä mahdotonta havaita, niin en hirveästi siitä pyöräilijää syytä, Koistinen sanoo.

Hän kuvailee viikonlopun onnettomuudet aiheuttaneen kaapelisuojan olleen pimeässä ja hämärässä paikassa, jossa rakennelmat olivat estäneet valaistuksen.

– Eikä siinä ollut minkäänlaisia tolppia varoittamassa suojasta.

– Ihmisethän kulkevat normaalissa ympäristössään olettaen, että asiat ovat kuten ennenkin, jos mitään erityistä varoitusta ei ole. Jos on tottunut päivittäin kulkemaan samaa reittiä, niin jos siellä ei ole mitään varoituksia, ei ihminen ajattele, että siellä voisi olla jotakin poikkeuksellista.

Oletko joutunut vaaratilanteeseen kaapelisuojan vuoksi? Pitäisikö pyöräilijöiden olla mielestäsi varovaisempia? Keskustele alla!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt