Nämä suositut koirarodut kärsivät vakavasta kehityshäiriöstä –Eläinlääkäriliitto ärähti jalostamisesta: ”Kestämätöntä ja epäeettistä”

Julkaistu:

Englanninbulldoggien, ranskanbulldoggien ja bostoninterrierien ulkonäkö ja sairaudet johtuvat yhden ja saman geenin aiheuttamasta vakavasta kehityshäiriöstä. Tuoreen tutkimustiedon mukaan rotuja ei tulisi jalostaa keskenään.
Viime joulukuussa julkaistu yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että kolmen koirarodun tyypillinen ulkonäkö ja sairaudet johtuvat DVL2-geenistä.

Eläinlääkäriliiton tiedotteen mukaan kehityshäiriöstä kärsivät englanninbulldoggit, ranskanbulldoggit ja bostoninterrierit. Kyseisten rotujen koirat kärsivät hengitysvaikeuksista, silmien, ihon, hampaiden, tukirangan ja suoliston sairauksista sekä synnytysvaikeuksista.

– Terveysongelmat aiheuttavat huomattavaa kärsimystä näiden rotujen edustajille, Eläinlääkäriliiton tiedotteessa todetaan.

Kehityshäiriöitä voidaan hoitaa, mutta niitä ei voida parantaa.

Kehityshäiriöistä kärsiviä rotuja ei liiton mukaan tule käyttää siitokseen muiden kuin sellaisten koirien kanssa, joilla ei esiinny kyseistä häiriötä aiheuttavaa geenimuotoa. Eläinlääkäriliitto toteaakin, että kehityshäiriöisten rotujen jalostaminen keskenään on kestämätöntä ja epäeettistä.

Lyttykuonoiset eli brakykefaaliset rodut ovat lemmikkeinä suosittuja, vaikka tietoa esimerkiksi koirien lyhyen kallon ja muiden kehityshäiriöiden aiheuttamista ongelmista on helposti saatavilla. Bulldoggimainen ulkonäkö johtuu näiden rotujen geenivirheen samaperintäisyydestä eli homotsygotiasta.

– Kyseisissä roduissa ei siis ole terveitä yksilöitä lainkaan, vaan jokaisella koiralla on kehitysvamma, tiedotteessa todetaan.

Eläinlääkäriliiton mukaan koirien terveys on ulkonäön sijaan asetettava etusijalle. Eläinsuojelulaki uudistuu, ja liiton tavoitteena on, että kärsimystä aiheuttavaan jalostamiseen puututaan lainsäädännöllä entistä tehokkaammin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt