Venäjä varoitti sorkkaraudoilla varustautuneista laittomista rajanylittäjistä – Rajavartiosto kertoo, mistä yleistyneessä ilmiössä on kyse

Julkaistu:

Suomen rajan yli pyrkii laittomasti aiempaa enemmän kolmansien maiden kansalaisia, Venäjän rajaviranomaiset varoittavat.
Venäläisten rajaviranomaisten varoitus laittomien rajanylittäjien määrän kasvusta ei tullut yllätyksenä suomalaisille. Näin kertoo everstiluutnantti Jaakko Olli Rajavartiolaitoksen esikunnan raja- ja meriosastolta.

Pietarin ja Leningradin alueen rajaviranomaisten mukaan kolmansien maiden kansalaisia pyrkii nyt joukolla Venäjän kautta laittomasti kohti Suomea ja Eurooppaa.

Lue lisää: Venäjän rajavartiosto varoittaa: Suomeen pyritään sorkkarautojen kanssa – merkkejä järjestäytyneestä toiminnasta

Olli selittää ilmiötä jalkapallon MM-kisoilla. Ne pidettiin viime vuonna Venäjällä.

Venäjä otti kisojen alla käyttöön niin sanotun Fan ID -järjestelyn. Ostamalla lipun otteluun ja rekisteröitymällä pääsi matkustamaan Venäjällä ilman viisumia.

Ollin mukaan järjestely johti siihen, että venäläiset ottivat oman ilmoituksensa mukaan kiinni 1 100 ihmistä, jotka pyrkivät laittomasti Suomeen viime vuonna.

Määrä on viisinkertainen tavalliseen nähden. Ollin mukaan kyse oli pääosin Fan ID -järjestelmän väärinkäytöstä.

– Heidän tarkoituksenaan ei ollut tulla katsomaan jalkapallokisoja, vaan pyrkiä laittomasti Euroopan unionin alueelle, Olli sanoo.

– Se suuntasi järjestäytyneen rikollisuuden katseita myös tälle rajaosuudelle enemmän kuin tavallisesti, ja siitä voi olla kysymys nyt esille tulleissa tapauksissa.

Jalkapallokisat olivat jo viime kesänä, mutta Suomen viranomaiset osasivat odottaa ilmiön näkyvän rajalla vielä tämän vuoden puolella. Venäjällä tiedettiin vielä vuodenvaihteen jälkeen oleskelevan ihmisiä, jotka tulivat maahan Fan ID:n perusteella.

Alkuvuosi oli Suomessa kuitenkin rauhallisempi kuin odotettiin. Rajan yli yrittävät on saatu kiinni sen itäpuolella.

Alkuvuoden aikana vain muutama yksittäinen ihminen on jäänyt kiinni Suomen rajalla tai pian sen ylityksen jälkeen. Tavallisesti tapauksia on muutamia kymmeniä vuodessa.

Ollin mukaan Venäjän rajavartioston varoituksessa saattoi olla kyse viranomaisten halusta tuoda esiin toimintansa tuloksia. Aiemmin he ovat tiedottaneet esimerkiksi otettuaan kiinni tavallista suurempia ryhmiä tai huomattuaan jonkin uuden kansallisuuden korostuvan rajanylittäjien joukossa.