Savon maakuntaraja erottaa kahta mysteeriä: Nunna Elisabet käveli kadoksiin, Juha hävisi 13 vuotta sitten autoineen

Julkaistu:

Kadonneet
Viime syksynä Etelä-Savossa etsittiin nunna Elisabetia. Samaan aikaan maakuntarajan toisella puolella etsittiin vuonna 2006 kadonnutta asentaja Juha Laitista. Kummankin kohtalo on yhä mysteeri.
Vuonna 2017 kadonneen nunna Elisabetin ja vuonna 2006 kadonneen Juha Laitisen kohtalot limittyivät sattumalta viime syksynä, kun molempia etsittiin samoihin aikoihin maakuntarajan eri puolilla.

Nunnaa etsittiin Heinävedellä Etelä-Savossa, Laitista naapurikunnassa Leppävirralla Pohjois-Savossa. Kumpaakaan ei löytynyt ja talven tullen etsinnät keskeytettiin.

– Sanotaan, että talvi ja lumi yllättävät autoilijat, mutta yllättävät ne rikostutkijankin, sanoo keskusrikospoliisin (krp) rikoskomisario Teppo Sovelius.

Hän on tutkinnanjohtajana Juha Laitisen tapauksessa. Soveliuksen mukaan leppävirtalaismiehen etsintää jatketaan kesällä, sillä juttua tutkitaan henkirikoksena. Epäilty rikosnimike on toistaiseksi tappo.

Nunna Elisabetia ei enää etsitä, ellei hänen viimeisistä liikkeistään tule uusia vihjeitä.

Nunna Elisabet: Ei viitteitä rikoksesta tai onnettomuudesta

73-vuotias nunna Elisabet – siviilinimeltään Irmeli Vuolle – katosi Lintulan luostarista tiistaina 11. heinäkuuta 2017 pian iltajumalanpalveluksen jälkeen.

Luostarinväen mukaan hän sanoi menevänsä katsomaan tulipaloa, joka oli tuhonnut naapuritilan asumattoman päärakennuksen. Kävelymatkaa oli noin kilometri.


Viimeinen näköhavainto nunnasta on puoli yhdeksältä illalla, kun mökkiläinen näki hänet kävelemässä tienreunaa kuusi kilometriä luostarista koilliseen.

Mökkiläisen kertomaa tukee se, että nunnan hiusnauha löydettiin noin puoli kilometriä näköhavaintopaikasta eteenpäin.

Hiusnauha jäikin viimeiseksi varteenotettavaksi löydöksi, vaikka nunnaa on etsitty puolenkymmentä kertaa maastosta poliisin, vapaaehtoisten, ruumiskoirien ja rajavartiolaitoksen helikopterin avustuksella.

Varkauden poliisin rikoskomisarion Harri Pöystin jäätyä eläkkeelle tapauksen tutkinnanjohto on nyt siirtynyt rikoskomisario Harri Hauhialle.

Hän sanoo, ettei nunnan löytämiseksi ole enää mitään tehtävissä, ellei uutta, konkreettista vihjettä ilmaannu.

– Olemme kertoneet omaisille, ettei etsintöjä enää tehdä. Etsitty alue on kammattu perusteellisesti, eikä meillä ole mitään järkevää suuntaa tai aluetta, mihin etsintöjä voisi enää kohdistaa.


Hauhia sanoo olevan mahdollista, että nunna Elisabet on kävellyt etsintäalueesta vielä paljonkin eteenpäin.

Vaikka nunna oli iäkäs, hän liikkui, oli suht hyväkuntoinen ja teki yhä luostarissa päivittäin töitä.

– Korkeaan ikään ei voi luottaa siinä mielessä, etteikö henkilö ehtisi kauaskin. Välillä huonokuntoisia dementikoita löytyy kahdenkymmenen kilometrin päästä, vaikka omaiset ovat sanoneet heistä, etteivät he pysty edes liikkumaan.

– Ikäihmisiltä häviää helposti väsymyksen tunne. Sitten sitä mennään eteenpäin niin kauan, kunnes kaadutaan pystyjaloilta.

Mitään viitteitä henkirikoksesta tai onnettomuudesta, esimerkiksi tahattomasta yliajosta, ei ole. Näyttää siltä, että nunna on vain kävellyt kadoksiin.

– Sehän tässä on kaikkein mystisintä. En muista toista yhtä poikkeuksellista katoamista tältä seudulta kuin Juha Laitisen tapauksen Leppävirralta.

Juha Laitinen: Katoaminen muuttui henkirikostutkinnaksi

Laitisen tapaus ei ole sen helpompi ratkaistava.

37-vuotias leppävirtalainen asentaja katosi vuoden 2006 elokuussa ja juttu muuttui henkirikosepäilyksi niinkin myöhään kuin loppuvuodesta 2017.

Se on pitkänpitkä takamatka rikostutkinnalle, missä arvokkain kuluva resurssi on nimenomaan aika.


Moni fyysinen todiste on tällä välin kadonnut lopullisesti ja ruumiskin on yhä löytymättä. Tutkinnanjohtaja Teppo Sovelius keskusrikospoliisin Itä-Suomen yksiköstä on silti optimistinen.

– Etsintätekniikat, kuten maatutkat ja vedenalainen kalusto, ovat kehittyneet 13 vuodessa valtavasti. Siinä mielessä meillä on nyt parempi tilanne kuin vuonna 2006, Sovelius sanoo.

Laitinen nähtiin viimeisen kerran sunnuntai-iltana 27. elokuuta 2006 ravintola Virranpojassa Leppävirran keskustassa.

Hän tuli sisään baariin tuntemattoman miehen seurassa, joi oluen, ja lähti saman miehen seurassa kuin oli tullutkin. Sen jälkeen hänestä ei ole varmoja havaintoja.

Alun perin poliisi kuvitteli Laitisen kadonneen ryyppyreissulle. Hyvin pian kävi kuitenkin ilmi, että mies ei ollut käyttänyt pankkikorttiaan katoamispäivänsä jälkeen, joten kadonneen etsintä alkoi toden teolla.

Laajoista etsinnöistä huolimatta edes Laitisen autoa ei löydetty.


Krp pyytääkin nyt vihjeitä kahdesta autosta.

Ensimmäinen on sininen, neliovinen, vuosimallin 1996 Seat Toledo, jonka rekisteritunnus on CCA-581. Auto oli Laitisen omistuksessa, ja sillä hän tiettävästi lähti tuntemattoman miehen kanssa ravintolasta.

Toinen on valkoinen henkilöauto, vuosimallin 1988 Mercedes Benz. Laitinen oli oletettavasti sen merkkisen auton kyydissä hieman ennen katoamistaan.


Koska tutkinta on aktiivisessa vaiheessa, Sovelius ei pysty kertomaan, mikä muutti tutkinnan suunnan katoamisesta henkirikosepäilyksi.

Oletuksena kuitenkin on, että Juha Laitisen ruumis on jätetty joko maastoon tai vesistöön Leppävirran alueelle. Tarkempaa paikkaa Sovelius ei tutkinnallisista syistä kerro.

– Meillä on myös tietynlainen käsitys tekijäpiiristä.

Krp pyytää ilmoittamaan kaikki Juha Laitisen henkirikokseen liittyvät vihjeet ja havainnot puhelinnumeroon 0295 485 105 tai lähimmälle poliisilaitokselle. Vihjeitä ja havaintoja voi lähettää myös sähköpostiosoitteeseen: vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi