Kira-koira virtsasi yöllä kuopiolaisen Sinnan kasvoille – nuori sankarikoira saattoi pelastaa omistajansa hengen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kira-koira virtsasi yöllä kuopiolaisen Sinnan kasvoille – nuori sankarikoira saattoi pelastaa omistajansa hengen

Kuopiolaisen pariskunnan labradorinnoutaja saattoi huomata diabetesta sairastavan omistajansa heikenneen tilan.

Kuopiolainen pariskunta palkitsi Kira-koiransa mallikkaasta toiminnasta.

22.5.2019 9:40

Kuopiolainen Sinna Suhonen heräsi noin viikko sitten epämiellyttävään yllätykseen. Yhdeksänkuinen labradorinnoutaja Kira oli virtsannut hänen kasvoilleen keskellä aamuyötä.

Tämän jälkeen Sinna Suhonen alkoi herätellä miestään Juha Suhosta tarkoituksenaan vaihtaa lakanat. Juha-puoliso ei kuitenkaan reagoinut vaimonsa puheeseen. Sinna Suhonen ymmärsi ykköstyypin diabetesta sairastavansa miehensä olevan sekavassa tilassa.

Sinna Suhonen jatkoi herätysyrityksiä ja sai lopulta Juha-puolisonsa keittiöön syömään heikkoa oloa helpottavia sokeripitoisia ruokia.

– Muistan, kuinka minua pyörrytti ylös noustessa. Mittasin verensokerin, ja mittari näytti low-tilaa, mikä tarkoittaa, että sokeria ei ole enää hirveästi veressä, Juha Suhonen muistelee yön tapahtumia.

Kira saattoi pelastaa omistajansa hengen

Juha Suhonen on sairastanut diabetesta 20 vuotta. Aikaisemmin tänä vuonna hän joutui sairaalahoitoon liian korkeaksi nousseen verensokerin takia.

– Tuttu ateriainsuliini vaihtui toiseen insuliiniin. Oikean määrän kanssa on vielä hakemista, hän kertoo.

Liian alhaiseksi laskenut verensokeri eli hypoglykemia voi aiheuttaa kouristuskohtauksia ja pahimmillaan jopa kooman tai kuoleman. Juha Suhonen uskookin, että Kira saattoi pelastaa hänen henkensä.

– Oli se vaara, että olisi voinut käydä pahemminkin. Sinällään hätä ei ollut vielä niin kriittinen, kun kuitenkin pystyin itse toimimaan.

Yhdeksänkuisella labradorinnoutaja Kiralla vaikuttaa olevan lahjoja hypokoiraksi.

Myös Sinna-vaimo uskoo Kiran halunneen virtsaamisellaan herättää hänet hyvästä syystä.

– Aikaisemmin yön aikana Kira ravasi ympäri makuuhuonetta. Yleensä se nukkuu todella levollisesti. Kira on todella rauhallinen koira, eikä se ole virtsannut sisälle enää aikoihin.

Kira palkittiin sankariteosta kehuilla ja herkuilla.

– Kira sai palkkioksia nakkia jääkaapista.

Lahjoja hypokoiraksi?

Sinna Suhosen mukaan Kira on myös aiemmin haistellut Juhaa huomatessaan omistajansa verensokerin laskemisen.

Kiran älykkäästä toiminnasta huolimatta sitä ei ole ainakaan toistaiseksi koulutettu hypokoiraksi eli eli diabeetikon avustavaksi koiraksi. Hypokoiraksi kutsutaan koiraa, joka on saanut koulutuksen haistamaan ihmisen iholta ja hengityksestä liian matalan verensokerin.

Pariskunta on kuitenkin huomannut koiransa lahjat.

– On hyvä tietää, että jos verensokeri laskee yöllä alas, äärimmäisessä tilanteissa koirakin alkaa reagoimaan. Voin hyvin pitkälti nukkua levollisin mielin, Juha Suhonen pohtii.

Aikaisemmin Kira-koiran toiminnasta uutisoivat Savon Sanomat ja Karjalainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?