EU-komission pääsihteeri varoittaa Venäjän vaikutusyrityksistä: ”Meidän on puolustettava eurooppalaista elämäntapaa”

Julkaistu:

Martin Selmayr odottaa Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelta kylmäpäisiä päätöksiä.
Saksalaista Martin Selmayria on kuvattu Euroopan unionin kovimmaksi jätkäksi. Tiistaina Helsingissä hänellä oli viesti suomalaisille: äänestäkää EU-vaaleissa, sillä ne ovat ehkä tärkeimmät neljään vuosikymmeneen.

– Vaaleissa on kyse siitä, että Eurooppa pystyy säilyttämään paikkansa maailmassa, josta on tulossa yhä moninapaisempi. Voimat, joiden arvot ovat erilaiset, repivät maailmaa eri suuntiin. Euroopan pitää olla vakauden keskus, arvojen Eurooppa, ja meidän pitää puolustaa omaa eurooppalaista elämäntapaamme, Selmayr sanoi.

Selmayr on EU-komission vaikutusvaltainen pääsihteeri ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin oikea käsi. Hän on kiistelty hahmo, jota EU-parlamentti on yrittänyt saada viralta. Hän on kivikova neuvottelija, aktiivinen ja aloitteellinen keskustelija, älykäs eurojyrä.

Suomalaismedialle Selmayr näytti tiistaina aurinkoisen puolensa: vaikka puhekone kävikin kovilla kierroksilla, sävy oli hymyilevä, ystävällinen ja kohtelias.

IS kysyi Selmayrilta kommenttia Itävallan hallituskriisistä ja Venäjän yhteyksistä kansallismielisiin populistipuolueisiin EU:n sisällä. Vapauspuoluetta edustava varakansleri Heinz-Christian Strache erosi, kun hän osoitti salaa kuvatulla videolla halukkuutta ottaa vastaan venäläistä rahaa ja tarjota vastineeksi valtion urakoita ja muita palveluksia.

– Itävallan kriisistä en halua sanoa paljoakaan, sillä presidenttimme (Juncker) on tänään Itävallassa, ja hän on jo esiintynyt siellä kameroiden edessä. Emme tietenkään halua puuttua Itävallan sisäpolitiikkaan, Selmayr vastasi.

– Olemme jo usean kuukauden tarkkailleet venäläisen rahan yhteyksiä useisiin oikeistopopulistisiin ryhmiin. Tässä on oltava hyvin valppaana.

Selmayr muisteli presidentti Barack Obaman avustajan Ben Rhodesin kertomusta Obaman virkakauden päättymisestä Valkoisessa talossa.

– Aivan viimeisinä päivinä tuli tieto Venäjän epäillystä vaikuttamisesta Yhdysvaltain vaaleihin. Päätettiin, ettei tuoda asiaa julkisuuteen, koska se ei ollut niin dramaattista. Jälkeenpäin asiat osoittautuivat kuitenkin hyvin erilaisiksi, ja uutta tietoa tuli päivittäin. Euroopan pitää nyt olla hyvin tarkkana!

Selmayrilta kysyttiin myös, yllättikö Itävallan kriisi hänet.

– Ei yllätä koskaan, jos näkee jonkun tanssivan Putinin kanssa.

Tämä sutkaus oli piikki Itävallan entiselle ulkoministerille Karin Kneisslille, joka kutsui häihinsä Venäjän presidentti Vladimir Putin viime vuonna. Kneissl on vapauspuolueen poliitikko.

 

Olemme jo usean kuukauden tarkkailleet venäläisen rahan yhteyksiä useisiin oikeistopopulistisiin ryhmiin. Tässä on oltava hyvin valppaana

Selmayr kiitti vapaata eurooppalaista mediaa venäläisen disinformaation ja valeuutisten paljastamisesta ja kumoamisesta. Niiden lisäksi Venäjällä on kuitenkin myös muita työkaluja.

– Näissä viime aikoina julkaistuissa videoissa näkyy selvästi, kuinka pitkälle jotkut ihmiset ovat valmiita menemään, hän muotoili.

Selmayrin ja Junckerin kabinettipäällikön, espanjalaisen Clara Martinez Alberolan Helsingin-vierailun teemana oli Suomen tuleva EU-puheenjohtajuuskausi, joka alkaa 1. heinäkuuta.

– Suomen puheenjohtajuuskausi tulee ajankohtana, jolloin Eurooppa kohtaa paljon muutoksia, siirtymiä ja haasteita, Selmayr sanoi.


Eurovaalien jälkeen ovat edessä henkilövaihdokset EU:n tärkeimmissä instituutioissa: komissiossa, Eurooppa-neuvostossa sekä Euroopan keskuspankissa. Sen lisäksi EU:lla on ulkoisia haasteita.

– Siksi on tärkeää, että tänä haasteiden aikana puheenjohtajuuden ottaa Suomi, joka pitää päänsä kylmänä. Suomen puheenjohtajuus on kokenut ja kylmäpäinen. Cool, se on Suomen puheenjohtajuuden motto ja työtapa. Viileä ja pragmaattinen, etten sanoisi.

Martinez Alberolan mukaan Suomen puheenjohtajuuskauden tehtävänä on muun muassa saattaa päätökseen komission pöydällä vielä olevat 166 keskeneräistä esitystä. Niiden joukossa on lakihankkeita, jotka toteutuessaan vahvistaisivat Euroopan kykyä puolustautua hybridi- ja kyberuhkia vastaan, nopeuttaisivat turvapaikkahakemusten käsittelyä ja palautusmenettelyä.

Suomen johdolla käydään vuoden loppupuoliskolla myös neuvottelut EU:n seuraavasta seitsenvuotista rahoituskehystä, unionin budjetista. Paineita Suomella siis on, mutta ainakin nämä kaksi komission terävintä kärkeä edustavaa virkailijaa uskoo Suomen selviävän koettelemuksesta liehuvin lipuin.