Täällä kissantappo tehtiin – kuvat Mikkel Näkkäläjärven rikospaikalta

Kuvat kertovat, millaista jälkeä poikajoukko sai aikaan inarilaisnaisen mökillä.

Poliisi kuvasi tihutöiden jäljet tuoreeltaan.

21.5.2019 19:48

Eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärven (sd), 28, vanhat rikostuomiot nousivat tapetille sunnuntaina, kun hän itse ilmoitti olevansa Helsingin Sanomien selvityksessä esiin noussut rikostaustainen demariehdokas. IS julkaisee nyt poliisin kuvat hänen kohutun eläinsuojelurikoksensa tekopaikalta.

Näkkäläjärvellä on sakkotuomio vuonna 2006 tehdyistä eläinsuojelurikoksesta, kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteosta. Hän oli tuolloin vasta 15-vuotias eli juuri rikosoikeudellisen vastuuikärajan ylittänyt.

”Tyhmyys tiivistyi porukassa ja muiden joukossa löin kissaa,” Näkkäläjärvi tunnusti Facebookissa sunnuntaina.

Mikkel Näkkäläjärvi.

Lue lisää: Eurovaaliehdokas avautuu Facebookissa rikostuomiostaan: ”Nuoren ikäni raskaimmat virheet”.

Maanantaina selvisi, että totuus on vielä karumpi. Lapin käräjäoikeuden mukaan 15-vuotias Näkkäläjärvi ja kolme muuta poikaa tappoivat aikuisen kissan yhdessä ja yksissä tuumin. Näkkäläjärvi myönsi lyöneensä kissaa mökin portailla lapiolla. Surmaamisen jälkeen kissa poltettiin nuotiolla.

Muut kolme poikaa olivat käyneet samalla mökillä jo pari päivää aiemmin. Tuolloin he olivat tappaneet kahdeksan kissanpentua. Näkkäläjärvi ei ollut sillä reissulla mukana, eikä häntä syytetty pentuihin kohdistuneista eläinsuojelurikoksista tai muista tuon käynnin tihutöistä.

Mökki kuului inarilaiselle naiselle, joka oli myös surmattujen kissojen omistaja. Hänellä ei ollut oikeudessa vaatimuksia syytettyjä kohtaan, sillä he olivat sopineet asian ennen oikeudenkäyntiä.

IS sai haltuunsa valokuvat, jotka Inarin-Utsjoen poliisi otti rikospaikalla tuoreeltaan 10. kesäkuuta 2006. Kuvista näkyy, millaista tuhoa mökillä oli saatu aikaan.

Useissa kuvissa näkyy hiiltyneitä kissanraatoja, joita oli poltettu pihalle laitetussa nuotiossa. IS ei julkaise näitä kuvia, koska ne saattaisivat ahdistaa lemmikkien ystäviä.

Aikuisen kissan ja yhden pennun ruumiit olivat vielä nuotion tuhkassa. Loput raadot lojuivat siellä täällä pitkin pihaa.

Pojat tunkeutuivat inarilaisnaisen mökkiin ainakin kahdesti.

Pihalla mökin edustalla oli nuotio.

Poliisi kuvasi myös tekopaikalta löytyneet mahdolliset tekovälineet.

Oikeudessa neljää poikaa syytettiin kissojen surmaamisen ja kotirauhan rikkomisen ohella vahingonteosta. Mökissä oli sotkettu paikkoja ja rikottu tavaroita. Televisio oli pudotettu lattialle ja cd-soitin rikottu.

Oveen oli kirjoitettu teksti ”tapettiin sun katit” ja piirretty kissan kuva. Näkkäläjärvi myönsi oikeudessa, että hän oli yhdessä muiden kanssa hakenut töhrimiseen käytetyt maalit. Pojat myönsivät myös, että mökki sotkeutui vereen kissoja tapettaessa.

Muun sotkemisen ja tavaroiden rikkomisen pojat kiistivät.

Mökin ovi oli tahrittu spray-maalilla: ”Tapettiin sun katit”.

Paikkoja oli sotkettu.

Paikat oli sotkettu mullin mallin.

Lattia oli tahriintunut kissojen vereen.

Käräjäoikeus joka tapauksessa katsoi poikien syyllistyneen niihin tekoihin, joista syyttäjä heille vaati rangaistusta. Näkkäläjärvi selvisi 30 päiväsakolla, muut pojat saivat 50 päiväsakkoa kukin.

STT kertoi maanantaina, että Näkkäläjärvi salasi rikostaustansa puolueeltaan. Ehdokkaaksi asettuessaan hän vakuutti kirjallisesti lomakkeella, että kertoisi mahdollisista rikostuomioistaan tai käynnissä olevista rikostutkinnoista.

Näin hän ei kuitenkaan tehnyt, vaan paljastukset tulivat puolueelle yllätyksenä. SDP ei silti ryhdy toimenpiteisiin Näkkäläjärveä vastaan.

– On äänestäjien asia on arvioida, millainen painoarvo tällaisilla nuoruuden synneillä on. Meidän puolelta ei ole seuraamuksia, järjestöpäällikkö Jenny Suominen sanoi IS:lle maanantaina.

Näkkäläjärvi on toinen tuoreempikin rikostuomio. Hänet tuomittiin 30 päivän ehdolliseen vankeuteen ja oheissakkoihin törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, joihin hän syyllistyi Sodankylässä vuonna 2010. Tuolloin hän oli 20-vuotias.

Rattijuopumuksestaan Näkkäläjärvi kertoi sunnuntaina Facebookissa, että hän oli hypännyt humalassa rattiin, nukahtanut ja ajanut metsään. Hän ei maininnut, että kyydissä oli neljä matkustajaa. Tämä selvisi vasta maanantaina Lapin käräjäoikeuden tuomiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?