Juha, 35, ikuisti hämmentävän näyn pyörätiellä – ”Mitä ihmettä sieltä taivaalta oikein tulee”

rac

Julkaistu:

Maa oli valkoisenaan Pohjois-Helsingissä tiistaina iltapäivällä.
Pohjois-Helsingissä asuva 35-vuotias Juha kertoo Ilta-Sanomille hämmästyneensä valkoisen, ilmassa leijuvan höytyvän määrää, kun hän pyöräili Suutarilasta Puistolan lähijuna-aseman suuntaan tiistaina päivällä.

Kevyen lumikerroksen näköinen nöyhtä peitti monia alueita.

– Ihmettelin, että mitä ihmettä sieltä taivaalta oikein tulee. Lisää nöyhtää satoi kuin lunta taivaalta. Maa oli aivan valkoisena.

Juha lähetti IS:n toimitukseen kuvan ja videon pyöräreitiltään. Niistä näkyy, että valkoista höytyä on varsin paljon. Juha luuli sitä siitepölyksi.

Höytyvä on allergikolle vaaratonta

Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Henry Väre kertoo, että siitepölyallergikoilla ei kuitenkaan ole syytä huoleen: siitepölyä ei liikkeellä olevassa höytyvässä ole.

– Haapa lähettää nyt siemeniään lentoon.

Tänä vuonna ilmiö on Väreen mukaan ”varsin näkyvä”.

– Tämähän toki toistuu vuosittain aina jossain määrin, ja useimmiten se ärsyttää ainakin osaa ihmisistä. Höyty kerääntyy tiettyihin paikkoihin. Nyt, kun täällä etelässä on sadellutkin, sade on ohjannut hahtuvia isoiksi kasoiksi, Väre sanoo.

Koivun kukinta heikentyi etelässä

Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölyseuranta Norkosta käy ilmi, että koivun kukinta on jo heikentynyt maan eteläosissa.

Koivu kuitenkin jatkaa kukintaansa edelleen maan keski- ja pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Koivun siitepölyä on lisäksi kaukokulkeutunut koko Suomen alueelle, mikä puolestaan on lisännyt ilman siitepölypitoisuuksia.

Ilmassa olevat koivun siitepölymäärät ovat viime päivien aikana vaihdelleet kohtalaisista runsaisiin Lounais-Suomessa ja runsaista erittäin runsaisiin muualla maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Siellä määrät ovat pysyneet kohtalaisina.

Heinien kukinta on alkanut maan eteläosissa. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen vähäisiä maan eteläosissa. Lepän kukinta sen sijaan on koko maassa pääosin päättynyt.

Maan etelä- ja keskiosissa on ilmassa on runsaasti kuusen siitepölyä. Lounais-Suomessa on ilmassa lisäksi tammen, männyn sekä katajan siitepölyä. Vaikka havupuiden siitepöly näkyy runsaana keltaisena kerroksena pinnoilla, se aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille.

Viime kesän helteet lisäsivät siitepölyn määrää

Siitepölyallergiasta kärsivien kevät on ollut aiempia hankalampi. IS uutisoi maaliskuussa, että Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemien laskelmien mukaan koivun norkkoja on tänä keväänä viime vuotta enemmän.
Syynä norkkojen runsaaseen määrään oli viime kesän harvinaisen lämmin sää, Luken tutkija Tatu Hokkanen kertoi tuolloin.

Projektitutkija Jukka Reiniharju Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä kertoi puolestaan huhtikuun lopulla IS:lle, että merkittävä määrä kevätilmassa olevasta koivun siitepölystä on ajautunut Suomeen Baltiasta ja Ruotsista, missä koivujen kukinta on niin ikään ollut tänä vuonna runsasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt