Ukkoset alkavat iltapäivällä, rankkasadevaroituksia annettu – ”Voi aiheuttaa äkkitulvia”

rac

Julkaistu:

Sää
Tämän ja huomisen päivän ukkoset ovat kuuroluonteisia, mutta hidasliikkeisiä.
Tiistai ja keskiviikko ovat todennäköisesti loppuviikon viimeiset hellepäivät. Samalla koetaan ukkoskuuroja, joihin voi liittyä rankkojakin sateita.

Todennäköisimmin ukkosia kehittyy tiistaina Lounais-Suomeen ja Keski-Suomeen. Ne alkavat kello iltapäivä yhden ja kahden välillä, kertoo meteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Kyseessä ei ole yhtä laajaa ukkosrintamaa, vaan useita pieniä alueita, jotka voivat aiheuttaa ukkoskuuroja.

– Kosteutta on ilmassa aika paljon, se voi antaa ukkoselle energiaa. Silloin ne voivat kehittyä yhtenäiseksikin alueeksi, Nyman selittää.

Kuuroihin liittyen Varsinais-Suomesta Keski-Suomeen ulottuvalle alueelle on annettu varoitus rankkasateesta, sillä ukkoset liikkuvat hitaasti. Sadealueisiin liittyy myös pieni raekuurojen mahdollisuus.

– Jos rankkasade osuu sopivasti kaupungin päälle, se voi aiheuttaa äkkitulvia. Tietenkin riski näille on aina aika pieni.

Sademäärät voivat silti vaihdella paikallisesti paljonkin. Esimerkiksi saman kaupungin sisälläkin voi jollakin alueella sataa runsaasti, kun taas toinen alue pysyy kuivana.

– Koska ukkoset liikkuvat hyvin hitaasti, sateita ei tule kovin laajalla alueella ja paikalliset sademäärät vaihtelevat paljonkin. Esimerkiksi toisella puolella kaupunkia sadetta voi tulla nopeasti 10 milliä 20 minuutissa, kun toisella puolella kaupunkia paistaa aurinko. Siksi sadevaroituksiakin on annettu, Nyman kertoo.

Sadevaroitus on voimassa tiistaina Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Ukkosvaaraa ei kuitenkaan kosketa niinkään Helsinkiä ja Uusimaata tai ylipäänsä merenranta-alueita, koska merituuli vie ukkoset syvemmälle sisämaahan.

– Helsinki ja laajalti myös Uusimaa välttynee näiltä ukkosilta. Kun merituuli iltapäivällä viriää, niin se siivoaa taivaan ja ukkoset painottuvat pidemmälle sisämaahan. Runsaimmat sateet painottuvat siten juuri sinne, mihin merituuli ei enää yllä, eli etelässä jonnekin Hyvinkään korkeudelle.

Keskiviikkona ukkoset painottuvat Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Pirkanmaalle, Kanta-Hämeeseen ja Uudellemaalle.

– Siitä tässä nyt päivän mittaan laitan jo varoitusta huomiselle voimaan, Nyman kertoo.

Kuurot ovat luonteeltaan samantyyppisiä kuin tiistainkin. Ne painottuvat iltapäivälle.

Salamoinnin määrä voi sekä tiistain että keskiviikon aikana olla tuhansia .

− Salamamäärä voi nousta jopa viiteen tuhanteen sekä tiistaina että keskiviikkona, keskiviikkona ehkä vähän vähemmän kuin tiistaina, koska salamointi-alue on pienempi. Eilen oli jo yhteensä parisataa salamaa Pirkanmaan pohjoisosissa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa, Nyman toteaa.

Itä- ja Keski-Suomeen leviää keskiviikkona idästä jo kylmempää ilmaa. Sieltä ukkosriski poistuu.

Tämä kylmä ilma leviää muunkin Suomen päälle torstaina. Viimeiset hellelukemat mitattaneen siis keskiviikkona.

Torstaina Pohjois-Karjalassa voidaan jäädä jo alle 10 asteen.

– Kuinka kylmäksi tuo Lounais-Suomi sitten menee, on vielä epävarmaa. Todennäköisesti vielä paria kymmentä astetta on, eikä niitä ukkosiakaan voi täysin poissulkea ihan vielä.

– Tässä on hirveästi ennusteet muuttunut, miten voimalla se kylmä ilma tuolta idästä ja pohjoisesta kiertyy tänne etelään.

Matalapaine on valumassa lounaaseen perjantaiksi. Silloin säästä voi tulla melkoisen kolea. Nyman sanoo, että jos sadealue osuu hyvin kohdalle, eteläisessäkin Suomessa voidaan mitata vain 5–10 asteen lämpötiloja.

Tämä ennuste ei kuitenkaan ole kovin varma. Lämmin ilmamassa on lähellä, eli jos sadealue väistyy pohjoisemmaksi, lounaassa voi olla taas pariakin kymmentä. Tällöin kylmin alue on Keski-Suomessa.