Millainen lahja on sopiva opettajalle? Kokenut helsinkiläisopettaja pitää keskustelua naurettavana: ”Opettaja on ansainnut ison pullon samppanjaa!”

Kysyimme varhaiskasvatus- ja opetusjohtajilta, onko opettajia sopivaa muistaa lahjakorteilla ja alkoholilahjoilla.

Kukkakimppu, konvehtirasia vai viinipullo? Varhaiskasvatus- ja opetusjohtajat kommentoivat opettajien saamia lahjoja.

Koululaiset kirmaavat taas pian kesälaitumille – koulujen päättymiseen on enää alle kaksi viikkoa. Monessa kodissa mietitään jälleen, miten koulujen ja päiväkotien opettajia tulisi muistaa. Vanhemmilta ei vaadita lahjan ostoa, mutta moni haluaa sen silti hankkia.

Espoolaisten vanhempien lahjojen ostamisesta tuli viime vuoden lopulla hieman vaikeampaa, kun Espoon kaupunki kielsi opettajien muistamisen lahjakorteilla. Lahjakortit rinnastetaan rahaan, ja ohjeessa viitataan rikoslakiin, jossa korostetaan virkamiesten puolueettomuutta.

Kaikkia opettajia lahjoja koskeva keskustelu ei miellytä.

Helsinkiläisen naisopettajan mielestä huoltajat saavat joulu- ja kevätlahjallaan kiittää opettajaa samalla tavalla kuin kuka tahansa toiselle lahjan ostava.

– Minusta koko keskustelu on aivan käsittämätön ja idioottimainen. Opettajan työssä ei ole oikeastaan mitään lisäetuja ja ”firman lahjoja”. Lahjojen antaminen ei ole millään tavalla verrattavissa lahjontaan, opettaja linjaa kevätjuhlan kynnyksellä.

Hänen mielestään opettajan rinnastaminen virkamieheen on hyvin kaukana todellisuudesta.

– Opettaja tekee sairaan pienellä palkalla paljon pyyteetöntä työtä jokaisen oppilaansa eduksi.

30 vuotta opettajana toiminut nainen kertoo saaneensa oppilailtaan ja heidän huoltajiltaan aina ihania lahjoja, joista hän kuvailee olevansa äärettömän kiitollinen. Lahjojen joukossa on ollut myös lahjakortteja ja alkoholia.

Opettajille ostettavat alkoholilahjat herättävät mielipiteitä.

Opettaja pitää lahjoja osoituksena suuresta arvostuksesta ja molemminpuolisesta kiitollisuudesta. Hänen mielestään alkoholi on opettajalle sopiva lahja siinä missä suklaat ja kukatkin.

– Opettaja on ansainnut ison pullon samppanjaa! Minusta samppanja, kaikki lahjakortit, herkut ja muut hemmottelut ovat ihania lahjoja.

– Tietysti hallitushan voisi Suomessa vaikka kieltää kaiken lahjojen antamisen ja samalla kaikenlaisen positiivisen huomioimisen, ettei vaan kenellekään tule paha mieli, opettaja summaa.

Myös erään pääkaupunkiseudun koulun miesopettaja kertoi viime vuoden lopulla IS:n haastattelussa olevansa tyytyväinen alkoholilahjoihin.

– Konjakkiputeli ja pari viinipulloa tulee aina. Se on perin mukavaa se.

Osa opettajista kertoi kuitenkin ilahtuvansa enemmin esimerkiksi lasten tekemistä korteista.

– Viinipullo ja lahjakortti ovat ihan okei lahjoina nekin. Ehkä itse arvostan enemmän lapsen itsensä tekemiä lahjoja, joilla hän haluaa kiittää vuodesta tai lukukaudesta, eräs opettaja pohti.

Jyväskylä: lahjakortin vastaanottaminen ei ole sopivaa

Myös Jyväskylässä lahjakorttien ostaminen varhaiskasvatuksen ja peruskoulun opettajille on kiellettyä. Kaupungin vuonna 2016 päivittämän ohjeen mukaan lahjan vastaanottaminen on kielletty silloin, kun se voi heikentää luottamusta viranomaisen toimintaan.

– Rahan tai rahaa vastaavan etuuden, kuten lahjakortin, vastaanottaminen on kiellettyä. Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 17 §:n ja rikoslain 40 luvun 1 §:n ja 12 §:n säännösten mukaan viranhaltija tai julkisyhteisön työntekijä ei saa vaatia, ottaa vastaan tai hyväksyä lahjaa tai muuta etua, jolla vaikutetaan tai pyritään vaikuttamaan taikka joka on omiaan vaikuttamaan hänen toimintaansa palvelussuhteessa, Jyväskylän kaupungin linjauksessa kerrotaan.

Linjauksen mukaan lahjan vastaanottaminen on sallittua, kun lahja on laadultaan ja arvoltaan tavanomainen ja se liittyy sidosryhmäyhteistyöhön tai vastaanottajan merkkipäivään. Jyväskylän varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Tarja Alqvistin mukaan arvoltaan ja laadultaan tavanomaista lahjaa ei kuitenkaan ole määritelty tarkemmin.

Kukkakimput kuuluvat suosituimpiin kevätlahjoihin.

– Varhaiskasvatuksen puolella työskennellään tiimeinä. Yksittäinen lastentarhaopettaja tai -hoitaja ei samalla tavalla kuin perusopetuksessa kohdennu lahjojen vastaanottamiseen. Tiimit saavat lahjoina enimmäkseen suklaata ja kukkia, Alqvist kommentoi päiväkodin työntekijöiden saamia kevätlahjoja.

”Alkoholi ei kuulu toiminnan luonteeseen”

Oulun sivistys- ja kulttuuripalveluiden aluepäällikkö Pasi Mäkikyrö kertoo, että kevät- ja joululahjojen sisällöstä on keskusteltu Oulussa. Tarvetta linjauksiin ei kuitenkaan ole nähty, sillä vanhempien ostamiin lahjoihin ei ole tähän mennessä tarvinnut puuttua.

– Jokainen huoltaja katsoo asiaa henkilökohtaisesti. Pieni muistaminen korkeintaan, sen voi tehdä myös suullisesti, Mäkikyrö muistuttaa.

Parikymmentä vuotta opettajana työskennellyt Mäkikyrö pitää henkilökohtaisesti 2–5 euron hintaista lahjaa sopivana. Lahja voi olla esimerkiksi konvehtirasia tai kukkakimppu.

– En kannata lahjakortteja. Niissä menee mielestäni raja, Mäkikyrö toteaa.

Suklaa katsotaan kohtuulliseksi lahjaksi opettajalle.

Mäkikyrö ei pidä myöskään alkoholilahjoja sopivina, varsinkaan päiväkotien henkilökunnalle.

– En henkilökohtaisesti ole niidenkään kannalla. Ne eivät oikein kuulu toiminnan luonteeseen.

Turku: parinkymmenen euron lahja vielä sopivissa rajoissa

Turun kaupunki ei ole lähtenyt puuttumaan lahjakäytäntöihin kovalla kädellä.

– Kaupungin henkilöstöä on yleisesti ohjeistettu siitä, ettei arvokkaita lahjoja pidä ottaa vastaan. Emme ole lähteneet rajaamaan tarkkaa euromäärää, mutta varmaan ollaan korkeintaan joissakin kympeissä. Yleisen ohjeen tasolla ollaan pärjätty, perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen kertoo.

Myöskään opettajille lahjoiksi annettaviin viinipulloihin ei ole otettu kantaan.

– Tämä ei ole muodostunut ongelmaksi. Ystävälliset tervehdykset ja kukat ovat yleisimpiä tapoja osoittaa kiitollisuutta, Tuominen kommentoi.

Myöskään Helsingin ja Vantaan päiväkodeille tai kouluille ei ole annettu keskitetysti ohjeistusta vanhempien antamiin muistamisiin. Kaupungit luottavat, että opettajat pystyvät arvioimaan tilannekohtaisesti, onko lahja hyväksyttävä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?