Sari Essayah kommentoi Päivi Räsäsen aborttipuheita: ”Päivi on erittäin perehtynyt lääketieteen eettisiin kysymyksiin”

Julkaistu:

Essayah kertoo, että kristillisdemokraatit on ajanut raskaudenkeskeytyksiin kahta muutosta.
Entinen sisäministeri, kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen toivoi Iltalehden haastattelussa, että Suomi seuraisi niitä Yhdysvaltain osavaltioita, jotka ovat tämän vuoden aikana tiukentaneet aborttilainsäädäntöään.

– Olen tosi ilahtunut ja todella toiveikas Yhdysvaltain kehityksen suhteen, Räsänen sanoi Iltalehdelle.
Alabamassa hyväksyttiin viime viikolla Yhdysvaltojen tiukin aborttilaki. Sen myötä raskaudenkeskeytys on kielletty myös raiskaus- ja insestitapauksissa. Lisäksi abortin tehneitä lääkäreitä voi uhata jopa 99 vuoden vankeus.

Lisäksi Esimerkiksi Kentucky, Georgia, Mississippi ja Ohio ovat ottaneet käyttöön niin sanotun sydämenlyöntilain, joka kieltää abortit kuudennen raskausviikon jälkeen.

– Olen sitä mieltä, että Suomessakin pitäisi ottaa käyttöön samanlainen lainsäädäntö (kuin Alabamassa) ja suojella syntymättömän kohdussa olevan lapsen elämää, Räsänen toteaa.

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, ettei lähde arvioimaan sitä, mitä Räsänen on halunnut puheillaan nostaa esiin. Hän ei ole keskustellut Räsäsen kanssa aiheesta.

– Päivi on lääkärinä erittäin perehtynyt lääketieteen eettisiin kysymyksiin. Hän on myös erittäin kysytty puhuja näissä aiheissa ja käy paljon keskustelua.

Essayah kertoo, että puolue on ajanut raskaudenkeskeytyksiin kahta muutosta. Puheenjohtajan mukaan kristillisdemokraatit toivoo yleiseurooppalaista linjaa.

– Ensimmäinen muutostoive koskee hoitohenkilökunnan omantunnonvapautta ja toinen aloite on koskenut ns. vammaisten sikiöiden abortointirajaa. Emme missään tapauksessa ole ajamassa hoitohenkilökunnalle Alabaman kaltaista kohtelua, jossa henkilökuntaa uhkaa jopa 99 vuoden vankeus.

Suomessa abortin saa käytännössä jokainen 12. raskausviikkoon saakka. Viimeinen takaraja on 20. raskausviikko ja sikiöpoikkeavuuden kohdalla 24. raskausviikko.

– Hoitohenkilökunnan omantunnonvapaus on kaikissa muissa Euroopan maissa paitsi Suomessa, Ruotsissa ja Tsekissä.

Essayah kokee, että aborttikeskustelu Suomessa on ollut yleisesti toisensuuntaista, kuin mitä Yhdysvalloissa. Hän pitää hyvänä, että asioista keskustellaan.

– Suomessa on noussut keskustelua siitä, että jotkut haluaisivat liberalisoida Suomen aborttilainsäädännön. Muuttaa sen siis sellaiseksi, että siihen ei tarvittaisi lääkärinlausuntoa. Nämä kannat ovat olleet kyllä toisensuuntaisia, kuin mitä Yhdysvalloissa.