Venäjä-kysymys ja salavideokohu sotkevat oikeistopopulistien pakkaa – Jussi Halla-aho: ”Asiat täytyy pitää mittasuhteissaan”

Julkaistu:

Politiikka
Venäjä-kysymys ei kaada kansallismielisten ryhmää, mutta PS:n Jussi Halla-aho edellyttää, että FPÖ tekee tiliä entisen johtajansa toimista Ibizalla.
Perussuomalaiset ja Euroopan oikeistopopulistit ovat valmistelleet uuden kansallismielisen ryhmän perustamista Euroopan parlamenttiin.

Voimia kokoaa italialaisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini, joka isännöi viikonloppuna puolueiden keskinäistä hengennostatustilaisuutta Milanossa.

Yhteenliittymään kuuluvat muun muassa Saksan Afd, Viron Ekre ja Tanskan kansapuolue. Perussuomalaisia tilaisuudessa edusti varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari.

Eurooppalaisten oikeuspopulistien yhteishenkeä ovat kuitenkin repineet viime aikoina eroavat Venäjä-näkemykset. Esimerkiksi toista viikkoa sitten ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson sätti perussuomalaisia Venäjä-ystävien leiriin hyppäämisestä.


Itävaltalainen FPÖ puolestaan hutkahti Venäjä-sotkuun kaulaa myöten, kun sen johtaja Heinz-Christian Strache yritti hieroa miljoonien eurojen lehmänkauppoja Ibizalla venäläisoligarkin sukulaisena esiintyvän naisen kanssa.

Kyseessä oli ansa, sillä tapaaminen kuvattiin Strachen tietämättä. Videon tultua julki Strache erosi asemastaan pikavauhtia. Tämän takia FPÖ oli poissa Milanon kokouksesta.

Perussuomalaisista Venäjä-näkemyksiään esitteli äskettäin eurovaaliehdokas Olli Kotro.

Hän kertoi Kremlin-mieliselle Eurasia Dailylle, että Suomen ja Venäjän välillä voisi hyvin olla erityinen viisumivapaa vyöhyke, missä tietty joukko ihmisiä saisi matkustaa maiden välillä pelkän matkustuslupailmoituksen turvin.

PS:n puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei näe Kotron ehdotuksissa mitään ongelmallista tai perussuomalaisten linjan vastaista.

– Olen keskustellut asiasta Kotron kanssa. Hänen ehdotuksessaan ei ole kyse viisumivapaudesta vaan rekisteröityjä matkustajia koskevasta viisumihelpotusohjelmasta.

– Tällaisia ohjelmia on jo esimerkiksi rajavyöhykkeen läheisyydessä asuvilla ihmisillä Puolan ja Ukrainan välissä.


Ylipäänsä Halla-aho ihmettelee väitteitä PS:n Venäjä-mielisyydestä. Puolue pitää Krimin miehitystä laittomana ja on arvostellut Venäjälle langetettuja pakotteita liian tehottomina.

– Puolueena perussuomalaiset on vastustanut Venäjän viisumivapautta jo ennen Ukrainan kriisin alkua. Linja pätee yhä.

Matteo Salvinin Legalla on hyvät välit Venäjään. Vaikuttaako tämä perussuomalaisten haluun tehdä yhteistyötä heidän kanssaan?

– Tunnustamme ja tunnistamme sen tosiasian, ettemme ole kaikista asioita samaa mieltä.

– Sen takia haluamme määritellä tarkasti muiden puolueiden kanssa, mitkä ovat mahdollisen tulevan europarlamenttiryhmän keskeiset ydinteemat ja yhteiset nimittäjät, joiden ympärille ryhmä muodostuu.

Itävaltalaisen FPÖ:n salavideoskandaaliin Halla-aho suhtautuu haudanvakavasti ja odottaa, että puolue selvittää asian perusteellisesti.

– Poliittinen korruptio on aina tuomittavaa. Erityisen harmillista se on puolueelle, joka mielletään vastavoimaksi poliittiselle korruptiolle.

PS ei voi tehdä yhteistyötä puolueen kanssa, jos osoittautuu, että FPÖ tiesi nyt jo asemastaan eronneen Heinz-Christian Strachen toimista ja hyväksyi ne. Eri asia on, jos Strache toimi puolueen tietämättä.

– Asiat täytyy pitää mittasuhteissaan. Muutama vuosi sitten keskustan Antti Kaikkonen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen korruptioon liittyvästä rikoksesta, mutta ei tästä ole tehty laajempia johtopäätöksiä keskustapuolueesta.

Onko siinä kyseessä kuitenkaan saman mittakaavan asia kuin FPÖ:n videokohussa?

– Ei, mutta tarkoitin periaatetta, että täytyy selvittää se, onko kyse yksittäisen henkilön toiminnasta vai onko tämä ollut puolueen toimintatapa laajemminkin.

– Kuitenkin ne syyt, joiden takia FPÖ:tä äänestettiin ja puolueesta tuli suosittu, liittyivät oikeisiin asiakysymyksiin. Ne asiakysymykset eivät ole kadonneet mihinkään.