Torsti, 73, pelasti pyörätuolissa istuneen naapurinsa tulipalosta – ikkunat paukkuivat jo rikki, kun liekit levisivät äkkiä

Julkaistu:

Tasavallan presidentti myönsi hengenpelastusmitalit seitsemälle henkilölle. Palkitut ovat pelastaneet ihmishenkiä oman terveytensä uhalla. Yksi sankareista on Torsti Kirvelä.
Helsinkiläinen Torsti Kirvelä, 73, sai palkinnon tunnustukseksi toiminnastaan eräänä loppukesän iltana vuonna 2018.

Kirvelä pelasti liikuntakyvyttömän naapurinsa keskeltä nopeasti levinnyttä tulipaloa. Onnettomuusillan yksityiskohdat ovat edelleen muistissa.

Kirvelän pariskunta oli katsomassa televisiota itähelsinkiläisellä omakotitaloalueella sijaitsevan talonsa kauimmaisessa osassa. Kellon viisarit osoittivat iltakymmentä.

– Ikkuna oli muutaman sentin auki. Huomasimme kummatkin vaimon kanssa, että savu tuoksui. Ensimmäinen johtopäätös oli tietysti se, että joku grillaa. Sitten meni hetki, ja vaimo haistoi uudestaan.

– Sitten hän sanoi, että nyt ei ole kaikki kunnossa.

Kirvelän vaimo on entinen lentoemäntä. Lennolla savunhajun aiheuttaja on selvitettävä välittömästi, ja vanhat opit puskivat esiin.

Vaimo suuntasi ulos, käänsi katseensa naapuritalon suuntaan ja huomasi savupiipusta tupruttaneen savun.

– Hän sanoi, että nyt heti sinne. Heitin vaatteet päälle, vedin kengät jalkaan ja lähdin juoksemaan. Kun saavuin paikalle, ovi oli kiinni. Sain sen kuitenkin avattua. Naapuri istui olohuoneessa.

Tilanne oli hankala, koska naapuri istui pyörätuolissa, eikä pitänyt kiirettä. Hän oli parhaillaan tekemässä hälytystä hätäkeskukseen.

Kävi ilmi, että kattilassa ollut öljy oli syttynyt palamaan lieden päällä. Lopulta tuli oli levinnyt hormiin.

Savu oli ehtinyt jo tukkia asukkaan normaalin kulkureitin ulko-ovelle, joten Kirvelän oli keksittävä jotakin nopeasti.

– Toinen reitti kulki olohuoneen ovesta ja siitä pääsi suoraan kadulle. Kaikki kävi niin nopeasti, että muistan vain lähinnä sen, että reitti oli todella ahdas.

Ylimääräistä tilaa ei ollut, mutta Kirvelä sai puskettua kaksikon ulos.

– Ulkona oli vaimo, ja naapuri oli ehtinyt myös paikalle. Jouduimme kulkemaan jyrkkää liuskaa alaspäin. Lasti oli painava, joten en uskaltanut itse lähteä. Se olisi voinut lähteä käsistä. Pääsimme kuitenkin kolmistaan alas. Sinä aikana, kun vaimo ja naapuri tulivat paikalle, ikkunat alkoivat paukkua rikki. Tuli levisi niin nopeasti.

Yöuniaan Torsti Kirvelä ei tapahtuneen vuoksi menettänyt. Ajoittain hän on miettinyt, mikä sai lähtemään sisään.

– En olisi voinut tehdä toisin. En osaa edes ajatella, että olisin voinut jättää menemättä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist palkitsi maanantaina tasavallan presidentin myöntämillä hengenpelastusmitaleilla myös Mikko Paasin ja Jaakko Korhosen.

Mikko Paasi oli pelastamassa sukeltamalla Pohjois-Thaimaassa Tham Luangin luolaan kadonnutta thaimaalaisnuorten jalkapallojoukkuetta.

Jaakko Korhonen pysäytti puolestaan filosofi Esa Saariseen kohdistuneen puukkohyökkäyksen Otaniemessä maaliskuussa 2014.

Kaikki hengenpelastusmitalin saaneet:

1. Jaakko Korhonen (henkirikokselta pelastaminen)

2. Mikko-Pietari Paasi (onnettomuudesta pelastaminen)

3. Sami Marko Juhani Hauta (onnettomuudesta pelastaminen)

4. Seppo Johannes Kallio (avannosta pelastaminen)

5. Torsti Heikki Kirvelä (tulipalosta pelastaminen)

6. Tauno Alari Vuorisalo (avannosta pelastaminen)

7. Raimo Oskari Korhonen (avannosta pelastaminen)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt