Pian taivas lyö tulta: Katso, kuinka voimakkaat ukkoskuurot ylittävät Suomen

rac

Julkaistu:

Sää
Ukkoskuuroja muodostuu etenkin Etelä-Suomessa tiistaista alkaen. Ukkoskuurot ovat paikallisia ja koska ne liikkuvat hitaasti, sademäärät voivat olla suurin riskitekijä. Sää pysyy lämpimänä ja jopa helteisenä tiistain ja keskiviikon ajan, mutta torstaina viilenee.
Ilmatieteen laitoksen meteorologit ennustavat Etelä-Suomeen kosteutta ja hellelämpötiloja tiistaina ja keskiviikkona. Samalla sadepitoisia ukkoskuuroja muodostuu tiistaista alkaen.

– Etelä- ja ehkä Keski-Suomessakin päästään hellelukemiin vielä tiistaina ja keskiviikkona. Tiistaina viimeistään iltapäivällä olisi ukkosia ja sadekuuroja tulossa Etelä-Suomeen. Ne sitten voimistuvat päivän mittaan ja alkuillasta olisi voimakkaimmat ukkoset Etelä-Suomessa ja ehkä Keski-Suomenkin alueella. Myös keskiviikkona on lämmintä ja kosteutta, joten ukkosiakin on, Pyry Poutanen Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksestä ennustaa.

Poutasen mukaan rakeet eivät muodostane ukkoskuuroissa riskiä, vaan suuret paikalliset sademäärät.

– Tuulet pysyvät kuitenkin heikkoina, joten mistään ukkosmyrskyistä ei voi puhua, vaan ukkoskuuroista. Samoin ainakaan suuria rakeita tuskin pääsee syntymään. Mutta koska ukkoskuurot liikkuvat hitaasti, niin suurimmat vahingot voivat syntyä lähinnä korkeista sademääristä.


Lue myös: Alkuviikosta voidaan mitata lähes +30 astetta, ukkonenkin paukkuu – toistuuko vuoden 2014 raju sääilmiö?

Myös ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karuston mukaan sateet ovat suurin riskitekijä. Hän puhuu jopa mahdollisesta taajamatulvariskistä.

– Ne kuurosolut ovat sen verran hidasliikkeisiä, että sadetta voi tulla paikallisesti aika runsaastikin. Taajamatulvariskiä voi esiintyä, mutta tämä on vielä epävarmaa. Sademäärä on ehkä se suurin riskitekijä tämän tyyppisissä ukkosissa.

Torstaiksi ilma kuitenkin viilenee ja ukkoset väistyvät.

– Ukkosia voi laajemmin muodostua tiistaina ja vielä keskiviikkonakin ne jatkuvat, sillä entistä kosteampaa ilmaa virtaa maahamme. Torstaina ei ukkosia enää ole. Torstaiksi kylmenee ja helle väistyy, mutta silti lämpöä on etelässä vajaa kaksikymmentä. Maan keskiosassa voi olla alle 15 astetta, Karusto sanoo.

Otitko hienon sääkuvan tai videon? Lähetä se Ilta-Sanomille WhatsApp-viestinä numeroon 0406609019, Kännykästä MMS-viestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti) tai tällä lomakkeella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt