Auton konepellille viritetty kylmälaukkuansa räjähti – Korsnäsin naulapommimiehen tuomio aleni

Julkaistu:

Rikos
Korkein oikeus totesi ettei pommi aiheuttanut vakavaa yleistä vaaraa.
Korkein oikeus on alentanut Korsnäsin naulapommimiehen vankeustuomion kymmeneen vuoteen. Hän asetti joulukuussa 2014 räjähdyspanoksen sisältäneen kylmälaukun rivitalon autokatoksessa olleen henkilöauton konepellille. Pommissa oli satoja grammoja dynamiittia ja huopanauloja.

Seuraavana aamuna auton omistanut ex-puoliso huomasi autonsa konepellillä laukun ja ojentautui nostamaan sen pois, ja kylmälaukku räjähti. Laukusta oli viritetty naru tuulilasinpyyhkijöihin. Narun kiristyminen laukaisi pommin.

Rune Erik Bäckström tuomittiin murhan yrityksestä sillä perusteella, että hän oli vakaasti harkiten yrittänyt tappaa naisen. Hänet määrättiin vankeusrangaistuksen lisäksi maksamaan naiselle erilaisia korvauksia yli 100 000 euroa. Korkein oikeus ei muuttanut korvauksia.

Alemmissa oikeusasteissa esitetyn todistelun perusteella mies oli ottanut eron raskaasti ja oli mustasukkainen naiselle. Korkein oikeus arvioi, ettei teko aiheuttanut muiden henkilöiden hengelle ja terveydelle konkreettista vaaraa. Oikeus otti tämän huomioon rangaistusta mitatessaan.

Panostajan lupakirjan omistava Bäckström oli hänelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen teon tehdessään.

Korsnäs on noin 2 000 asukkaan kunta Pohjanmaalla.