Nyt räjähtää: Alkuviikosta voidaan mitata lähes +30 astetta, ukkonenkin paukkuu – toistuuko vuoden 2014 raju sääilmiö?

rac

Julkaistu:

Sää
Suomi saa auringon lisäksi niskaansa sateita ja rakeita. Ukkonenkin paukkuu.
Helteinen sää hemmotteli Suomea viikonloppuna, ja lämmintä ilmaa on luvassa myös alkuviikosta. Joskin sää muuttuu epävakaiseen suuntaan.

Syynä tähän on Keski-Euroopasta tuleva matalapaine, joka tuo tullessaan helteistä ja kosteaa ilmamassaa.

– Vastaavassa sääasetelmassa Suomessa salamoi muun muassa vuoden 2014 toukokuussa moninkertaisesti normaaliin nähden ja suuriakin rakeita putosi taivaalta, Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa blogissaan.

Yllä Forecan sääennuste maanantaille.

Tuolloin taivaalta tuli halkaisijaltaan jopa 4–5 sentin kokoisia rakeita ja ukkospuuskat katkoivat puita teille. Aika näyttää, koetaanko vastaavaa tällä viikolla.

Runsaita sadekuuroja saattaa tulla jo maanantaina Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa. Ukkosen riski on vähäinen.

– Kun yksittäinen kuuro osuu johonkin, niin siinä kohtaa voi tulla reippaasti toistakymmentä millimetriä vettä ja sitten kilometrin päässä ei välttämättä tule ollenkaan, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala sanoo.

Tiistaina saattaa jo ukkostaa, erityisesti maan länsiosissa.

– Tiistaina maan länsiosissa on suuri mahdollisuus ukkoselle, Latvala kertoo.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Tomi Laurisen mukaan kovimmat ukkosmyräkät nähdään todennäköisesti keskiviikkona. Ukkosia päästään ihastelemaan etelärannikon tuntumassa, ”Turusta Lappeenrantaan kulkevalla alueella ja sen linjan etelä- ja pohjoispuolella”.

– Veikkaan, että keskiviikko on todennäköisin päivä, jolloin niitä kunnon ukkosia tulisi.

– Ne kuurot ovat aika lyhytikäisen oloisia ja yhtäkkisiä rykäyksiä.

– Kesäukkoskuurojen yhteydessä kuuluu asiaan, että niitä rakeitakin tulee. Se, että niistä alkaa tulla vahinkoa, sitä en kyllä uskalla luvata, että niin pitkälle päästäisiin, Laurinen toteaa.


Vaikka vettä ja ukkosta pukkaa, niin ilmat pysyvät viikonlopun tapaan lämpiminä. Sunnuntaina mitattiin toistaiseksi tämän vuoden lämpimimmät lukemat. Porissa nimittäin mitattiin yli 27 asteen lämpötila.

– Varsinkin Etelä- ja Länsi-Suomessa on maanantaina hellettä. Kaikista lämpimintä on lounaassa. Lämpötila riippuu hyvin paljon siitä, kuinka paksut pilvet ovat.

– Jos on hyvin ohutta yläpilveä, voi lämpötila nousta 25–27 asteeseen. Mitä enemmän pilvistä, sitä viileämpää on, Latvala kertoo.

Idässä ja pohjoisessa lämpöä on maanantaina 15–20 astetta, Lapissa voidaan jäädä alle 10 asteenkin.

Helteestä voidaan nauttia tiistainakin Etelä- ja Länsi-Suomessa, joskin päivä on yleisesti ottaen hieman maanantaita viileämpi.

Keskiosissa maata mitataan 20–24 asteen lukemia, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 20 astetta ja idässä voidaan jäädä alle 15 asteen lukemiin. Kaikkein pohjoisimmassa jäädään alle 10 asteeseen.

– Keskiviikkona voi olla hellettä vielä Lounais-Suomessa, Latvala kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt