Hellettä piisaa! Katso, missä paistatellaan viikonloppuna

Julkaistu:

Sää
Viikonloppua vietetään monissa osin maata kuumassa ja kesäisessä säässä.
T-paita päälle ja takki pois, vihdoin. Näin on tuumannut moni perjantaina, jota on vietetty lähes koko maassa lämpimässä, poutaisessa ja heikkotuulisessa säässä. Päivälämpötila on ollut etelässä 20 asteen tuntumassa, Oulun seudulla ja Tornionjokilaaksossa noin 15 astetta. Itä- ja Pohjois-Lapissa on ollut pilvisempää. Itä-Lapissa on jääty alle 10 asteeseen.
Leuto sää jatkuu viikonloppuna, ja lämpötilat ovat monessa osin maata perjantaitakin kesäisemmät.

Päivälämpötila kohoaa monin paikoin 20 asteen yläpuolelle, maan etelä- ja länsiosassa paikoin yli 23 asteeseen. Myös helleraja saatetaan rikkoa ainakin maan läntisessä osassa. Lähes koko maassa vietetään lauantaita aurinkoisessa säässä. Koillis-Lapissa voi olla pilvisempää.

Maan pohjoisosissa ei hätyytellä hellerajaa, mutta lämpötilat saattavat olla silti perjantaita lämpimämpiä. Länsi-Lapissa saatetaan mennä hieman yli 20 asteen.

Helle hellii sunnuntaina

Sunnuntai on monessa osin maata viikonlopun lämpimin päivä. Maan länsiosissa rikotaan hyvin todennäköisesti helleraja. Myös Etelä-Suomessa helteet ovat mahdollisia. Lämpötilat pysyttelevät ainakin 23 asteen tienoilla. Lähes koko maassa sää on lämmin ja kauniin poutainen.

Puolestaan maan pohjoisosissa lämpötila alkaa pudota. Länsi-Lapissakin lämpötila putoaa alle 20 asteen.

Itä-Lapissa ja maan itäisissä osissa on koko viikonlopun ajan muuta maata huomattavasti koleampaa. Itä-Lapissa saatetaan jäädä lämpötilassa jopa alle kymmenen asteen. Maan itärajalla on myös runsaasti pilvipeitettä.

Suomalaisten kannattaa viikonloppuna kaivaa aurinkorasva esiin, sillä lämmön mukana myös voimakkaampi UV-säteily on jäänyt Suomeen kesäasukkaaksi. UV-indeksin arvo on viikonloppuna monin paikoin voimakkuutta 5, mitä vastaan iho kaipaa jo suojaa. Ilmatieteen varoitusraja indeksille on 6.

Sade- ja ukkorintamat lähestyvät

Alkuviikosta etenkin Suomeen virtaa entistä lämpimämpää ilmaa etelästä, mutta sää muuttuu huomattavasti epävakaammaksi. Pilvirintama ja kuurotyyppisiä sateita kääntää poutaista säätä sateiseksi.

– Kun on lämpimämpää ilmaa, mutta runsaampaa pilvisyyttä, niin saa nähdä mihin lämpötiloihin jäädään alkuviikosta. Mutta on olemassa mahdollisuus, että helteisiin päästään alkuviikollakin maan eteläosissa. Mutta alkuviikkoon liittyy vielä suuria epävarmuuksia, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela sanoo.

Hellepäiviä on luvassa joissain osin Suomea parhaillaan ainakin kaksi, mutta helteet saattavat tuoda myös ukonilmat tullessaan. Viimeistään viikon puolivälissä Etelä-Suomessa saattaa ukkostaa kevyesti. Alkuviikosta Etelä-Suomessa on odotettavissa myös saderintamia.

Viikon keskivaiheilla ilma saattaa myös viilentyä koko maassa.

– Mutta sitä ei uskalla vielä tarkemmin sanoa, Korpela summaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt