Kommentti: Timo Soini joutui selittelemään – Venäjä ottamassa voiton

Julkaistu:

Venäjä tavoitteet Euroopan neuvostossa tuntuvat toteutuvan Ukrainan harmiksi, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Timo Soinia käy sääliksi. Hän on viimeisiä viikkojaan unelmapestissään ulkoministerinä, mutta kulkee nolosta tilanteesta toiseen. Se ei ole Soinin vika, sillä sellaista elämä vain on, pienen maan ulkoministerille.

Viime viikolla nolon tilanteen järjesti Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo Rovaniemellä. Hänen ansiostaan Arktisen neuvoston kokous päättyi karvaaseen pettymykseen.

Perjantaina Finlandia-talossa Soini joutui selittelemään Euroopan neuvoston ulkoministerien päätöksiä. Suomen puheenjohtajuus olisi voinut päättyä pelkkään neuvoston 70-vuotisjuhlintaan, mutta toisin kävi.

Linjaukset loppuasiakirjassa olivat selvät. Venäjä on todennäköisesti pian saamassa takaisin äänioikeutensa neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa. Se vietiin sanktiona Ukrainan tapahtumien vuoksi. Virallisen päätöksen tekee kuitenkin juuri yleiskokous. Se kokoontuu ensi kuussa.

Soini selitti urheasti

Kokouksen lopun tiedotustilaisuudessa ei muusta puhuttukaan. Soini yritti urheasti kääntää asian jotenkin niin, että nyt Venäjä lupaa hoitaa maksurästinsä, koska haluaa pysyä neuvoston jäsenenä. Venäjä lopetti maksunsa pari vuotta sitten, protestina äänioikeuden viemiselle. Tämä on vienyt neuvoston taloudellisiin vaikeuksiin. Mutta kyse ei ole sellaisista summista, että maksurästit olisivat Venäjälle ongelma.

Jos Venäjän sanktio kumotaan Euroopan neuvoston yleiskokouksessa, se voi laskea, että ehkä EU:n pakotteetkaan eivät ole ikuisia, vaikka Venäjä pitää Krimin.

Ei ole ihme, että päätöksen etukäteen tiennyt Ukrainan Pavlo Klimkin ei kokoukseen tullut. Myös Baltiassa ollaan turhautuneita. Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius twiittasi voimatonta raivoaan siitä, että ”eurooppalaiset arvot” eivät paljoa merkitse, kun niitä ei puolusteta. Neuvostoliiton entiset osat saivat taas oppia, että Länsi-Euroopan tuki niille ei ole horjumaton.

Asialla on toinen puoli, jota Soini myös korosti. Euroopan Neuvosto on ihmisoikeuselin, jota ei ole tarkoitettu valtioiden välisten riitojen ratkaisuun. Sen tarkoitus on kansalaisten suojelu myös omilta valtioiltaan, myös venäläisten.

Tällöin jää vain kysymys, minkä vuoksi sanktio sitten ylipäätään asetettiin?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt