Kommentti: Laura Huhtasaari matkustaa pelinappulaksi – Halla-ahoa ei huoleta

Julkaistu:

Perussuomalaiset pitävät itseään pelimiehinä, mutta nyt heillä pelataan, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Hän on kuningatar, hän on Marine Le Pen. Hän on kuningas, hän on Matteo Salvini. Hän on pelimestari, hän on Viktor Orbán. Hän on venäläinen shakin ystävä, joka seuraa myhäillen sivusta, hän on Vladimir Putin. He ovat pelinappuloita, he ovat Jussi Halla-aho ja Laura Huhtasaari.

Sisäministeri Salvini, Lega-puolueen johtaja, järjestää viikonloppuna Milanossa suuren eurovaalijuhlan. Hän odottaa paikalle kanssaan samanhenkistä väkeä. Salvini on kivikova siirtolaisuuden vastustaja, arvokonservatiivi ja mestari lainaamaan Mussolinia niin, että ei jää aivan kiinni.

Le Pen on juhlan toivotuin vieras, Ranskan äärioikeiston johtaja. Unkarin pääministeri Orbán on Salvinin liittolainen, joka yhä pitää tähän pientä hajurakoa säilyttääkseen Fidesz-puolueensa paikan europarlamentin arvostetussa EPP-ryhmässä. Se on jo jäädytetty. Siksi on mahdollista, että väitteissä hänen tulostaan Milanoon ei ole perää.

Orbán on kuitenkin modernin eurooppalaisen muukalaisvastaisuuden aivot, jota Donald Trumpkin piti ”kovana ja kunnioitettavana”, kun Orbán alkuviikosta oli hänen vieraanaan Valkoisessa talossa. Putin on Orbánin ystävä, jota Salvinikin arvostaa niin paljon, että haluaisi kumota EU:n Venäjä-pakotteet. Orbán haluaa estää, että EU missään tilanteessa puuttuisi hänen maansa yhä epädemokraattisempaan menoon. Siinä hän käyttää apuna hengenheimolaisiaan europarlamentissa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Huhtasaari on kertonut osallistuvansa Salvinin juhlaan. Puolueen puheenjohtaja Halla-aho on täysillä mukana ”Eurooppalaisten kansalaisten ja kansakuntien allianssissa”, kuten hän on Salvinin hankkeen kääntänyt.

Le Pen nolattiin Tallinnassa

Hanke pantiin alullekin Milanossa huhtikuun alussa. Heti mukaan lähtivät Lega, perussuomalaiset, Tanskan kansanpuolue ja Saksan AfD. Merkittäviin voimiin, joita houkutellaan mukaan kuuluu Itävallan vapauspuolue. Halla-aho toivoisi liittoon myös Viron EKRE-puoluetta.

Le Pen vieraili EKRE:n tilaisuudessa Tallinnassa tiistaina. On hiukan epäselvää, mikä Le Penin suhde Salvinin hankkeeseen on, mutta hän on kiertänyt Eurooppaa puhumassa samankaltaisista ideoista.

Tallinnassa Le Pen ei saanut vain suitsutusta. Hän hermostui, kun virolaiset toimittajat tivasivat Venäjä-yhteyksistä. Keväällä 2017 presidenttiehdokas Le Pen vieraili näyttävästi Putinin luona. Hänen puoluettaan on rahoitettu venäläisillä pankkilainoilla. Le Penille oli yllätys, kuinka erilaiselta maailma näyttää Tallinnasta kuin Pariisista. Hänestä Venäjä on ”pieni kysymys”.


Maailma näyttää erilaiselta Tukholmasta kuin Helsingistä. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ihmetteli, kuinka perussuomalaiset saattaa olla mukana venäjämielisten puolueiden hankkeessa. Halla-ahosta Åkesson puhui ”asiattomia”. Hanke, jonka on tarkoitus yhdistää Euroopan nationalisteja, hajottaakin heitä heti. Puolan valtapuolue Laki ja oikeus ei ole innokas joukkoon Venäjän vuoksi.

Nationalistit ovat ainakin kolmessa eri ryhmässä Europarlamentissa. Heitä ei välttämättä saada vaalien jälkeen yhteen. Se ei haittaa Salvinia ja Le Peniä, jotka pystyvät luomaan itsestään kuvan kansainvälisesti kunnioitettuina johtajina pelkällä kampanjoinnillaan.

Halla-ahon vilpitön luottamus

Juuri mainiosti eduskuntavaaleissa menestynyt perussuomalaiset hakee myös lisää nostetta. Pitääkseen kannatuksensa puolue tarvitsee jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta. Sitä ulkomaalaiset aatetoverit nyt lupaavat.

Halla-ahon usko Salvinin hankkeeseen vaikuttaa kuitenkin vilpittömältä. Tyypilliseltä suomalaiselta lapsenuskolta Euroopan isojen herrojen ja rouvien puheisiin.

Venäjä. Jos perussuomalaiset todella aloittavat yhteistyön Euroopan suurimpien Venäjän kannattajien kanssa, se ei voi olla vaikuttamatta puolueen linjauksiin, vaikka kuinka usein mumistaisiin kuinka vastustetaan Krimin miehitystä ja Venäjän toimia Ukrainassa.


Suomalaisen politiikan oikein laita on perinteisesti ollut vuoron perään Neuvostoliiton ja Venäjän vastainen. Perussuomalaisista eronneiden sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ja puolustusministeri Jussi Niinistö olivat perinteen jatkajia. He vastustivat historian vääryyksiksi kokemiaan asioita kuten Helsingin Leninpuiston nimeä. Perinne on niin vahva, että on aidosti hämmentävää, että edes Niinistö ei päässyt eduskuntaan.

Halla-ahon aate on älyllinen ja teoreettinen, ei Suomen historiasta juontava. Se ei kiinnosta. Juuri tämä saattoi toimia vaaleissa, kun Neuvostoliiton kaatumisen aikaan syntyneet äänestäjät alkavat olla kolmikymppisiä. Menneet eivät kiinnosta.

Ukrainassa asunut Halla-aho ei varmaankaan ole vähääkään venäjämielinen, mutta Venäjästä pitävät eurooppalaiset puolueet eivät ole hänelle ongelma. Agnostikko Halla-aho hakeutuu nyt joukkoon, joka lupaa suojella Euroopan juutalaiskristillisiä arvoja. Niin muuten tekee nykyisin Venäjäkin.

Isossa pelissä perussuomalaiset antavat halukkaasti tehdä itsestään pelinappulan. Menestystä voi hakea niin monella tavalla.