Euroopan neuvoston ulkoministerien Helsingissä hyväksymä paperi voi sisältää myönnytyksen Venäjälle

Julkaistu:

Euroopan neuvoston ulkoministerien Helsingissä hyväksymä paperi voi sisältää myönnytyksen Venäjälle.
Sen mukaan kaikkien jäsenmaiden pitäisi saada osallistua sekä ministerikomiteaan ja parlamentaariseen yleiskokoukseen saman veroisina.

Tällä hetkellä Venäjän äänioikeutta on rajoitettu Krimin valtauksen ja Ukrainan sodan vuoksi.

Venäjä ei ole sen seurauksena suostunut maksamaan jäsenmaksujaan, mikä on aiheuttanut Euroopan neuvostolle talousongelmia. Tilanteen ratkeaminen voisi auttaa niihin.

Nyt ministerit toivottavat kaikkien jäsenmaiden valtuuskunnat tervetulleiksi kesäkuussa parlamentaariseen yleiskokoukseen, jossa valitaan järjestölle uusi pääsihteeri ja Euroopan tuomioistuimen tuomarit. Yhtenä syynä, että Venäjä halutaan pitää jäsenenä on, että silloin sen kansalaisilla on oikeus kääntyä Euroopan tuomioistuimen puoleen. Erottaminen tai eroaminen veisi heiltä tämän oikeuden.

Taustakeskusteluissa on arveltu, että nyt viriteltäisiin Venäjälle myönnytyksiä, jotka vasta yleiskokous voi vahvistaa.

Ukrainalaislähteiden mukaan maan ulkoministeri Pavlo Klimkin ei tämän vuoksi tullut Helsinkiin. Kokouksen isäntämaan Suomen ulkoministeri Timo Soini ei kuitenkaan perjantaina vahvistanut medialle, että kyseessä olisi protesti. Soinin mukaan Klimkin kertoi itse asiasta hänelle jo maanantaina Brysselissä ja puhui vain ”esteestä”. Ukrainan presidentti vaihtui hiljan, mikä voi vaikuttaa maan linjauksiin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov osallistuu kokoukseen Finlandia-talolla