Soini luovutti kriisissä olevan Euroopan neuvoston puheenjohtajuuden

Julkaistu: , Päivitetty:

SUORA LÄHETYS
Venäjän ja Ukrainan kiista varjostaa Euroopan neuvoston ulkoministerikokousta.
Ulkoinisteri Timo Soini (sin) luovuttaa tänään Euroopan neuvoston puheenjohtajuuden Ranskan Eurooppa-asiain valtiosihteerille Amélie de Montchalinille. IS seuraa tapahtumaa ja sen yhteydessä pidettävää lehdistötilaisuutta suorana.
  • Suora lähetys on päättynyt.
Kyseessä on yksi Soinin viimeisistä virallisista tehtävistä Suomen ulkoministerinä.

Suomi on ollut Euroopan neuvoston puheenjohtaja viime marraskuusta lähtien. Koko kautta on varjostanut kiista Venäjän asemasta. Järjestö itsekin tunnustaa olevansa kriisissä.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous rajoitti Venäjän äänioikeutta järjestössä vuonna 2014 sen jälkeen, kun Venäjä oli vallannut Krimin niemimaan Ukrainalta.

Venäjä vastasi puolestaan tähän ryhtymällä boikotoimaan parlamentaarisen yleiskokouksen toimintaa, lopettamalla jäsenmaksujensa maksamisen ja uhkaamalla jättää koko Euroopan neuvoston.

Suomessa on tänään koolla Euroopan neuvoston ulkoministerikokous, mutta Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin ei saapunut paikalle. Ukrainalaislähteiden mukaan kyseessä on protesti Euroopan neuvoston suunnitelmille poistaa Venäjän vastaiset sanktiot.

Soinin mukaan Klimkinin poisjääntiin ei liity dramatiikkaa. Hänen mukaansa ulkoministerikokous ei edes käsittele sanktioiden poistamista.

Asia nousee kuitenkin taatusti esille puheenjohtajuuden luovutuksen yhteydessä pidettävässä lehdistötilaisuudessa.

Muokattu 11.04: Amélie de Montchalinin titteli korjattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt