Kaksi arvokasta ravihevosta kuoli myrskyssä ruotsinlaivalla – hevosten kuljettajaa syytetään nyt rikoksesta

Julkaistu:

Myrskyn heiluttamassa laivassa kuljetetut ravihevoset kuolivat rajun merimatkan aikana tammikuussa 2017. Hevosia kuljettanutta miestä syytetään nyt eläinsuojelurikoksesta ja eläinkuljetusrikkomuksesta. Hän kiistää syytteet.
Helsingin käräjäoikeudessa on keskiviikkona ja torstaina käsitelty kahden ravihevosen laivakuolemaan liittyviä rikossyytteitä.

Kaksi ruotsinlaivalla Helsingistä Tukholmaan kuljetettua ravihevosta kuoli myrskyn ravisteleman laivamatkan aikana 11. tammikuuta 2017.

Lue lisää: Ruotsin-laiva joutui myrskyyn – Jaajo Linnonmaan tallin ravihevonen kuoli

Molemmat kuolleista hevosista olivat matkalla Göteborgiin suomalaisen ravivalmentajan valmennukseen. Kuljetettavana olleet hevoset olivat Pine Crown Girl sekä Euphoria Diablo. Hevoset oli otettu kuljetettavaksi Tampereelta ja Vihdistä.

Syyttäjä vaatii hevosia kuljettaneelle miehelle, toiselle ravivalmentajalle, rangaistusta eläinsuojelurikoksesta ja eläinkuljetusrikkomuksesta tai toissijaisesti eläinsuojelurikkomuksesta ja eläinkuljetusrikkomuksesta.

Epäillyn asianajaja kertoo IS:lle, että epäilty kiistää syytteet kokonaisuudessaan.

Syyttäjän mukaan mies on muun muassa rikkonut vaatimuksia eläinten hyvästä ja terveyttä ylläpitävästä kohtelusta sekä siitä, että eläimiä on kuljetettava ainoastaan olosuhteissa, jotka eivät saa aiheuttaa eläimille loukkaantumista tai tarpeetonta kärsimystä. Syytteen mukaan hän on myös laiminlyönyt huolehtimisen kuljetuksen aikana sairastuvan tai loukkaantuvan eläimen eristämisestä, ensiavusta ja lääkinnällisestä hoidosta.

Epäilty on toteuttanut hevosten kuljetukseen sisältyvän merimatkan Helsingistä Tukholmaan, vaikka jo etukäteen on ollut odotettavissa voimakasta myrskyä. Syyttäjän mukaan mies ei ole merimatkaa varten tai sen aikana huomioinut merikuljetusta ja myrskyä hevosten hyvinvoinnin ja tarvittavan hoidon kannalta.

Hevoset ovat olleet merimatkan aikana kuljetusajoneuvossa autokannella. Haastehakemuksessa sanotaan, että niiden olosuhteiden ja voinnin seurannasta, tarvittavan hoidon arvioinnista sekä asianmukaisesta hoidosta ei matkan aikana huolehdittu.

Haastehakemuksen mukaan hevosten luona ei ole käyty matkan aikana tai ainakaan noin klo 17.30 jälkeen, eikä niillä ole ollut huolenpitoa merimatkalla. Tukholmaan saavuttaessa hevosten on todettu kuolleen matkan aikana.

Merikuljetuksesta ja myrskystä on aiheutunut hevosille muun muassa stressiä, paniikkia, runsasta hikoilua, nesteen kertymistä keuhkoihin ja henkitorveen, voimakas keuhkoödeema sekä verenkiertovajaus.

Hevoset ovat matkan aikana myös kaatuneet osin toistensa päälle. Hevoset kuolivat lopulta sisäiseen hukkumiseen ja tukehtumiseen.

Eläinkuljetusrikkomussyytteen osalta miehen syytetään hevosia kaupallisen toiminnan yhteydessä kuljettaessaan laiminlyöneen eläinkuljetusasetuksen edellyttämien eläinkuljettajaluvan sekä kuljettajan ja hoitajien pätevyystodistuksen hakemisen.

Haastehakemukseen asianomistajiksi asiassa on merkitty Suomen Ravitalli Oy ja Suvelan talli sekä kolme henkilöä.

Lue lisää: Jaajo Linnonmaan raviyhtiö lopettaa – taustalla hevosten kuolemat

Ilta-Sanomat uutisoi jo tammikuussa 2017, että toisen kuolleista hevosista, Pine Crown Girlin, kilpailuoikeudet oli vuokrannut juontaja Jaajo Linnonmaahan henkilöitynyt Suomen Ravitalli Oy.

Suomen Ravitalli Oy on sittemmin keskeyttänyt toimintansa.

Ilta-Sanomat kirjoitti viime vuoden helmikuussa, että Suomen Ravitalli oli maksanut leasing-sopimuksesta isot ennakkomaksut, ja hevosen yllättävän kuoleman jälkeen sillä ei ollut taloudellisia voimavaroja jatkaa toimintaansa.

IS kertoi tuolloin, että Linnonmaa oli yhtiön suurin henkilöomistaja 700 osakkeellaan.

Linnonmaa, urheilumies Aleksi Valavuori ja raviohjastaja Pekka Korpi perustivat nyttemmin toimintansa keskeyttäneen Suomen Ravitallin vuonna 2010. Yhtiötä ei perustettu niinkään bisnesmielessä, vaan se oli ajatukseltaan iso kimppatalli, joka järjestettiin osakeyhtiömuotoon. Päätavoite on ollut elämyksien tarjoaminen omistajille.

Linnonmaa oli yhtiön hallituksen jäsen elokuuhun 2017 asti, mutta kyseessä oli lähinnä muodollinen asema. Yhtiön operatiivisessa toiminnassa hän ei ole ollut mukana. Linnonmaa itse on kertonut olleensa päättämässä tallin asioista viimeksi vuonna 2013.

Linnonmaa tai muut Suomen Ravitallin perustajat eivät liity millään lailla hevoskuolemiin, eikä heitä ole missään vaiheessa epäilty rikoksesta asiassa.