Poliisi epäilee: Alaikäisten joukkio potki ja löi uhria kivellä kasvoihin Helsingissä – ”Tekotapa viittaa aikuisten maailmaan”

Julkaistu:

Poliisi epäilee törkeää ryöstöä.
Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmä on tutkinut epäiltyjä törkeää ryöstä ja törkeän varkauden yritystä, joista epäillään 14–16-vuotiaita nuoria, tiedottaa Helsingin poliisi.

Epäillyt rikokset tapahtuivat loppuvuodesta. Niiden esitutkinta on nyt valmistumassa.

Tapahtumat saivat alkunsa poliisille tulleesta hälytyksestä, jonka mukaan kolmesta neljään alaikäistä nuorta oli pahoinpidellyt niin ikään alaikäistä uhria lyömällä ja potkimalla tätä eri puolille kehoa. Sivulliset olivat pystyneet lopettamaan pahoinpitelyn huutamalla.

Poliisin saavuttua paikalle tekijät olivat jo ehtineet poistua.

Uhrin kertoman mukaan häntä oli potkittu ja lyöty muun muassa kivellä kasvoihin. Lisäksi häneltä oli anastettu omaisuutta. Uhrin mukaan pahoinpitely oli tapahtunut yllättäen.

Uhri kertoi poliisille, että tunsi kaksi epäillyistä hyökkääjistä, vaikka toisella näistä oli ollut kommandopipo päässä. Poliisi otti kiinni uhrin tunnistamisen perusteella kaksi epäiltyä, joista toinen vapautettiin nopeasti, sillä hän ei ollut tekohetkellä paikalle. Toinen epäillyistä selvisi kuitenkin poliisin omien tutkimusten perusteella.

Epäillyt alaikäiset olivat vangittuina tutkinnan alkuvaiheessa. Esitutkinnan edetessä pidätettiin vielä kolme alaikäistä poikaa sekä otettiin kiinni yksi alle 15-vuotias poika. Kaikki 15 vuotta täyttäneet on sittemmin vapautettu ja määrätty matkustuskieltoon.

Epäilyn mukaan ryöstön takana oli huumausaineet.

– Esitutkinnassa selvisi epäiltyjen saaneen vihiä, että uhrin asunnossa olisi huomattava summa rahaa ja huumeita. He olivat sopineet sosiaalisessa mediassa kaupat pienestä määrästä huumeita asianomistajan kanssa. Kaupan yhteydessä oli tarkoitus anastaa avain ja päästä sisälle asuntoon.

– Lopulta vain kaksi epäiltyä onnistui pääsemään rappukäytävään, ei asuntoon sisälle, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisilaitokselta poliisin tiedotteessa.

Poliisi epäilee uhria huumausainerikoksesta. Esitutkinnassa ei selvinnyt, että uhrin asunnolla olisi ollut huomattavaa summaa rahaa tai huumausaineita.

– Kyseessä on poikkeuksellinen tapaus, koska tekotapa viittaa aikuisten maailmaan ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen teon suunnitelmallisuuden ja törkeyden perusteella. Huumausaine- ja nuuskakaupan yhteydessä tehty ryöstö on kuitenkin tuttu ilmiö poliisille. Sitä tapahtuu sekä alaikäisten että täysi-ikäisten kohdalla, kertoo rikostarkastaja Jari Illukka Helsingin poliisilaitokselta.

Helsingin poliisilaitoksessa reilun vuoden ajan toiminut nuorisoryhmä tutkii kaikki alle 18-vuotiaiden tekemiksi epäillyt rikokset Helsingin alueella.

Poliisin tiedotteen mukaan tutkintaa vaikeuttaa se, että osa epäillyistä on alle 15-vuotiaita, sillä heidän pidättämisensä ei ole mahdollista.

– Tästä seuraa se, että kun on useita epäiltyjä, sotkemisvaara on suuri. Tämä vaikuttaa suoraan uhrin oikeuksiin. Uhri on myös monesti alaikäinen. Tosiasia kuitenkin on, että myös alle 15-vuotiaat syyllistyvät vakaviin rikoksiin, joskin selvästi harvemmin kuin aikuiset, kertoo Forss.