Ilta espoolaisasunnossa alkoi nakkipadan syömisellä ja päättyi kaameaan tragediaan – siskoksia syytetään 84-vuotiaan äitinsä julmasta murhasta

Julkaistu:

Viisissäkymmenissä olevat siskokset kertoivat poliisikuulusteluissa järkyttävästi päätyneen illan kulusta. Äitinsä murhasta epäillyt siskot kiistävät syytteet ja syyttelivät kuulusteluissa toisiaan äitinsä kuolemasta espoolaisasunnossa.
Ilta-Sanomat uutisoi viime viikolla Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsiteltävästä Espoon Matinkylän epäillystä murhasta. Asian käsittely jatkuu toukokuun lopulla.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan viisissäkymmenissä olevat siskokset surmasivat 84-vuotiaan äitinsä Matinkylässä sijaitsevassa kerrostaloasunnossa perjantai-iltana 25. tammikuuta tänä vuonna.

Syyttäjä vaatii 51- ja 55-vuotiaille siskoksille rangaistusta murhasta ja 51-vuotiaalle lisäksi joulukuisesta pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan siskokset ovat yhdessä tappaneet äitinsä erityisen raa’alla ja julmalla tavalla ja vakaasti harkiten.

Syyttäjän mukaan epäillyt tyttäret ovat juottaneet äidilleen ensin veteen sekoitettuna loratsepaami-lääkeainetta niin, että äidin tajunnan taso ja toimintakyky on alentunut. Tämän jälkeen siskokset ovat syyttäjän mukaan potkineet tai lyöneet häntä päähän ja kehoon sekä vääntäneet päätä niin, että uhrin kaularanka on murtunut.

Haastehakemuksen mukaan siskokset ovat lopuksi vielä kuristaneet äitiään kaulasta. Peruskuolemansyyksi tutkimuksissa selvisi kuristamisesta aiheutunut tukehtuminen. Myötävaikuttaneeksi asiaksi merkittiin useiden kylkiluiden murtumat.

Syytettyjen asianajajat Hannes Männistö ja Risto Leiviskä ovat kertoneet IS:lle, että molemmat siskokset kiistävät kaikki heitä kohtaan esitetyt syytteet.


Äidin oli tarkoitus muuttaa ryhmäkotiin

Menehtynyt äiti oli muuttanut joulukuussa omasta asunnostaan asumaan vanhemman tyttärensä luokse, sillä häädön saanut nuorempi tytär oli muuttanut asumaan äitinsä asuntoon. Uhrin oli tarkoitus muuttaa lähipäivinä vanhusten ryhmäkotiin. Hän oli irtisanonut vuokrasuhteen asuntoonsa, jonne nuorempi tyttäristä oli jäänyt asumaan.

Esitutkintamateriaalin mukaan nuorempi tytär sai tietää tekopäivänä, että hänen tuli muuttaa pois äitinsä asunnosta.

Julkiseksi tulleesta tapauksen esitutkintapöytäkirjasta selviää, että nuorempi siskoista saapui tapahtumapaikkana toimineelle vanhemman tyttären asunnolle tekopäivänä noin kello viideltä. Siskokset kertoivat poliisikuulusteluissa viettäneensä äitinsä kuolemaan johtaneena iltana aikaa asunnossa kolmistaan syöden pikkusiskon valmistamaa nakkipataa ja juoden olutta sohvalla.

Alkuillasta äiti soitti asuntonsa vuokraemännälle kysyäkseen, voisiko 51-vuotias tytär jäädä asumaan irtisanottuun asuntoon, mutta vuokraemäntä ei tähän suostunut.

Syömisen jälkeen nuorempi sisko lähti kauppaan ja osti lisää olutta noin kello kahdeksan aikoihin. Kolmikko istui sohvalla ja joi vielä olutta, kunnes siskokset kertomansa mukaan alkoivat riidellä. Epäiltyjen tämänjälkeisistä tapahtumista kuulusteluissa kertomassa on oleellisia aukkoja ja eroavaisuuksia. Kumpikin kiisti aiheuttaneensa äitinsä vammat tai kuoleman.


Se tiedetään, että hieman ennen puolta yötä nuorempi sisar soitti hätäkeskukseen. Kun poliisipartio hetken päästä saapui kerrostalokaksioon, oli vainaja selällään nahkasohvalla, päällään valkoinen viltti.

Keittiöstä löytyi kaksi mukia, jotka vaikuttivat siltä, että niissä on sekoitettu lääkeaineita. Toisen mukin pohjalla oli valkoista jauhetta, joka todettiin tutkimuksissa loratsepaamiksi. Loratsepaamia löytyi myös vainajan verestä.

Näin äitinsä murhasta epäillyt siskokset kuvailivat traagisesti päättyneen illan tapahtumia poliisikuulusteluissa:

Vanhempi sisko: ”Mä tiesin kyllä, et se vois pystyä vaikka tappamaan”

Uhri ja 55-vuotias vanhempi sisar olivat viettäneet alkuiltaa katsomalla Haluatko miljonääriksi -ohjelmaa. Vanhemman siskon mukaan nuorempi sisko tuli asunnolle iltaviiden tienoilla kutsumatta. Hän ei kertomansa mukaan halunnut siskoa asunnolle, koska kertoi tämän muun muassa varastaneen häneltä aiemmin rahaa ja ottaneen puhelimensa haltuun.

55-vuotiaan mukaan koko illan aikana keskustelua oli vähän.

Jossain vaiheessa iltaa vanhempi sisar käski pikkusisartaan häipymään asunnolta. Tämän jälkeen nuorempi sisko oli isosiskon mukaan hyökännyt hänen kimppuunsa ja lyönyt häntä nyrkillä naamaan, jolloin hän löi takaisin ja kehkeytyi tappelu.

Hänen mukaansa myös äiti ja nuorempi sisar olivat jossain vaiheessa iltaa riidelleet vähän suullisesti.

Vanhempi sisko kertoi, että ennen sisarusten tappelua hän oli nähnyt äidin istuvan keittiön lattialla seinään nojaten ja kuullut vieressä olleen pikkusiskon puhuvan äidille tämän potkimisesta. Äidin silmät olivat auki, mutta hän ei puhunut mitään.

– Mä kuulin, kun se sano äidille, että haluut sä, et mä potkin sua päähän ja. Sen se sano äidille.

Isosisko sanoi kysyneensä pikkusiskoltaan aikooko hän myrkyttää äidin.

Vanhempi sisko nosti kertomansa mukaan äidin keittiön lattialta sohvalle makaamaan. Hänen mukaansa äiti oli veltto mutta hengissä. Hän ei osannut kertoa, tapahtuiko sisarusten tappelu ennen vai jälkeen äidin nostamisen sohvalle.

Vanhempi sisar kertoi menneensä kello yhdeksän tai kymmenen maissa makuuhuoneeseen lepäämään ja pikkusiskon ja äidin jääneen olohuoneeseen. Hänen mukaansa nuorempi sisko oli käskenyt hänen mennä nukkumaan.

Arvionsa mukaan noin puolen tunnin päästä hän tuli ulos makuuhuoneesta ja kuuli siskoltaan, että äiti oli kuollut.

Isosiskon mukaan nuorempi sisar sanoi hänelle, ”ettei kyseessä ollut murha vaan kuolemanrangaistus.”

– Mä sanoin sille, et ai sä tapoit, sä tapoit äidin. Se sano, et joo et tää ei ollu murha, et tää oli kuolemanrangaistus.


Vanhempi sisko sanoi, ettei tullut sisarensa kanssa toimeen, koska tämä oli muuttunut muutama vuosi sitten negatiivisemmaksi. Hänen mukaansa siskokset eivät olleet juuri tavanneet toisiaan viimeisten parin vuoden aikana. Vanhempi sisar kuvaili pikkusiskonsa muun muassa uhanneen heitä kerran aiemmin rappuun heittämisellä.

Äitinsä kuoliniltana 51-vuotias sanoi vanhemman sisaren mukaan, että äiti ja isosisko olivat pilanneet hänen elämänsä.

– Mää oon kyllä tienny, et se, se on niin paljo uhkaillu kaikkii. Mä tiesin kyllä, et se vois pystyä vaikka tappaa, tappamaan. Toivottavasti se ei tapa muaki, vanhempi sisko kuvaili eräässä kuulustelussa.

55-vuotias kertoi kuulustelussa uskovansa, että pikkusisko tappoi äidin. Hän sanoi kuitenkin kuulusteluissa, ettei illan aikana nähnyt tai kuullut siskonsa tekevän mitään äidilleen.

Vanhemmalla sisarella oli asunnossa merkittävä määrä loratsepaami-lääkeainetta, jota löytyi myös äidin verestä. 55-vuotias ei kuitenkaan kertomansa mukaan tiennyt mitään asunnolla tapahtuneesta lääkeaineen sekoittamisesta.

Vanhempi sisaruksista kiisti kuulusteluissa syyllistyneensä rikokseen ja vaikuttaneensa millään lailla äitinsä kuolemaan.


Nuorempi sisko: Isosisko oli hyökkäävä

Nuorempi sisko kertoi sopineensa vierailustaan äidin ja siskonsa kanssa. Hän halusi kertomansa mukaan puhua äitinsä kanssa hoitokotipaikasta ja vuokrasopimuksen irtisanomiseen liittyvistä järjestelyistä sekä pyytää myös vähän rahaa, koska häneltä olivat rahat loppu.

Myös nuoremman siskon mukaan illan aikana oli riitaa. Riidan syynä oli pikkusiskon ensimmäisen vastauksen mukaan äidin muistamattomuus. Ensimmäisessä kuulustelussa hän sanoi, että olohuoneessa oli käsikähmää kaikkien kolmen välillä.

Myös hänen mukaansa äiti oli päätynyt tai valunut jotenkin lattialle, kun siskoksilla oli riitaa. Nuorempi sisko kuvaili, että äiti oli melkein sammunut tai nukahtanut. Hän kertoi niin ikään nostaneensa äidin lattialta sohvalle.

Pikkusiskon mukaan isosisko oli hyökkäävä ja ”hurjana” ja repinyt hänen käsiään, minkä vuoksi hän oli laittanut siskon toisessa huoneessa olevalle sängylle istumaan. Äidin hän väitti kärjistäneen tilannetta koko illan.

Nuoremman sisaren mukaan äiti ja sisko menivät noin kello kymmenen aikaan nukkumaan, isosisko makuuhuoneeseen ja äiti olohuoneen sohvalle. Hän itse jäi keittiönpöydän ääreen istumaan.

Jossain vaiheessa tämän jälkeen hän kertoo huomanneensa, että äiti ei hengitä. Hän sanoi odottaneensa noin tunnin, ennen kuin kertoi asiasta siskolleen. Tässä välissä hän kertoi sulkeneensa äidin silmät, peitelleensä hänet ja istuneensa vähän aikaa.

51-vuotias mainitsi ensimmäisessä kuulustelussa, että äiti luultavasti tukehtui, mutta kielsi seuraavassa kuulustelussa sanoneensa näin ja tarkoittaneensa todellisuudessa, että äidin hengitys loppui. Hän kuvaili äitinsä krohahdelleen niin kuin ei saisi kunnolla henkeä, mihin hän ei tajunnut kiinnittää sen kummemmin huomiota.

Yöllä hän soitti hätäkeskukseen.


Pikkusisko kertoi uskovansa, että äiti oli kuollut, koska oli vanha ja koska oli vahingoittanut itseään syömällä asetonia. Hän väitti, että äiti olisi laittanut asetonia myös tytärtensä ruokiin.

51-vuotias on kiistänyt alusta asti aiheuttaneensa äitinsä kuoleman. Hän sanoi ensin alkuvaiheen kuulustelussa mahdollisesti edesauttaneensa sen tapahtumista vahingoittamalla äitiä tahattomasti riidoilla.

– Siis niillä riidoilla, mitä meil tuli, että jos mä oon jotenki vahingoittanu niillä asioilla, että mä oon, oon vihanen ja muuta. Ja et meillä on tullu käsikähmääki joskus, hän kuvaili alkuvaiheen kuulustelussa.

Nuorempi sisar myönsi kuulusteluissa, että hänen välit äitiinsä olivat huonot. Hän myös väitti, ettei äiti ole hänen äitinsä. Hän kiisti käyttäneensä äidin tai siskonsa rahoja ilman lupaa, mutta sanoi käyttäneensä äitinsä pankkikorttia luvallisesti joskus esimerkiksi kaupassa.

Nuoremman siskon tarina muuttui myöhemmin: Ei muistikuvia

Myöhemmissä kuulusteluissa nuorempi sisar sanoi, ettei hänellä oikeasti ole muistikuvia tilanteesta, jossa äiti menehtyi. Hän sanoi siskon kanssa tulleen riitaa, mistä eteenpäin hän ei kertomansa mukaan muistanut tapahtumia ennen poliisin saapumista.

Hänen mukaansa aikaisempi kertomus tapahtumista oli keksittyä, ja hän kertoi asiat vain sanoakseen jotain.

Hän lisäsi kuitenkin olevansa varma, ettei hän ole tehnyt mitään äidilleen. Hän sanoi, ettei tiennyt mitään myöskään asunnolla tapahtuneesta lääkeaineen sekoittamisesta.

Alustavassa puhuttelussa heti tapahtuneen jälkeen nuorempi sisar oli kertonut poliisille, että hänen äitinsä oli ”saanut kuolemantuomion” ja että hänet oli määrätty ”kuolemantuomion täytäntöönpanijaksi.” Tuolloinkin hän kuitenkin kiisti tappaneensa äitinsä.

Myöhemmässä kuulustelussa hän sanoi, että puheet kuolemantuomiosta olivat hölmöjä, ja hän oli sanonut niin, koska tilanne oli niin kamala.

Viimeisissä kuulusteluissa 51-vuotias kertoi uskovansa, että äidin vammat ja kuoleman on aiheuttanut hänen isosiskonsa. Hän kuvaili siskonsa olleen todella aggressiivinen varsinkin lapsena, muun muassa istuneen hänen päälleen ja yrittäneen kuristaa häntä lapsuudessa.

Hän epäili, että hänen isosiskonsa olisi saattanut aiheuttaa äidin rintakehän vammat istumalla äidin päälle, muttei nähnyt siskon näin tekevän. Hän väitti, ettei puhunut asiasta aiemmin, koska halusi suojella siskoaan ja välttää oikeudenkäynnin.


Hän sanoi isosiskonsa olleen pitkään vihainen.

– Mä huomasin kyllä et se oli hirveen vihaavaks muuttunut taas tai oli. Ei ei se ollu mikään yllätys mulle et purkautuu jollain lailla, nuorempi sisko kuvaili myöhemmässä kuulustelussa.

Murhasta ja pahoinpitelystä epäilty 51-vuotias sisko on ollut tammikuun lopusta saakka rikoksista epäiltynä vangittuna. Vanhempi siskoista oli vangittuna kymmenen päivää, mutta vapautettiin tutkintavankeudesta 5. helmikuuta. Vanhempi sisar vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella.

Syyttäjän mukaan teon vakaasta harkinnasta kertoo muun muassa se, että kumpikin epäillyistä tunsi äidille annetun lääkeaineen vaikutuksen. Nuorempi siskoista oli myös selvittänyt tekopäivänä internetistä mahdollisuuksia myydä äitinsä jäämistöä kuolinpesien omaisuutta ostaville yrityksille ja näin hyötyä äitinsä kuolemasta.

Siskoksilla on ulosotossa velkoja perinnässä, eivätkä heidän tulonsa ole riittäneet niiden kattamiseen. Ilta-Sanomat uutisoi jo helmikuussa, että siskokset ovat olleet pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa vuosikaudet. Lukuisat velkojat ovat perineet saataviaan heiltä oikeusteitse.