Presidentti Sauli Niinistö vetosi vahvaan Eurooppaan: ”Meidän on valmistauduttava uusiin uhkiin ja haasteisiin” – lue koko puhe sanasta sanaan

rac

Julkaistu:

Tasavallan presidentti puhui tänään Euroopan neuvoston 70-vuotisjuhlassa. Puheessaan hän muistutti ihmisoikeuksien kunnioittamisen, demokratiaan ja oikeusvaltion merkityksestä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti torstaina puheen Euroopan neuvoston 70-vuotisjuhlassa, Helsingin Finlandia-talossa.

Presidentti aloitti puheensa lainaamalla Iso-Britannian kuuluisaa entistä pääministeriä Winston Churchillia, ja korosti yhtenäisen Euroopan merkitystä.

Lue englanniksi pidetty puhe kokonaisuudessaan alta:

”Arvoisa pääsihteeri, arvoisa varapääsihteeri, arvoisa parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, arvoisat valtionpäämiehet, ministerit ja suurlähettiläät, hyvät naiset ja herrat,

”Aion nyt sanoa jotain, mikä hämmästyttää teitä.” Nämä olivat Winston Churchillin sanat kuuluisassa puheessa, jonka hän piti Zürichin yliopistolla syyskuussa 1946 ja jossa hän esitteli ensimmäistä kertaa ajatuksen yhdistyneestä Euroopasta.

Churchill puhui kumppanuuden tarpeesta entisten vihollisten välillä ja siitä, että pienten ja suurten kansojen oli edistettävä yhteistä asiaa. Hän totesi, että luotaessa eurooppalaista perhettä uudelleen ”ensimmäinen käytännön askel on perustaa Euroopan neuvosto”.

Oli todella hämmästyttävää, miten nopeasti tämä askel otettiin. Churchillin puheen aikaan Eurooppa oli vielä raunioina tuhoisan sodan jäljiltä. Vajaat kaksi vuotta myöhemmin, toukokuussa 1948, Eurooppa-kongressi kokoontui Haagissa.

Päätöslauselmassaan kongressi suositteli eurooppalaisen neuvotteluelimen perustamista, ihmisoikeusperuskirjan antamista ja tuomioistuimen perustamista takaamaan tämän peruskirjan noudattamisen. Toukokuussa 1949 kymmenen valtiota sopi Euroopan neuvoston perustamisesta ja allekirjoitti sen perussäännön. Ideasta oli tulossa todellisuutta.

Tänään, 70 vuotta myöhemmin, meillä on paljon syytä juhlaan. Olemme onnistuneet luomaan Euroopan, joka perustuu ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, demokratiaan ja oikeusvaltion periaatteeseen.

Tätä yhteistä asiaa on edistänyt merkittävästi Euroopan neuvosto. Siitä on kehittynyt aidosti Euroopan laajuinen organisaatio. Neuvoston 47 jäsenvaltiossa elää yli 830 miljoonaa ihmistä. He kaikki voivat, me kaikki voimme nauttia ihmisoikeuksista, joita neuvosto suojelee.

Nämä ovat merkittäviä saavutuksia. Meillä ei kuitenkaan ole varaa olla omahyväisiä. Näitä yhteisiä saavutuksia on puolustettava päättäväisesti. Ja meidän on valmistauduttava uusiin uhkiin ja haasteisiin.

Kuten kaikki tiedämme, kansainvälinen sääntöihin perustuva järjestelmä on itsessään uhanalainen. Tämäkään sääntöihin perustuva järjestö, Euroopan neuvosto, ei muodosta poikkeusta. Se käy parhaillaan läpi historiansa vaikeinta poliittista, taloudellista ja institutionaalista kriisiä.

Keskellä vaikeuksia ja epävarmuutta emme saa kadottaa näkyvistä yhteistä asiaa. Ehkä enemmän kuin koskaan kuluneiden 70 vuoden aikana tarvitsemme nyt vahvaa Eurooppaa. Vahva Eurooppa tarvitsee Euroopan neuvostoa, joka ikistä sen jäsenvaltioista. Ja ennen kaikkea ihmiset jokaisessa jäsenvaltiossa tarvitsevat Euroopan neuvostoa.

Haluan käyttää tämän tilaisuuden hyväkseni kiittääkseni pääsihteeri Jaglandia hänen korvaamattomasta työstään tämän neuvoston palveluksessa kahden toimikauden aikana. Ennen kuin luovutan puheenvuoron hänelle, haluan toivottaa Euroopan neuvostolle ja meille kaikille sen jäseninä onnellista vuosipäivää.

Paras tapa juhlia on jatkaa väsymättömiä ponnisteluja yhteisen Eurooppamme, eurooppalaisen perheemme, puolustamiseksi ja parantamiseksi. Euroopan, joka perustuu ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, demokratiaan ja oikeusvaltion periaatteeseen.”