UM vahvistaa: Klimkin ei tule Helsinkiin, mutta Ukrainan delegaatiota odotetaan yhä

Julkaistu:

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin kertoi itse Timo Soinille jo maanantaina, että hän on päättänyt jäädä pois Helsingin kokouksesta.
Ulkoministeriö vahvistaa IS:lle, että Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin ei ole tulossa Helsinkiin Euroopan neuvoston ministerikokoukseen.

Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen kertoo asian olleen tiedossa jo muutaman päivän ajan.

– Klimkin kertoi päätöksestään itse henkilökohtaisesti Soinille, kun he tapasivat maanantaina Euroopan unionin itäisen kumppanuuden kokouksessa, Häkkinen kertoo.

Klimkin ja Soini tapasivat toisensa Brysselissä.

Lue lisää: Ukrainan ulkoministeri perui tulonsa Helsinkiin – taustalla kiista Venäjä-pakotteista

Häkkisen mukaan ulkoministeriö odottaa silti yhä Ukrainan muuta delegaatiota saapuvaksi Helsinkiin. Tässä vaiheessa ei ole kuitenkaan tarkkaan tietoa siitä, millä tasolla Ukrainan edustus tulisi kokouksessa olemaan.

– Meillä ei ole ainakaan mitään syytä epäillä, etteikö Ukrainan delegaatio tulisi Helsinkiin. Mutta jokainen maa tiedottaa tietenkin itse delegaatiostaan, sen kokoonpanosta ja mahdollisista muutoksista, Häkkinen muotoili.

Euroopan neuvosto on 47 maan muodostama ihmisoikeusjärjestö, joka juhlii 70-vuotisuuttaan Helsingin kokouksen yhteydessä tänään illalla Finlandia-talossa.

Perjantaina on vuorossa varsinainen ministerikokous, jonka yhtenä tehtävänä on päättää prosessista Venäjän palauttamiseksi takaisin Euroopan parlamentaarisen yleiskokouksen työhön.

Venäjä menetti äänioikeutensa parlamentaarisessa yleiskokouksessa Krimin niemimaan valtauksen seurauksena 2014. Tämä jälkeen Venäjä on itse boikotoinut Euroopan neuvoston toimintaa, kieltäytynyt jäsenmaksuista kahden vuoden ajan ja uhannut jättää koko järjestön.

Suomi on toiminut Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana kuluneen puolen vuoden ajan.

Yksi Suomen keskeisistä tavoitteista on ollut löytää ratkaisu, jonka avulla Venäjän toiminta järjestössä voitaisiin taata, mutta jonka avulla myös järjestön toisen jäsenmaan eli Ukrainan kannat otettaisiin huomioon.