Amerikkalaislehti: Suomesta tulossa Euroopan Japani – Rinteellä käsissään aikapommi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Amerikkalaislehti: Suomesta tulossa Euroopan Japani – Rinteellä käsissään aikapommi

Arvostettu yhdysvaltalaislehti Politico käsittelee artikkelissaan Suomen romahtanutta syntyvyyttä. Etelä-Karjalassa se putosi vuodessa 11 prosenttia.

16.5.2019 13:57

Suomesta on tulossa Euroopan Japani, yhdysvaltalaislehti Politico kirjoittaa.

Lehden mukaan Antti Rinne voitti vaalit lupaamalla korjata Suomen hyvinvointivaltion, ja nyt hänellä on edessään väestöllisen aikapommin purkaminen.

Syntyvyyden lasku ja väestön ikääntyminen vaikeuttavat hyvinvointipalvelujen rahoitusta, ja Politicon mukaan Suomen tilanne on kiinnostavaa seurattavaa muullekin Euroopalle. Esimerkiksi Saksa ja Portugali ovat jo samalla väestön ikääntymisen polulla.

Pelkona on, että Suomen ja muunkin Euroopan talouden tulevaisuus näyttää samalta kuin maailman ikääntyneimmän maan Japanin.

Japani on painiskellut ongelman kanssa jo yli vuosikymmenen. Maan talouskasvu on seisahtunut, eikä siihen ole saatu vauhtia finanssi- tai rahapolitiikan keinoin.

Antti Rinne kertoi hallitusneuvottelujen etenemisestä Säätytalolla keskiviikkoaamuna.

Politico nostaa esille Etelä-Karjalan, missä syntyvyys laski viime vuonna 11 prosenttia edellisvuodesta.

– Totta kai se huolestuttaa, Etelä-Karjalan liiton yhteyspäällikkö Johannes Moisio sanoo lehdelle.

Moision mukaan paineet tuntuvat jo kuntien taloudessa. Kouluja on suljettu, ja palvelut keskittyvät alueellisiin keskuksiin kuten Lappeenrantaan. Moisio nostaa esille myös vanhustenhoidosta viime kuukausina käytyyn keskusteluun.

Politicon mukaan juuri vanhustenhoitokohu johti kokoomuksen tappioon vaaleissa. Sdp nostaisi veroja julkisten palvelujen rahoittamiseksi muttei ole lehden mukaan toistaiseksi osannut selittää, kuinka se tehdään kestävästi.

Etelä-Karjalassa hallitusneuvottelujen tuloksia odotetaan mielenkiinnolla, Politico päättää.

Suomen väestö ikääntyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?