Mies raiskasi 14-vuotiaan tytön, ajoi kännissä ja vaarallisesti – tuomio ehdollista vankeutta

Julkaistu:

20-vuotias mies pakotti 14-vuotiaan sukupuoliyhteyteen väkivaltaa käyttämällä. Hovioikeus perusteli ehdollista vankeusrangaistusta muun muassa sillä, ettei miestä ole aiemmin rikoksista rangaistu.
Rovaniemen hovioikeus tuomitsi tekohetkellä 20-vuotiaan miehen 14-vuotiaan tytön raiskauksesta yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Ehdollisen vankeuden lisäksi nyt 21-vuotiaalle miehelle tuomittiin 40 tuntia yhdyskuntapalvelua. Valvontaan miestä ei määrätty.

Hovioikeuden mukaan rangaistus voitiin määrätä ehdollisena, koska miestä ei ole aikaisemmin rikoksista rekisteröity ja teko oli tehty alle 21-vuotiaana. Raiskauksen lisäksi mies tuomittiin rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Kainuun käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut miehen raiskauksen sijaan pakottamisesta seksuaaliseen tekoon ja yllä mainituista kahdesta muusta rikoksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kainuun käräjäoikeus perusteli tuomiotaan väkivallan vähäisyydellä. Kainuun käräjäoikeuden mukaan ”olosuhteet kokonaisuudessaan raiskaus oli tehty lieventävien asianhaarojen vallitessa” ja siksi tuomitsi miehen raiskauksen sijaan pakottamisesta sukupuoliyhteyteen.

Hovioikeus katsoi kuitenkin näytön osoittavan, että kyse oli raiskauksesta.

Syyte törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä hylättiin molemmissa oikeusasteissa, koska sekä käräjä- että hovioikeus katsoivat, ettei mies ollut tietoinen siitä, että uhri oli alle 16-vuotias. ”Teko on tahallisena rangaistava ja vastaajalta puuttui tahallisuuden edellyttämä tietoisuus”.

Mies joutuu maksamaan uhrille 2 000 euroa teon aiheuttamasta kärsimyksestä.

Oikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin ja asiakirjat julistettiin salaiseksi, mutta kumpikin oikeusaste laati asiasta julkisen selosteen.

Mies syyllistyi kaikkiin kolmeen rikokseen samana päivänä kesällä 2017.