”Keskuskartanon” hurja tulipalo järkytti porilaista Jonnaa – ”Tuli etenee koko ajan”

rac

Julkaistu:

Satakunnan Kansan mukaan rakennuksesta on kannettu ulos ihmisiä.
Suuri kerrostalo palaa Porin keskustassa. Keskuskartanona tunnetun kerrostalon katto on kauttaaltaan tulessa. Satakunnan Kansan mukaan rakennuksesta on kannettu ulos ihmisiä, eikä vielä ole varmuutta, onko palo vaatinut ihmishenkiä.

Hälytys palosta tuli puoli kuuden aikaan illalla.

Kotinsa ikkunoista tilannetta seuraavan Riitta Mäkelän mukaan tulipalo leviää jatkuvasti rakennuksen kattoa pitkin.

– Näyttää siltä, että koko ajan etenee linja-autoaseman päädystä kohti Rattiksen päätyä. Nyt jo yli puolenvälin. Koko ajan tulee savua koko matkalta.

Rattis on ravintola Rattaanpyörä, joka sijaitsee viereisessä talossa.

Liekit lyövät Mäkelän mukaan katon läpi. Ennen iltaseitsemää paikalla oli ollut arviolta tunnin verran tikasauto, jonka huipulta yksi palomies suihkutti vettä liekkejä päin. Paikalle on Mäkelän mukaan saapunut myös toinen tikasauto.

Mäkelän mukaan talon katon tietämillä on tehty viime aikoina jotain ”hommia”.

Tulipalo on rakennuksen korkeammassa osassa, jossa on Mäkelän mukaan vain asuinhuoneistoja. Talo oli hänen mukaansa valmistuessaan pohjoismaiden suurin vuokratalo.

Tulipalosta leviää Mäkelän mukaan sankka savu itä-Poria kohti.

– Koko ajan tulee lisää (pelastusajoneuvoja). Monta paloautoa ja ambulansseja on myös, Mäkelä kertoo.

– Ei tämä mitenkään hallinnassa ole, ainakaan tällä lailla katsoen.


Myös porilaisen Jonna Antilan 8. kerroksessa sijaitsevan kodin parvekkeelta näkee suoraan palavaan rakennukseen. Hän kertoo, että ilmassa on runsaasti savua ja rakennuksen katon toinen puoli näyttää romahtaneen.

– Onhan tämä järkyttävää. Keskuskartano on ikoninen keskustan rakennus ja isoin yksittäinen kerrostalo Porissa. Tässä on porilaisille vähän tunnearvoakin, että vaikka on ruma rakennus, niin se on silti tärkeä, Antila sanoo.

Kerrostalo sijaitsee Keskusaukion laidalla Rautatienpuistokadulla Porin keskustan läheisyydessä. Talossa on myös toimitiloja ja siinä toimivat muun muassa hotelli ja ravintola Amado.